Știri

Predarea voturilor la BEJ, un chin infernal

La fiecare scrutin, cu excepţia celui prilejuit de alegerile locale, adică la alegerile pentru Parlamentul României, pentru Parlamentul European, la alegerile prezidenţiale, la diverse referendumuri naţionale, ţara este organizată în circumscripţii electorale reprezentate de cele 41 de judeţe plus municipiul Bucureşti. Prahova este Circumscripţia Electorală 31, iar de buna organizare a alegerilor desfăşurate pe meleagurile prahovene se ocupă, în bună măsură, aparatul de specialitate al prefectului Prahovei, reprezentantul guvernului României pe teritoriul judeţului nostru. 
Anul acesta, autorităţile judeţene au promis că vor monta pe laterala Palatului Administrativ (zona dinspre Palatul Culturii), corturi de armată destinate adăpostirii preşedinţilor secţiilor de votare şi locţiitorilor acestora, care vor aduce la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) sacii cu buletinele de vot. Pe listele electorale pentru alegerile din 26 mai au fost înscrişi circa 660.000 de prahoveni. Numai în Ploieşti sunt 191.265 de persoane cu drept de vot, potrivit statisticii oficiale. În judeţ au existat 623 de secţii de votare. Cu ocazia tuturor alegerilor precedente, la care am făcut referire în rândurile de mai sus, reprezentanţii secţiilor de votare se adăposteau de frigul de afară înghesuindu-se în sala mare a Prefecturii, ocupând toate intervalele dintre sectoarele cu scaune, dormind în picioare sau pe şezut, ori pe sacii cu voturi, aidoma unor sinistraţi. 
Oficialităţile judeţene s-au ţinut într-adevăr de cuvânt, şi au montat corturile, dar acest lucru nu a contat prea mult, deoarece şefii secţiilor de votare din teritoriu au fost obligaţi să se înghesuie din nou în „Sala cu 500 de locuri”, chinuidu-se mai abitir decât nişte refugiaţi afgani sau pakistanezi dornici să ajungă în Occident cu orice preţ. Privind de pe margine la înghesuiala şi condiţiile de găzduire din marea sală a Prefecturii, gândul m-a dus la un peisaj cu refugiaţi de război… Parcă s-ar fi spart frontul pe Prut, încă o dată, după tot ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial. Luni, primirea proceselor-verbale cu voturile de la europarlamentare şi referendum a decurs extrem de greu, anevoios, dar fără ca nimeni să fie voios, atât de încet, încât au fost secţii de votare a căror activitate a fost analizată până târziu, după orele amiezii. Este pentru prima dată când în judeţul Prahova se montează corturi militare pentru a proteja de vreme rea cei aproape 2000 de preşedinţi de secţii de votare, însoţiţi de locţiitori şi operatorii de tablete. Frumoasă protecţie… 
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare