Știri

Policlinica SanConfind va avea, în curând, un cabinet de neurologie

(P) La începutul lunii viitoare, Policlinica SanConfind se va îmbogăţi cu o nouă structură: Neurologia. Pe 9 martie 2020, Cabinetul Neurologie de la Poiana Câmpina îşi va începe activitatea, coordonat de doamna doctor Ana Marinescu, medic specialist neurolog cu o experiență îndelungată și o lăudabilă activitate în Bucureşti, unde a lucrat în cadrul unor companii medicale dintre cele mai prestigioase – Medicover, Regina Maria, Euromedic -, rețele private de sănătate cu care orice medic din România și-ar dori să colaboreze. 
Neurologia este o ramură specială a medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice capabile să afecteze sistemul nervos central (creierul, măduva spinării) sau sistemul nervos periferic (nervii cranieni, rădăcinile nervoase și ganglionii spinali, nervii periferici, după ieșirea din canalul spinal, inclusiv legăturile cu mușchii scheletici). Afecțiunile sistemului nervos central pot fi înnăscute (congenitale), sau dobândite în cursul vieții (inflamatorii, de origine vasculară, prin procesul de îmbătrânire, neoplastice, de natură traumatică etc.). Printre cele mai importante examene electro-fiziologice din neurologie rămâne electroencefalografia. Termenul „Neurologie” a fost introdus de medicul englez Thomas Willis, în secolul al XVII-lea. 


Principii terapeutice în neurologie
Neurologia a fost considerată mult timp ca o specialitate cu rezultate diagnostice precise, dar cu posibilități terapeutice limitate. Acest fapt s-a modificat în ultimele trei decenii în mod semnificativ. Multe afecțiuni neurologice beneficiază în prezent de un tratament eficace. Îmbunătățirea tratamentului bolnavilor cu accidente vasculare cerebrale se datorează – între altele – posibilității unei diferențieri între infarctul ischemic și hemoragie cu ajutorul mijloacelor de diagnostic neuro-radiologic. Pentru tratamentul pacienților cu boala Parkinson există o gamă largă de medicamente cu efecte favorabile. În cazul bolnavilor epileptici, prin administrarea unor preparate diferențiate pentru diverse tipuri de manifestare, se poate obține o sistare completă a crizelor. Bolile infecțioase ale sistemului nervos se pot vindeca în aproape toate cazurile, în situația unui diagnostic exact și precoce. Totuși, scleroza multiplă continuă să reprezinte o problemă crucială a neurologiei, neexistând încă posibilitatea unei vindecări, dar în anumite forme clinice aplicarea preparatelor pe bază de interferon poate ameliora în mod favorabil evoluția bolii. În cazul majorității bolilor degenerative ale sistemului nervos, malformațiilor sau bolilor neuro-musculare congenitale nu există, până în prezent, un tratament eficace.
Relații cu alte specialități
Cele mai apropiate relații ale neurologiei sunt cu psihiatria. Separarea celor două discipline își are explicația în dezvoltarea lor istorică și este, în mare parte, menținută și în prezent din motive mai mult organizatorice, fără a avea o bază biologică. În fond, domeniile ambelor specialități au ca obiect afecțiunile aceluiași organ: creierul. Cercetări din ultimii ani au demonstrat importanța mecanismelor neuro-chimice în dezvoltarea psihozelor ciclice și a schizofreniei. Multe boli „neurologice” au manifestări „psihiatrice”, cum ar fi: depresia apărută după un accident vascular cerebral, depresia și demența asociate cu boala Parkinson, tulburările cognitive din boala Alzheimer etc. Neurochirurgia reprezintă o altă specialitate cu care neurologia întreține legături strânse, în diagnosticul și tratamentul tumorilor intracraniene și vertebro-medulare, traumatismelor cranio-cerebrale, hemoragiilor cerebrale etc. Unele cazuri de infecții ale sistemului nervos și anexelor sale (encefalite, meningite) sunt tratate de cele mai multe ori în seviciile de boli infecțioase. Herniile de disc intervertebral (cervicale sau lombare) sunt prea adesea diagnosticate și tratate în servicii de ortopedie, însă un examen neurologic amănunțit este absolut necesar pentru a se putea constata deficite funcționale care impun o cură chirurgicală. Contacte strânse există cu oftalmologia („Neurooftalmologie”) în domeniul patologiei mișcărilor globilor oculari, nervului optic și a căilor vizuale centrale.
Tipuri de boli neurologice
Potrivit specialiștilor, există peste 600 de boli neurologice. Tipurile majore de afecțiuni neurologice includ bolile cauzate de anomalii genetice, precum boala Huntington și distrofia musculară, boli degenerative, în cazul în care celulele nervoase sunt deteriorate sau mor – cum ar fi boala Parkinson, precum și bine cunoscutul Alzheimer, boli ale vaselor de sânge care alimentează creierul – cum ar fi accidentul vascular cerebral, boli autoimmune – precum scleroza multiplă, leziuni ale măduvei spinării și creierului – cum ar fi epilepsia, cancerul, cum ar fi tumorile creierului și infecții, precum meningita. Printre cele mai cunoscute astfel de boli sunt epilepsia, Alzheimer, accidentele vasculare, migrenele, scleroza multiplă, Parkinson. De departe, cea mai cunoscută boală neurologică este Alzheimer-ul. Vorbim despre o boală progresivă, în care practic celulele creierului dintr-o anumită zonă sunt distruse și, pe cale de consecință, cei care suferă de această tulburare au pierderi de memorie, de gândire, dificultăți de planificare, schimbări de personalitate și probleme motrice. Din păcate, Alzheimer-ul se agravează în timp și este fatal. Medicii spun că, de regulă, simptomele bolii încep după vârsta de 60 de ani la cele mai multe dintre persoane.  
Control și tratament
Pentru cele mai multe dintre bolile neurologice există tratament adecvat, dacă nu pentru eliminarea totală a afecțiunii, măcar pentru ameliorarea ei sau pentru încetinirea evoluției sale. Ceea ce este recomandat să faceți, în momentul în care simțiți că aveți anumite simptome, este să căutați medicii potriviți, adevărați profesioniști ai neurologiei, medici dedicați salvării semenilor afectați de bolile neurologice, care sunt atât de grave și atât de răspândite. Unul dintre acești medici este dr. Ana Marinescu, care, începând cu 9 martie 2020, va acorda consultații și îngrijirile cuvenite tuturor pacienților programați la Cabinetul Neurologie SanConfind. Doamna doctor și-a obținut competența în electroencefalografie la sfârșitul rezidențiatului, cu un stagiu de pregătire de doi ani efectuat în cadrul Serviciului de Neurologie din cadrul Spitalului Hautepierre – Strasbourg, unul dintre cele mai renumite din Franța. Apoi a urmat cursuri interuniversitare efectuate la Universitatea Paris 7 – Diderot și la Universitatea Paris 6 – Sorbonnne, unde a obținut diplomele „Migraine et céphalée” și „Mouvements anormaux et pathologie du movement”.
Surse: wikipedia.org și romanialibera.ro

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare