Știri

Prima carte de teatru realizată de scriitorul câmpinean Emanoil Toma: “Vremea omizilor”

Scriitor prolific (21 de cărţi publicate), cu o abordare variată a genurilor literare (roman, pamflet, interviu, poezie, catren etc.), Emanoil Toma a oferit câmpinenilor o surpriză de proporţii cu noul său volum, aparţinând genului dramatic. Astfel, joi 29 mai, la Casa de Cultură “Geo Bogza” a fost lansată cartea de teatru “Vremea omizilor” (comedie amară în trei acte) – partea I şi “Cimitir al jumătăţilor” (Requiem în trei tablouri la Otopeni) – partea a II-a (Ed. “Amanda Edit”, Sinaia, 2014).
Summertime, Zaraza, Caminito, Iubesc femeia, Bamboleiro, Fascinaţie, Guantanamera, Moliendo Café şi alte melodii nemuritoare, interpretate cu talent, la pian, de maestrul Serghie Bucur şi răsplătite cu aplauze repetate, au deschis reuniunea literară.
În dublă ipostază – moderator şi prezentator de volum – prof. dr. Christian Crăciun, cu evidentă încântare, a remarcat că este pentru prima dată când în oraşul Câmpina se lansează o carte de teatru: “Lucrarea are o formă şi o structură aparte. Titlurile sunt frumoase. Teatrul presupune nişte elemente de analiză foarte sofisticate. Tema o regăsim şi în romanele lui (Toma). Vorbirea alegorică folosită de el merge mai greu în teatru. Incisivitatea autorului este puternică. În a doua lucrare, vede dramatic cazul de la Otopeni. Textul s-ar pune pregnant în scenă”.
După o sumară dar reuşită potretizare a autorului, Serghie Bucur a făcut o paralelă între volumul “Vin florile. Seceraţi-le!” (pe care o consideră “cartea de referinţă a autorului) şi partea a II-a a lucrării “Cimitir al jumătăţilor”: “Emanoil Toma şi-a asumat riscul realizării unei analize detaliate a evenimentelor de la Otopeni. Ceea ce încearcă în cartea de teatru este o lecţie de educaţie morală şi chiar de educaţie politică. Are meritul că aduce servicii culturale localităţii, lăsând posterităţii această carte”.
Mulţumind lectorilor şi invitaţilor pentru participare, autorul a mărturisit: “Cartea este gri şi verde… M-am documentat mult pentru realizarea ei” şi a citit un pasaj semnificativ din partea a II-a a volumului: “Sunt suficiente dovezi că membrii parlamentului să nu mai spună inepţii… Aici trebuie comisii de anchetă. Din fericire, Tribunalul de la Haga a considerat dosarul Otopeni drept crimă împotriva umanităţii”.
Gustul amar al crimelor de la Otopeni a fost îndulcit cu câteva epigrame semnate de inegalabilul Ştefan Al. Saşa: “Ne-am săturat de comedii amare/ Şi crime din ceaslovul lui Neculce/ Propunem deci lui Toma, ca atare/ O tragedie, dar cu gustul dulce” (Sugestia spectatorului) sau “Formatul e încântător/ Nu ştiu de-i propriu sau furat,/ Dar cartea-acestui autor,/ O poţi citi şi treaz şi beat” (Ceva despre prezentarea volumului).
Theodor MARINESCU

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare