Știri

„Poetica posibilului” – o expoziţie pentru suflete flămânde de frumos

Un început de an deosebit pentru Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”. Prima expoziţie din şirul celor ce vor urma a fost vernisată sâmbătă, 10 ianuarie, sub numele de  „Poetica posibilului” – ilustraţie şi carte. Lucrările poartă semnătura Manuelei Toderaş, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti, care are deja un impresionant palmares de expoziţii personale şi de grup, atât în România, cât şi în străinătate. 
Manuela este o artistă a momentului, cu o sensibilitate a liniilor şi formelor, cu o impresionantă bogăţie spirituală aşezată ca o forţă de cuprindere în fiecare lucrare. Toate operele expuse sunt însoţite de versuri, câteva aparţinând marelui poet Mihai Eminescu, iar restul poetului persan Rumi, care în întreaga lui creaţie a proslăvit iubirea divină, ghidul spiritual al biografiei sale. El nu l-a căutat pe Dumnezeu în afară, ci în sine însuşi. Expoziţia are o încărcătură puternică şi simţi cum eşti “lovit” din toate părţile de energii pozitive.
„Sunt trei mesaje prime: un mesaj de dragoste, de iubire. Vreau să învăţăm să ne iubim mai mult, să iubim mediul înconjurător şi vreau să reînvăţăm ceea ce este deasupra noastră şi să nu lăsăm grijile zilnice să ne distragă atenţia de la spiritul nostru. Al doilea mesaj este un elogiu adus femeii, naturii ei sensibile, delicate şi senzuale, este un manifest împotriva tendinţei contemporane de a transforma femeia în bărbat. Cel de-al treilea mesaj este o invitaţie la visare. Într-o lume în care suntem bombardaţi de satiră, cu violenţe, cu catastrofe, suferinţă, îmi doresc ca persoanele care vizitează expoziţia să se lase în voia lucrărilor şi să-şi construiască o lume proprie interioară, în care să adune numai vise, gânduri benefice şi emoţii pozitive şi să păstreze această lume de vis din care să extragă esenţa atunci când le este mai greu” – a explicat artista. 
Lucrările decorative au completat cadrul şi au creat o notă de distinsă conectare între carte, versuri şi ilustraţie. „Pare un paralelism, dar nu atât de accentuat. Desenele sunt după o tehnică a ilustraţiei, iar cărţile sunt modelate într-o manieră personală” – a mai spus Manuela Toderaş.
Expoziţia va rămâne deschisă pentru toţi cei care vor să-i descopere tainele.
Andreea Ştefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare