Joi, 12 august, primarul Alin Moldoveanu a convocat Consiliul Local într-o ședință extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi și anume dezbaterea proiectului de hotărâre privind încheierea unui parteneriat între administrația locală câmpineană și ADR Sud-Muntenia prin intermediul căruia se va realiza documentația tehnică necesară pentru două proiecte despre care edilul șef crede că „vor contribui decisiv la dezvoltarea Câmpinei”.
Cum a decurs ședința extraordinară și cât de importante sunt aceste două proiecte pentru primar am aflat din mesajul primarului, publicat ieri pe pagina sa de socializare: „UN PAS IMPORTANT PENTRU PASAJUL SUBTERAN. Astăzi, Consiliul Local a aprobat în unanimitate proiectul inițiat de mine pentru încheierea unui parteneriat cu ADR Sud-Muntenia, prin care se va realiza documentația tehnică necesară celor două proiecte care vor contribui decisiv la dezvoltarea Câmpinei, pasajul subteran și amenajarea spațiului pietonal de deasupra pasajului. Vă reamintesc că acestea sunt proiecte pe care le-am depus pentru finanțare cu fonduri europene prin POAT imediat după deblocarea fondurilor europene, la scurt timp după depunerea jurământului ca primar ales. Fără deblocarea fondurilor europene nu puteam vorbi astăzi despre dezvoltarea Câmpinei, despre accesarea de noi proiecte cu finanțare europeană. Prin aceste proiecte vom realiza un pasaj subteran (de la Colegiul Forestier până aproape de policlinică) unde se vor afla și mai multe locuri de parcare decât sunt acum la suprafață, dar se va amenaja la nivel european și spațiul situat deasupra pasajului”.

Vă reamintim că ideea realizării unui astfel de proiect, un pasaj subteran cu spații de parcare în centrul Câmpinei și o zonă pietonală deasupra acestuia, a fost lansată în anul 2010 sub administrația condusă de Horia Tiseanu – preşedinte PDL şi primar, care a organizat și o conferință de presă în acest sens la care au fost invitați să participe Ion Dragomir (preşedinte PSD şi viceprimar), Virgil Guran (preşedinte PNL), Luminiţa Dumitrescu (vicepreşedinte PIN şi consilier local), dar şi deputatul PDL Florin Anghel.
Soluția finală a fost prezentată de Florin Anghel, care concluziona la sfârșitul întâlnirii cu presa: „Ideea este că într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, centrul trebuie să devină o zonă pietonală. Conform studiului de trafic, sensul unic nu ar fi o variantă foarte bună, pentru că străzile laterale nu ar putea prelua, în condiţii optime, traficul rutier. De aceea, singura soluţie este un pasaj subteran, pe sub actualul bulevard Carol I, între străzile Toma Ionescu şi Srg.Mj. Grigore Nicolae. Este o soluţie mult mai scumpă, care va fi realizată greu, dar va rezolva problema“.
Ceva mai rezervat față de oportunitatea realizării unui astfel de pasaj s-a arătat la acel moment Gheorghe Tudor, fost primar al Câmpinei și inginer constructor de carieră, care a contribuit activ la modernizarea centrului civic în perioada comunistă: „Nu ştiu dacă un pasaj subteran rezolvă problema traficului. Oricum, sunt multe detalii tehnice pe care nu le ştim în privinţa acestui pasaj, nu ştim cum vor fi deviate reţelele, cum se va interveni în cazul unor avarii… Apoi, aceasta este o lucrare de foarte mare amploare, despre care nu ştie nimeni cât ar putea dura”.

A urmat organizarea unui concurs de soluții pentru modernizarea și reabilitarea zonei centrale a municipiului Câmpina, la care au fost admise 40 de proiecte și organizarea unei expoziții cu șase dintre proiectele finaliste. Timp de 45 de zile a fost lansată o consultare publică, în cadrul căreia câmpinenii au avut ocazia să voteze una dintre cele şase lucrări desemnate prin concurs să reprezinte soluţia arhitecturală pentru viitorul centru al municipiului Câmpina, consultare la care s-au prezentat… doar 272 de câmpineni.
Proiectul de modernizare a centrului civic a rămas însă, până acum, doar la nivelul un desen frumos, idee preluată astăzi de actualul primar al Câmpinei, Alin Moldoveanu.
Presupun că primarul este la sediul Hidro Prahova