Impozitele şi taxele locale rămân neschimbate în 2012.
Adică la fel de majorate!
Nu-i aşa că în această perioadă, pătrunsă de spiritul Crăciunului, toată lumea ar trebui să fie mai bună? Si când spun toată lumea, îi includ, desigur, şi pe jurnaliştii presei de opoziţie, care ar trebui să treacă, în ajunul Sărbătorilor de Iarnă, la sentimente mai bune, la demersuri impregnate de o duioasă condescendenţă faţă de conducătorii oraşului. Că nici acestora din urmă, probabil, nu le este uşor. Fiindcă-i tare greu să te ţii de promisiunile deşănţate şi de minciunile electorale cu care ai câştigat alegerile, păcălind electoratul credul şi neinstruit. Nu-i deloc uşor să realizezi mâine ce ai promis azi, promisiuni făcute fără să clipeşti, fără să-ţi tresară niciun muşchi pe faţă, ştiind foarte bine că nu te vei ţine de cuvânt şi că toţi “porumbeii electorali” pe care i-ai slobozit pe gură nu sunt decât pentru a-i prosti pe proşti, vorba lui Mircea Badea. Să facă bine “tonomatele” presei locale (“aservite” opoziţiei) şi să lase dracului (Doamne, iartă-mă), criticile la adresa puterii locale, ba chiar să le înlocuiască grabnic cu îndemnuri pline de sfătoşenie şi supuşenie. Ce credeţi, n-ar fi mai bine aşa? Nu, n-ar fi. Ca să-l parafrazăm pe marele filosof Petre Ţuţea, îndemnul mesianic “al întoarcerii şi celululalt obraz”, oferit duşmanului spre pălmuire doar pentru a-l îmbuna cu bunătatea personală, ar trebui pus între paranteze până scăpăm de cei care nu doresc binele acestei naţii, de cei care atentează la viitorul acestui neam.
La ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local, aleşii noştri au aprobat taxele şi impozitele locale ce se vor aplica anul viitor. Din mărinimia edilului-şef, cel care a mărit, în urmă cu un an, dările câmpinenilor până i-a cocoşat (cu 20%, cea mai mare majorare a unor impozite locale din întreaga ţară, de-a avut personalul medical de la balneofizioterapie pacienţi cu duiumul, tot anul), municipalitatea a decis ca, pentru anul viitor, valoarea contribuţiilor fiscale datorate bugetului local să rămână neschimbată. Am putea spune că nu o vom duce (mai) rău la anul, sub înţeleapta şi dreapta conducere a “cârmaciului” grizonat (şi totuşi portocaliu), al comunităţii câmpinene, care s-a ales în fruntea orăşelului nostru de două mandate. Am putea spune aşa, dar numai dacă am fi chiori, surzi şi tâmpi. Şi dacă nu am şti că anul 2012 este un an eminamente electoral (cu alegeri locale şi generale suprapuse, dar totodată comasate, başca, şi cu un referendum; cu şapte buletine de vot, ca la nebuni!). Iar dacă suntem câtuşi de puţin pătrunşi de milostenie şi de dorinţa de a dărui (o cauţiune primarului), am putea spune, printre oftaturi şi suspine: domnul primar a dat (dispoziţie să fie îngheţate dările locale), domnul primar a luat (anul trecut, din speranţele şi veniturile celor care l-au ales, mărindu-le crunt dările), fie numele domnului primar bine… contestat. Contestat, cum altfel, că doar nu din pioşenie face tot ce face. Politicii i se potriveşte pioşenia ca măgarului, fuga. Or, Tiseanu e la vârful politicii locale de aproape 16 ani (două mandate de viceprimar şi două de primar), iar dacă nu i-ar fi plăcut, dacă nu i s-ar fi potrivit ca o mănuşă, n-ar mai fi rămas o clipă în sistem. De aia mă întorc şi zic, spiritul Crăciunului, oricât de mult te-ar impregna, nu-ţi dă dreptul să uiţi şi să sacrifici viitorul copiilor tăi, numai de dragul unor simpatii electorale, trecătoare şi subiective. Cine uită, mai ales când aplică ştampila “votat”, îşi merită soarta. Din păcate, el influenţează şi soarta multor votanţi, mai lucizi şi mai obiectivi.
Revenind la şedinţa legislativului municipal, menţionăm felul în care primarul a încercat să-şi îmbunătăţească imaginea publică prin proiectul de hotărâre care stabilea îngheţarea taxelor şi impozitelor locale la nivelul de anul trecut. Nivel majorat cu 20% faţă de cel de acum doi ani, subliniem încă o dată. Astfel, Tiseanu a ţinut să atragă atenţia că menţinerea impozitelor şi taxelor locale la nivelul anului 2011 nu acoperă şi inflaţia de 6%, estimată pe ultimele 12 luni, inflaţie care ar fi putut duce la o nouă majorare a impozitelor. Deci l-a atins spiritul Crăciunului. Deci e bun jupânul, ce mai! De asemenea, tot din motive de capital electoral, primarul a propus chiar câteva scutiri de impozite şi taxe, în special pentru contribuabilii cu restanţe, care nu sunt deloc puţini şi care pot fi aduşi şi influenţaţi uşor la vot. Astfel, Tiseanu a introdus în proiectul său de hotărâre propunerea de anulare a impozitelor şi taxelor restante, situate sub plafonul de 40 de lei, înregistrate la 31.12.2011. De asemenea, “familiile câmpinenilor căsătoriţi de 50 de ani, precum şi “cetăţenii de onoare” ai municipiului să beneficieze de scutirea de la plata impozitului pe clădirea şi terenul deţinute în proprietate, la adresa de domiciliu”, a mai dorit Horia Tiseanu. Proiectul iniţiat de edil a fost aprobat în unanimitate. Î
n schimb, niciunul dintre amendamentele consilierului liberal Dragomir Enache nu a întrunit majoritatea, deşi pentru aprobarea acestor amendamente au votat toţi consilierii PSD, fapt ce demonstrează că, la Câmpina, USL funcţionează bine. Dragomir Enache a propus mai multe amendamente, pe care, înainte de şedinţa Consiliului local, le-a înaintat Primăriei. De la funcţionarii Direcţiei Economice a primit răspunsuri la fiecare dintre amendamentele sale, răspunsuri ambigue şi evazive care nu l-au mulţumit deloc pe consilierul liberal. Cel mai important amendament al său făcea referire la scăderea cu 20% a valorilor actuale şi implicit revenirea taxelor şi impozitelor locale la nivelul din 2010. Propunerea sa are la bază dispoziţii constituţionale şi ale Codului fiscal (principiului aşezării juste a sarcinilor fiscale, statuat de Constituţia României, art.56 alin.2; principiul echităţii fiscale şi principiul neutralităţii măsurilor fiscal, prevăzute în Codul fiscal).
Alte amendamente propuse de PNL referitoare la impozitele şi taxele pentru anul 2012 au fost: acordarea bonificaţiei de 10% pentru plata integrală a impozitului pe teren şi clădiri nu doar pentru persoanele fizice (cum se procedează în prezent), ci şi pentru persoanele juridice; scutirea de la plata impozitului pe teren şi clădiri a persoanelor care deţin un singur imobil şi au un venit net lunar sub 450 lei; scutirea de impozitul pe clădiri a persoanelor fizice care şi-au reabilitat termic locuinţele pe cheltuială proprie.
Au mai fost şi alte luări de poziţie, mai mult sau mai puţin critice, la adresa proiectului iniţiat de primar. Viceprimarul Ion Dragomir a propus să se mărească impozitele şi taxele locale anual, cu 6%, iar nu o dată la trei ani, cu 20%, pentru o mai bună suportabilitate a sarcinilor fiscale de către contribuabili. Consilierul Gheorghe Tudor a propus să se facă mai des zonificarea oraşului, pentru ca locuitorii cartierelor rezidenţiale de la marginea oraşului (Muscel, Câmpiniţa) să fie obligaţi să plătească impozite mai mari, cum este şi normal, după facilităţile de care dispun proprietăţile lor, în urma modernizării infrastructurii din cartierele menţionate.
cand zici Moldoveanu zici Slk apoi Nissan, zici afaceri cu Floricon, cu groapa de la banesti, cu spitalul si spitalul voila. Mai faci legatura cu lucrarile orasului date preferential unde se duce si bate cu pumnul in masa primarului si viceprimarului. Alooo PNL ul voi ce face ti? daca nici voi nu luati masuri atunci cine?