Știri

Primarul Horia Tiseanu: „Oamenii nu ne-au ales ca să ne certăm între noi, ci pentru a face cât mai multe lucruri bune pentru ei”

– Cum aţi petrecut trecerea în anul 2013?
– Am stat la Câmpina, am petrecut liniştit. De obicei nu plec în altă parte, din două motive. În primul rând, îmi place să mă odihnesc cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi în al doilea rând vreau să fiu alături de câmpineni la trecerea dintre ani. La fel am făcut şi acum, cu ocazia spectacolului care a fost organizat de către Primărie şi Consiliul Local şi, bineînţeles, a focului de artificii de la ora 24.
– Ce gânduri… administrative, să zicem, aveţi pentru 2013?
– Sunt un tip optimist de fel. Despre anul 2013 cred că va fi mai greu decât 2012, în sensul că vom avea în continuare o criză financiară foarte serioasă. Totuşi, am încredere că, cel puţin la nivelul municipiului Câmpina, nu vom sta prea rău. Adică veniturile o să se situeze aproximativ la nivelul anului 2012. Ca urmare, vom realiza şi anul acesta câteva lucrări de investiţii, de reparaţii. Bineînţeles, vom asigura – acesta fiind primul lucru pe care trebuie să-l facem – serviciile sociale care ne revin, conform legii. Este vorba de asistenţă socială, stare civilă, evidenţa persoanelor şi aşa mai departe. În ce priveşte dezvoltarea oraşului, aceasta va depinde de buget. Deocamdată nu am răspunsul unor ministere sau al Agenţiei de Dezvoltare Regională cu privire la proiecte cu fonduri europene, pe care le-am înaintat, pentru care am aplicat. Sperăm să fie acceptate şi să continuăm această serie de proiecte cu bani europeni.
– Să le reamintim cetăţenilor aceste proiecte deja demarate.
– Vom continua cu decontaminarea sitului poluat istoric de pe strada Lacul Peştelui, fiind o lucrare de pionierat în Câmpina. Trebuia finalizată în decembrie, dar au fost nişte probleme care nu au depins de firmă. Sunt convins că se va finaliza chiar în prima parte a anului. Alte proiecte cu fonduri europene pe care mă aştept să le realizăm ar fi, în primul rând, reabilitarea ambulatoriului spitalului, a policlinicii. Pentru acest lucru s-a primit scrisoare de la Ministerul Dezvoltării, în sensul că s-a trecut la evaluarea tehnică şi economică, ceea ce înseamnă că finanţarea a fost acceptată. Sperăm să mergem mai departe cu acest proiect, să o reabilităm, să o modernizăm la cele mai înalte cote. Mai departe avem proiectul ce se referă la Centrul de Informare Turistică. N-am mai auzit nimic de el. Părea un pic exotic, cumva, atunci când l-am elaborat. A fost criticat foarte mult din punct de vedere politic şi tratat ca o glumă. Nu este deloc o glumă. Îmi menţin ideea de a realiza acest Centru, pentru un program de finanţare care exista anul trecut cu fonduri europene. Realizarea lui înseamnă că putem include Câmpina într-un circuit turistic, încercând să atragem mai mulţi turişti, posibilitate totodată de a atrage mai mulţi investitori, ceea ce poate duce la crearea unor locuri de muncă. Un alt proiect se referă la baza sportivă din curtea căminului Petrol. Dacă va fi admisă finanţarea acestui proiect, se va realiza o bază sportivă completă, cu sală de sport, piste pentru atletism, stadion, dacă nu cumva îl vom face noi, din fonduri locale. Şi stadionul de peste drum rămâne o ţintă a noastră. Mai există proiectul de extindere a Şcolii Generale B.P. Hasdeu. De fapt, înseamnă realizarea unei săli de sport în cadrul şcolii, plus nişte clase adiacente. Vom mai depune un proiect pentru înfrăţirea municipiului cu localităţi din alte ţări. Apoi, mai există un proiect legat de schimbul de experienţă între tineri, din diferite ţări, fiind foarte util pentru ei. În acelaşi timp trebuie să urmărim ce alte programe de finanţare apar odată cu noul val de fonduri europene. Noi suntem pregătiţi cu nişte studii de fezabilitate. Nu vreau să uit de proiectul pe care nu-l realizăm noi direct, dar va fi cel mai valoros realizat în Câmpina, chiar mai valoros decât Calea Dacia. E vorba de proiectul apă-canal, care va aduce în oraş 16 milioane de euro. E un proiect de anvergură, care va consta în reabilitarea totală a staţiei de epurare, lucrare deja licitată şi realizarea canalizărilor pe multe străzi, în special în cartierul Voila şi Câmpiniţa.
– Ce se întâmplă în relaţia Primăriei cu firma Cast, despre care se ştie că a solicitat, în baza unei facturi, încă 8,9 milioane de lei pentru lucrarea Calea Dacia?
– Probabil că firma Cast ne va da în judecată. Noi am avut două concilieri pentru nişte sume de bani pe care firma le pretinde Primăriei pentru această lucrare. Aşa cum am spus şi altădată, noi nu recunoaştem aceste sume, nu recunoaştem aceste lucrări, pentru că ideea că s-au realizat a venit după ce s-a închis proiectul.
– Legat tot de Calea Dacia, există un raport al corpului de control al MDRT ce ridică semne de întrebare asupra schimbării soluţiei tehnice de lucru la acest proiect şi care subliniază că s-au consumat mai mulţi bani decât ar fi trebuit. Cum comentaţi?
– După părerea mea, aceste controale au fost trimise după ce s-a schimbat puterea politică. Am avut o sancţiune de 5%. Am tăcut din gură şi n-am dat ministerul în judecată la acel moment, pentru că doream să finalizăm proiectul, nedorind să-l blocăm. Atunci am fi câştigat sigur, dar acum nu ştiu dacă vom câştiga, pentru că s-a schimbat puterea politică. Totuşi, părerea mea este că trebuie să dăm Ministerul Dezvoltării în judecată, pentru că mie nu mi se pare corect să ni se aplice acea corecţie de 20%, apărută în urma acelui control. Pe tot parcursul proiectului am discutat cu cei de la minister şi au acceptat schimbarea soluţiei tehnice fără nici o problemă, după care ne trimit control şi spun că schimbarea soluţiei nu se încadrează în nu ştiu ce norme şi, vezi Doamne, trebuie să ni se aplice o corecţie. Trebuiau să aibă de la început acest punct de vedere, nu după ce s-a schimbat puterea politică. Nu e normal să afectăm municipiul Câmpina cu vreo 35 de miliarde de lei vechi pentru o vendetă politică. Chiar nu e normal, indiferent împotriva cui este adresată, împotriva mea sau a altora, să afecteze oraşul cu suma asta de bani. Cu aceşti bani putem realiza multe alte lucruri. 
– În contextul politic actual, cum vedeţi colaborarea în spaţiul majoritar USL al Consiliului Local, având în vedere că faceţi parte dintr-un partid aflat în opoziţie?
– Trăiesc în continuare cu speranţa că cei din USL şi PP-DD vor renunţa la vendeta politică pe care au promovat-o până acum şi vor hotărî în Consiliu pentru binele municipiului. Altfel, o să ducem o luptă surdă, din care vor avea de suferit doar cetăţenii oraşului, societăţile comerciale câmpinene… Şi nu este cazul. Oamenii nu ne-au ales ca să ne certăm între noi, ci ne-au ales pentru a face cât mai multe lucruri bune pentru ei. Vreau încă o dată să atrag atenţia, prin intermediul acestui ziar, că am fost aleşi pentru binele municipiului Câmpina, aşa cum am jurat.
– Ce mesaj le adresaţi câmpinenilor la început de an?
– Îi rog să aibă încredere în noi, presupunând că de-acum înainte vom lua hotărâri pozitive pentru oraş. Vom încerca să gestionăm cât se poate de bine bugetul municipiului, pentru a avea cât mai multe realizări în 2013. Şi îi rog pe câmpineni să ne  fie alături, pentru că noi, în conducerea oraşului, nu putem face mare lucru fără ei. Dacă ne ajutăm unii pe alţii, vom putea să rezistăm în această criză financiară. 
Carmen NEGREU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare