Cu toate că, dintr-o regretabilă eroare a municipalităţii, nu a fost declarat încă cetăţean de onoare al Câmpinei (istoria s-a arătat capricioasă cu mulți oameni de mare spirit), Răzvan Băleanu – fiu al acestor meleaguri şi al artei fotografice de recunoaştere mondială, cu joburile la Bucureşti, dar cu gândurile mereu la oraşul natal –, nu a uitat nici anul acesta că rădăcinile sale sunt adânc înfipte în pământul dintre Prahova şi Doftana.
Redefinind patriotismul local într-un stil personal, inegalabil, artistul fotograf se întoarce, de două ori pe an, spre câmpinenii din mijlocul cărora s-a ridicat, oferindu-le acestora, dar și lumii întregi, două saloane internaţionale de artă fotografică care, cu fiecare ediţie, devin tot mai valoroase şi tot mai cunoscute în întreaga lume. Iar prin ele, și orașul nostru. Este vorba despre CAMPINA International Exhibition of Photography (pe româneşte: Expoziţia Internaţională de Fotografie CÂMPINA), organizată la început de an, urmată, la câteva luni distanţă, de ONYX International Exhibition of Photography. Cele două evenimente au aceeaşi vechime (ambele au ajuns la a treia ediţie), şi aceeaşi anvergură, ele desfăşurându-se anual, începând cu 2017, sub înaltul patronaj al Societăţii Americane de Fotografie, al Uniunii Globale a Fotografiei şi al Image Colleague Society International. La fiecare ediţie a celor două evenimente remarcabile au participat sute de fotografi de valoare din zeci de ţări de pe toate continentele, fotografiile trimise în total fiind de ordinul miilor. La început, fotografiile au fost peste 6000, apoi peste 7000, peste 8000, fiecare ediţie aducând cu ea noi recorduri.
Aşa s-a întâmplat şi la a treia ediţie a Salonului Internațional de Artă Fotografică ONYX, care a avut loc sâmbătă, în Sala ”Constantin Radu” a Casei de Cultură ”Geo Bogza”. Față de ediția precedentă, din anul 2018, anul acesta expoziția a stabilit recorduri și la numărul de țări participante, și la numărul de participanți, și la umărul total al fotografiilor trimise. Astfel, la ONYX 2019 au fost trimise 8.559 de fotografii de la 604 autori din 64 de țări de pe toate continentele, fiind acordate 151 de premii acordate. Datele statistice ale salonului CAMPINA 2019, care s-a desfășurat anul acesta în ianuarie, au evidențiat participarea a 624 de artiști fotografi din 68 de țări de pe toate continentele, care au trimis 8.109 lucrări la Campina International Exhibition of Photography. Aceste cifre arată că cele două expoziții internaționale de fotografie sunt sensibil egale ca valoare și recunoaștere internatională, un lucru evident care consolidează poziția Câmpinei pe harta mondială a fotografiei, dovedind și de această dată că suntem un tradițional punct de întâlnire al marilor artiști fotografi din întreaga lume. Ca și în edițiile precedente, vernisajul salonului fotografic ONIX 2019 a constat într-o proiecție video ilustrată muzical a fotografiilor premiate. De asemenea, pe doi pereți ai sălii în care s-a desfășurat evenimentul poate fi văzută o expozitie reprezentand o selectie a fotografiilor premiate, expoziție ce poate fi vizitată și în următoarele săptămâni.
Juriul a fost același ca și în edițiile precedente: Jakab Tibor din Târgu Mureș, dr. Teodor Radu Pantea din Oradea și Mircea Anghel din Craiova, alături de care s-a aflat, bineînțeles, și Răzvan Băleanu. Toți patru, prin munca lor plină de abnegație, au reușit să selecteze și să premieze cele mai bune lucrări. Încă de acum un an, pentru a promova numele Câmpinei și mai bine peste hotare, asociația Campina Photographic Exhibitions Society a introdus un sistem de distincții fotografice care să fie oferite participanților ce obțin acceptari în saloanele organizate de Răzvan Băleanu. Atfel, la salonul fotografic precedent, CAMPINA 2019, cel din luna ianuarie a acestui an, au fost acordate în premieră două premii speciale: „Cel mai bun autor” și „Cel mai bun fotoclub”. Pentru a înțelege mai bine anvergura saloanelor fotografice organizate la Câmpina ar trebui să menționăm faptul că Societatea Americană de Fotografie patronează circa 500 de expoziții în toată lumea, expoziții similare cu cele de la Câmpina, dar la care participă, în medie, 200 de fotografi. Or, la fiecare dintre cele două saloane internaționale de fotografie de la Câmpina au participat, la ultima ediție, cu mult peste 600 de artiști fotografi din întreaga lume. Numărul mare de fotografii primite obligă la o muncă de selecție și jurizare extraordinară. Mai întâi, pregătirea fotografiilor pentru jurizare, pe categorii, apoi jurizarea propriu-zisă. Societatea Americană de Fotografie impune să fie acceptate 40% din fotografiile primite, iar din 8.559 de lucrări să selectezi 40% a fost foarte dificil. Asta în condițiile în care aproape toate fotografiile trimise au fost lucrări de top. După selectarea fotografiilor a venit următoarea etapă, cea a decernării premiilor, unde a fost din nou foarte greu. Au fost sute de fotografii eligibile pentru a fi premiate, dar, în cele din urmă, au fost alese 151 de fotografii care au fost premiate, cu aproape 20 mai multe premii decât cele acordate în ianuarie 2019, la Salonul Internațional CÂMPINA.
La ONIX 2019, numărul mare de fotografii primite pentru concurs și numărul mare de premii acordate i-au determinat pe organizatori să introducă un sistem nou de distincții pentru participanți. Mulțumind participanților și juriului, Răzvan Băleanu a precizat, în cuvântul său de deschidere, că „de la ediția din acest an, am decis să acordăm și un sistem de distincții pentru cei care au peste 30 de fotografii acceptate la saloanele noastre. Deja ne mândrim că avem peste 40 de fotografi care poartă aceste distincții. La ceastă ediție, cele mai multe lucrări au venit din China, India, dar și din Statele Unite ale Americii. Ne mândrim că participă la salonul nostru nume importante din arta fotografică mondială, foști și actuali președinți și vicepreședinți ai organizațiilor mondiale de profil, artiști fotografi renumiți ce nu mai participă în mod regulat la saloane, dar care au venit la salonul nostru”. La fel ca în cazul Salonului Fotografic CÂMPINA 2019, și la Salonul Fotografic ONIX 2019 au fost introduse două premii noi: Cel mai bun autor ( acordat lui Pandula Bandara din Sri Lanka), precum și Cel mai bun fotoclub participant la salon (Dayang Image Club din China).
La vernisaj a fost prezent și craioveanul Mircea Anghel, membru al juriului și președintele Asociației Dacica – Societatea Română de Artă Fotografică. Subliniind importanța saloanelor fotografice de la Câmpina, Mircea Anghel i-a acordat lui Răzvan Băleanu diploma de membru de onoare al Fotoclubului „Mihai Dan Călinescu” din Craiova. Printre premiile acordate s-au numărat și unele medalii intitulate „Câmpina exhibitons”, care vor ajunge la artiști fotografi care au auzit de Câmpina grație acestui salon de artă fotografică organizat de Răzvan Băleanu.
Pe website-ul asociației organizatoare (www.campinaexhibitions.net) oricine poate viziona toate fotografiile acceptate si premiate de la această editie, dar și de la edițiile trecute, precum și alte informații interesante despre cele două saloane internaționale de artă fotografică realizate anual în municipiul câmpinean, ONYX și CAMPINA, fondate și conduse de Răzvan Băleanu. Cele două expoziții foto concentrează elita artei fotografice mondiale în orașul nostru, făcând cunoscută Câmpina în întreaga lume, transformându-i al său nume în renume.
Adrian BRAD
Foto: Facebook/ Răzvan Băleanu