Joi, 26 iunie, instanța a respins ca nefondat recursul formulat de Primăria Câmpina în vederea suspendării titlului de creanță (titlu executoriu) în valoare de 5,5 milioane lei, sumă ce reprezintă o corecție financiară imputată administrației publice câmpinene de Ministerul Dezvoltării în ceea ce privește proiectul Calea Dacia. Suspendarea titlului executoriu ar fi putut ajuta administrația locală să acceseze în continuare fonduri europene pentru alte proiecte, altele decât cele aflate în derulare, până la pronunțarea sentinței definitive în acest proces.
Ce implicații ar putea exista în urma acestei decizii judecătorești și ce speranțe mai au reprezentanții administrației locale de a încheia cu succes acest litigiu ce durează de ani de zile am aflat de la primarul Horia Tiseanu:
Ce implicații ar putea exista în urma acestei decizii judecătorești și ce speranțe mai au reprezentanții administrației locale de a încheia cu succes acest litigiu ce durează de ani de zile am aflat de la primarul Horia Tiseanu:
„Respingerea de către judecători a cererii de suspendare a titlului de creanță este o fază procesuală pe care speram să o câștigăm, în contextul în care Ministerul Dezvoltării ne condiționează, fără niciun temei, finanțarea viitoarelor proiecte cu fonduri europene de această rambursare a corecției financiare pentru așa-zisele nereguli de la proiectul Calea Dacia. Suspendarea executării silite ar fi îndreptățit Ministerul să nu mai pună alte condiții pentru semnarea viitoarelor contracte de finanțare.
Procesul pe fond, pentru anularea titlului de creanță în valoare de 5,5 milioane de lei, încă se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție și avem toate șansele să-l câștigăm. Spun asta pentru că am mai câștigat un proces similar cu Ministerul Dezvoltării, cu o speță aflată în strânsă legătură cu procesul aflat pe rolul Înaltei Curți. Atitudinea celor de Ministerul Dezvoltării este de neînțeles, atât în ceea ce privește litigiul pe fond, și aici mă refer la interpretările și concluziile din care rezultă acea corecție financiară, cât și la faptul că nu este deloc normal să ceri de îndată, prin titlu executoriu, rambursarea unei sume mari de bani, atât timp cât litigiul nu este încheiat. În plus, faptul că ne resping finanțarea unor noi proiecte cu fonduri europene dacă nu le achităm acea sumă este cel puțin ciudat privind din perspectiva prezumției de nevinovăție. Subliniez faptul că avem șanse mari să câștigăm procesul cu Ministerul Dezvoltării și atunci cine va răspunde pentru faptul că am pierdut finanțarea unor viitoare proiecte cu fonduri europene? Important ar mai fi de spus că decizia instanței de judecată de a respinge suspendarea titlului de creanță până la decizia finală a ICCJ nu afectează sub nicio formă proiectele cu fonduri europene aflate în derulare”.
Vă reamintim că litigiul Primăriei Câmpina cu Ministerul Dezvoltării în ceea ce privește proiectul Calea Dacia a început în anul 2015, atunci când administrația locală a contestat procesul verbal de constatare a neregulilor (schimbarea soluției tehnice) și de stabilire a corecției financiare, cerând ulterior în instanță anularea acestui document.