Știri

Primul buget al Câmpinei care se apropie de 1.000 miliarde lei vechi

94.625.000 lei – aceasta este valoarea bugetului local al Câmpinei în anul 2010, după aprobarea sa în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local. Nu a mai fost o şedinţă ca în anii din urmă, poate şi din cauza existenţei unei majorităţi rigide, astfel încât vă propunem o trecere în revistă a celor mai interesante puncte pe care ar trebui să le cunoască fiecare câmpinean despre modul în care sunt cheltuiţi banii săi.
Capitolul de venituri al bugetului local este format din sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat (25,78%), venituri proprii (47,70%) şi sume primite de la Uniunea Europeană pentru diverse proiecte (25,62%). „Este pentru prima dată când procentul sumelor provenite din fonduri europene atinge un asemenea nivel”, a spus primarul Horia Tiseanu.

Bani mai puţini pentru învăţământ
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova a transmis administraţiei câmpinene o situaţie cu sumele defalcate acordate în anul 2010, pentru învăţământ suma fiind de 20.786.000 lei. „Este o sumă mai mică – a spus Tiseanu – decât cea necesară, ceea ce înseamnă că fie va fi o scădere a salariilor, fie vor fi disponibilizări. În privinţa reparaţiilor curente la unităţile de învăţământ s-a alocat suma de 500.000 lei, faţă de un necesar de 800.000 lei”.
Bani puţini şi pentru spitale şi culte
Pentru cele două spitale din Câmpina, în bugetul local sunt prevăzute 300.000 lei (200.000 pentru Spitalul Municipal şi 100.000 pentru Spitalul Voila). „Aceşti bani nu pot fi alocaţi decât pentru reparaţii curente, utilităţi şi dotări. Şi cred că este corect să lăsăm conducerile celor două spitale să stabilească exact pentru ce au nevoie să cheltuiască aceste fonduri”, a afirmat primarul Horia Tiseanu. De asemenea, fondurile pentru culte au scăzut de la 170.000 lei, în anul 2009, la 140.000 lei, în acest an.
Amendamente
S-a vorbit destul de mult la discuţiile pe marginea proiectului de buget, dar atunci când s-a tras linie nu s-au găsit decât două amendamente. Ambele au fost votate şi aprobate în unanimitate. Primul dintre ele a venit chiar din partea primarului Horia Tiseanu: „Deputatul Florin Anghel mi-a promis că este posibilă accesarea unor fonduri europene pentru reabilitarea termică a Spitalului Municipal. Pentru aceasta este nevoie, însă, de un studiu de fezabilitate, pe care vă propun să-l includem în bugetul local, cu o valoare de 20.000 lei”. Un al doilea amendament a venit din partea consilierului Marian Dulă şi a vizat includerea în realizarea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea capelei din Cimitirul Bobâlna şi a portalului de la intrarea în Cimitirul Eroilor.

Unde creşte şi unde scade bugetul faţă de anul trecut
Iniţiatorul proiectului de aprobare a bugetului local pentru anul 2010, primarul Horia Tiseanu, a oferit şi o situaţie comparativă a cheltuielilor.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare