Știri

Poliţia prahoveană şi-a prezentat bilanţul pentru prima jumătate acestui an

Am primit din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova un comunicat de presă cu bilanţul pentru prima jumătate acestui an. Ni s-a părut interesant de prezentat, astfel încât îl puteţi regăsi integral în rândurile următoare. 
„Judeţul Prahova reprezintă zona cu cea mai mare concentraţie de populaţie – 181,9 locuitori/kmp şi cu numărul cel mai mare de locuitori din ţară – 856.961 locuitori, având  o aşezare geografică deosebită, fiind tranzitat 2.221 km de drumuri publice, din care 294 km drumuri naţionale. Având în vedere aceste criterii precum şi condiţiile anului 2010 reprezentate de criza economică şi şomajul crescut, în general infracţionalitatea din judeţ prezintă scăderi. Astfel, au fost sesizate, 11 943 de infracţiuni, înregistrându-se o scădere cu 3,77 %  faţă de perioada similară a anului trecut.
Important este faptul că, în judeţul Prahova, numărul de infracţiuni sesizate raportat la 100.000 de locuitori este de 1 394, cu 16,53 % mai mic decât media pe ţară. Se observă o scădere accentuată a infracţiunilor sesizate contra persoanei – 9,7%  şi a infracţiunilor contra patrimoniului – 8,3%. De asemenea, furturile din locuinţe au scăzut cu 14,48 %, furturile din societăţi comerciale au scăzut cu 8,72%, iar furturile din auto au scăzut cu 14,73%.
S-a reuşit o diminuare a trendului ascendent a tâlhăriilor. Astfel, dacă în perioada similară a anului trecut, tâlhăriile crescuseră cu 34,48 %, anul acesta înregistrând o valoare mai mică, respectiv + 17,95%. Un lucru pozitiv este acela că nu au existat situaţii de violenţă extremă, 68% din tâlhării fiind comise prin deposedarea victimelor de lănţicuri sau telefoane mobile, fără a implica lezarea fizică a persoanelor vătămate.
Din analiza indicatorilor statistici se remarcă o scădere a infracţiunilor stradale, cu 9,25%. Datorită creşterii fermităţii acţiunilor poliţiştilor, numărul persoanelor reţinute sau arestate a crescut cu 40,91 %.
În domeniul economic, măsurile întreprinse de Poliţia Prahova au condus la rezultate notabile, fiind constatate cu 29,30% mai multe infracţiuni de evaziune fiscală decât în perioada similară a anului trecut.
În ceea ce priveşte siguranţa rutieră, se observă o scădere cu 18,27% a accidentelor grave, care au fost soldate cu 23,40% mai puţini morţi şi cu 22,44% mai puţini răniţi grav.
Toate măsurile întreprinse de către I.P..J Prahova s-au desfăşurat într-o strânsă legătură de parteneriat cu comunitatea şi de colaborare cu celelalte instituţii ale autorităţii de stat.
Chiar dacă este pe un trend pozitiv, activitatea Poliţiei prahovene trebuie îmbunătăţită  pentru a se atinge obiectivele stabilite în legătură cu creşterea calităţii serviciului poliţienesc.
Două ţinte rămân în activitatea I.P.J. Prahova şi anume apărarea vieţii şi integrităţii cetăţeanului şi apărarea patrimoniului acestuia de către o instituţie care, pe zi ce trece, devine tot mai performantă şi eficientă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare