Știri

Poliţiştii locali vor bloca roţile autovehiculelor parcate neregulamentar

Este obiceiul la români ca, de Sfintele Paşti, să se înnoiască vestimentar. Şi, desigur, existenţial. Să înceapă o viaţă nouă, mai bogată în dragoste şi gânduri curate. Şi Poliţia Locală Câmpina s-a înnoit după recent încheiatele Sărbători Pascale. Mai exact spus, şi-a îmbogăţit activitatea cu administrarea unui nou serviciu: cel de blocare, ridicare, transport, depozitare, pază şi eliberare a maşinilor staţionate neregulamentar pe domeniul public al oraşului. Denumirea e stufoasă, dar, practic, nu se va recurge decât la blocarea “roţilor păcătoase”. Şi poate (de ce nu?), şi gândurile cu care agenţii de poliţie ai Primăriei vor desfăşura această activitate vor fi mai curate decât ale celor de la firma Strand Auto Serv, care s-au ocupat, din 2007, cu această treabă, de pe urma căreia au primit numeroase reclamaţii de la localnici: ba că nu au aşteptat cele cinci minute înainte de a trece la acţiune, ba că au efectuat un blocaj neglijent care a cauzat deteriorarea multor jenţi de roţi.
Câţiva consilieri municipali au ridicat, încă de la începutul anului trecut, problema trecerii acestui serviciu în administrarea Poliţiei Locale. Motivele au fost multiple şi întemeiate: în acest fel, se aduceau mai multe venituri la bugetul local (contractul încheiat cu firma ploieşteană prevedea o cotă de doar 40% din cuantumul încasărilor pentru municipalitate), cheltuielile cu dotările necesare nu ar fi angajat sume importante din bugetul oraşului, se putea micşora numărul plângerilor câmpinenilor la adresa prestaţiei firmei în cauză. În favoarea trecerii acestui serviciu în subordinea Poliţiei Locale un alt argument care cântărea greu era cel referitor la faptul că toate intervenţiile se făceau în prezenţa unui poliţist local, care însoţea permanent şoferul dubiţei Auto Serv. Iar prezenţa poliţiştilor locali era hotărâtoare pentru convingerea şoferilor penalizaţi că toate procedurile sunt legale şi că nerespectarea lor ar fi însemnat nerespectarea autorităţii publice.
S-a mai evidenţiat, tot atunci, că efortul financiar pentru logistica necesară gestionării unui asemenea serviciu nu este mare, fiind suficiente o maşină specială şi câteva instalaţii de blocare. În realitate, cei de la Strand au desfăşurat o singură activitate din seria celor licitate, căci ei doar au blocat roţi şi au încasat banii pentru deblocarea acestora la locul faptei. Practic, în ultimii ani, nicio maşină parcată ilegal nu a fost ridicată, transportată, depozitată (în parcarea din spatele Casei Tineretului), păzită şi apoi eliberată. În schimb, câştigurile obţinute în ultimii trei ani din blocarea roţilor nu sunt deloc de neglijat, ele însumând aproape 30.000 de euro. Primarul Horia Tiseanu a considerat atunci că nu este oportună rezilierea colaborării cu firma ploieşteană. Totuşi ideea nu a fost abandonată de conducerea executivului câmpinean. Până la urmă, legislativul municipal a aprobat renunţarea la colaborarea cu Strand Auto Serv şi  trecerea serviciului la Poliţia Locală.
În legătură cu noua activitate a subordonaţilor săi, directorul Poliţiei Locale, Carmen Gheorghe, ne-a declarat următoarele: “Activitatea de blocare a roţilor nu ne este străină, având în vedere că, de mai mulţi ani, am desfăşurat un parteneriat cu firma care a câştigat licitaţia, Strand Auto Serv. După Sărbătorile Pascale, am început să acţionăm singuri. Nu sunt necesare dotări nemaipomenite, care să impună cheltuirea unor sume mari din bugetul Câmpinei. Am achiziţionat patru dispozitive pentru blocaj (care costă 300 de lei fiecare), urmând ca, în următoarele zile, să achiziţionăm au autovehicul special, prevăzut cu rampă, staţie şi toate cele necesare. Automobilul va avea portbagajul suficient de încăpător pentru cele patru “caracatiţe”, cum sunt denumite popular dispozitivele de blocare. În prezent, acţionăm cu o berlină Logan. Totodată s-a renuntat la acel teren din spatele Casei Tineretului, destinat iniţial a găzdui maşinile ridicate şi depozitate acolo de către cei de la Strand Auto Serv, care, după ştiinţa mea, în ultimii ani, nu au folosit niciodată acel teren în scopul în care le-a fost încredinţat gratuit. Suntem convinşi că putem simplifica lucrurile în bine, în sensul în care vom reuşi să-i disciplinăm pe şoferii care parchează neregulamentar şi fără să le ridicăm maşinile, astfel încât, pe terenul respectiv, să poată fi amenajată o parcare generoasă. Asta fiindcă tot ni s-au plans câmpinenii din zonă că nu au unde să-şi parcheze maşinile. De altfel, vă pot spune că se cunoaşte o disciplinare a câmpinenilor, numărul amenzilor pentru deblocarea roţilor scăzând cu fiecare an. În cazul în care o maşină va rămâne blocată şi după ora 18.00, ea va fi adusă la sediul instituţiei noastre, unde avem pază permanentă şi destul spaţiu pentru a găzdui câteva maşini ce s-ar afla, eventual, în această situaţie. As mai face câteva precizări importante. Până la ora 16.00, se poate plăti deblocarea la Direcţia Economică, între 16.00 şi 18.00, la casieriţa de la Parcarea Centrală, iar după ora18.00, la sediul Poliţiei Locale, la dispecerul de permanenţă. Domnul primar  va decide ce se va face cu terenul eliberat, de la Casa Tineretului, dar eu cred că cea mai bună soluţie ar fi amenajarea, acolo, a unei parcări”. 

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare