Știri

Prin două iniţiative parlamentare, Senatorul George Severin încearcă să micşoreze puterea excesivă a preşedintelui ţării

Zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul social-democrat George Severin a informat jurnaliştii prezenţi despre ultimele sale două iniţiative parlamentare, ambele avându-l drept coautor pe deputatul PNL Cornel Pieptea.  Prima şi cea mai importantă iniţiativă se referă la modificarea Legii referendumului, astfel încât preşedintele României să poată fi demis cu majoritatea sufragiilor celor prezenţi la vot (la referendumul organizat în urma suspendării lui de către Parlament), iar nu cu majoritatea celor înscrişi pe listele electorale, cum prevede legea amintită, în prezent. Se încearcă astfel revenirea la nişte prevederi mai vechi, care au fost schimbate de vechea guvernare portocalie pentru a-l face intangibil pe preşedintele actual Traian Băsescu (Zeus, cum îi spun cei din anturajul său). Conform principiului simetriei juridice, dacă un fapt juridic se face printr-o anumită procedură, cu aceeaşi procedură acest fapt juridic se şi desface. Aşadar, dacă majoritatea alegătorilor prezenţi la un scrutin poate face valabilă alegerea preşedintelui, acesta din urmă poate fi demis prin aceeaşi majoritate.
Potrivit proiectului de lege depus la Senat, iniţiatorii propun modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Astfel, dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum. Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, condiţia de valabilitate a referendumului trebuie să fie aceeaşi pentru toate tipurile de referendumuri. Astfel, asupra problemelor de interes naţional, altele decât demiterea preşedintelui României, precum şi în cazul referendumurilor locale, cetăţenii decid prin majoritatea voturilor exprimate la nivelul ţării, respectiv la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Numai demiterea preşedintelui este aprobată doar dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale. “Cred că este o chestiune de bun-simţ şi sunt convins că iniţiativa noastră va trece de plenul Parlamentului, pentru a se intra în normalitate şi pentru a se reechilibra raporturile dintre puterile statului”, le-a spus Severin celor prezenţi.
Cea de-a doua iniţiativă legislativă a senatorului George Severin şi a deputatului Cornel Pieptea se referă la la modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, în sensul în care se elimină supunerea hotărârilor Parlamentului unui control al Curţii Constituţionale. În legătură cu acest lucru, senatorul câmpinean a declarat: „O hotărâre a Parlamentului este o chestiune politică, de oportunitate, şi nu trebuie  supusă controlului Curţii Constituţionale. Parlamentul este izvorul de drept absolut, pentru că reprezintă forul legislativ suprem al ţării. El poate adopta hotărârile pe care le consideră oportune fără a fi nevoie de o validare a lor de către Curtea Constituţională. Culmea este că acest control al Curţii Constituţionale a fost promovat, acum câţiva ani, de senatorul nostru Dan Sova, un reputat jurist, care a fost animat de intenţii bune, neputându-şi închipui că se va ajunge la interpretări aberante şi abuzive ale Curţii Constituţionale, dominată de oamenii preşedintelui Băsescu.”

Un comentariu

  1. daca este senator care merita baniii atunci toti trebuie sa emigram in tari gen congo jos comunisti care fac legii pt ei cind se va vb real de referebdul care noi am zis 300 de parlamentari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare