Știri

Primele probleme ale recensământului:

După numai o zi, doi recenzori s-au retras
Săptămâna trecută, a început recensământul populaţiei, locuinţelor şi gospodăriilor. După numai o zi de la începerea lui, au apărut deja primele probleme. Acestea nu ţin de organizarea primului recensământ din oraşul nostru după aderarea României la Uniunea Europeană, la 152 de ani de la primul recensământ al localnicilor, desfăşurat cu cinci ani înainte ca domnitorul Al.I. Cuza să acorde Câmpinei rangul de oraş. Problemele nu sunt cauzate de deficienţe organizatorice, ci de motive subiective, mai mult sau mai puţin întemeiate.
Concret, după doar o zi, motivând dificultăţi în găsirea adreselor şi un prea mare volum de muncă, doi recenzori s-au retras, aceştia urmând a fi înlocuiţi cu persoane aflate pe lista de aşteptare, un fel de rezervă de personal. “Astăzi, am fost informat că doi recenzori renunţă şi se retrag, din motive care mie nu mi se par serioase. Este regretabil ce se întâmplă, nu poţi să vii să-mi spui azi că ai sectorul repartizat la prea mare distanţă de casă, că ţi-e teamă să intri într-un bloc cu familişti pentru că sunt mulţi bărbaţi şi alte asemenea scuze fără fundament. Mai ales că ei ştiau de 15 zile ce muncă îi aşteaptă. Probabil, se aşteptau să câştige şase milioane de lei fără prea mare efort, doar bifând nişte căsuţe, aşezaţi pe un scaun la o masă”, ne-a declarat coordonatorul-şef al recensământului de la Câmpina, Paul Moldoveanu. 
Baza recensământului din municipiul câmpinean este formată din 188 de recenzori distribuiţi în tot atâtea secţii. Ei vor fi subordonaţi unor recenzori-şefi, 27 la număr, care, la rândul lor, vor raporta rezultatele din teren celor doi şefi de circumscripţii. Toţi cei 217 recenzori, cu răspunderi mai mici sau mai mari, vor fi coordonaţi de secretarul municipiului, Paul Moldoveanu, care îndeplineşte funcţia de coordonator-şef al recensământului de pe raza localităţii. Paul Moldoveanu, cu o experienţă considerabilă în administraţia publică (de două decenii secretarul Primăriei, a organizat precedentele recensăminte din 1992 şi 2002), ne-a asigurat că, în ciuda celor două retrageri, desfăşurarea recensământului nu va avea de suferit: “Ne pare rău, asta-i situaţia , dar vă asigur că îi vom putea înlocui rapid pe cei doi, iar recensământul va merge mai departe, fără sincope.”
Remintim cititorilor că, la acest recensământ, nu au fost tot atâtea solicitări câte se înregistrează, în general, în timpul unor alegeri. De vină se pare că ar fi cele trei chestionare stufoase ale recensământului (referitoare la populaţie, locuinţe şi gospodării), care vor da destule bătăi de cap atât recenzorilor, cât şi celor recenzaţi. Menţionăm, de asemenea, că pentru întreaga perioadă a recensământului (15 zile), recenzorii au încheiat convenţii civile cu Prefectura, fiecare dintre ei urmând a primi 560 lei net. Recenzorii-şefi vor primi o indemnizaţie de 672 lei (pentru 18 zile calendaristice), iar coordonatorii-şefi, câte 785 lei (pentru 21 zile calendaristice).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare