Știri

Piaţa din Câmpina: războiul târnelor!

Săptămâna trecută, viaţa de zi cu zi a celor ce vând şi cumpără diverse mărfuri de la tarabele din piaţa din Câmpina, a fost perturbată de un scandal iscat între autorităţile locale şi vânzătorii ambulanţi  de plante medicinale şi fructe, mai mult sau mai puţin culese din pădure.
Autorităţile, în speţă, Poliţia Locală, încearcă aproape zilnic să pună în aplicare o hotărâre de consiliu, aprobată în noiembrie anul trecut, cu privire la amplasarea, cu caracter provizoriu, a tarabelor pentru vânzarea fructelor de pădure şi a plantelor medicinale în zona Pieţei Centrale Agroalimentare a municipiului Câmpina.
Miercuri, 27 iunie, scandalul a luat amploare, fără să se mai ştie exact ce anume a produs scânteia. Mai multe persoane de etnie romă  s-au certat cu directorul pieţei, Marian Nistor, totodată consilier local din partea PDL, cu lucrătorii Poliţiei Locale şi Naţionale şi cu câţiva dintre gardienii firmei care asigură paza şi ordinea în piaţă. Vânzătorii romi au acuzat faptul că nu sunt lăsaţi să-şi vândă produsele şi că li s-au luat tarabele pe care îşi aşezau marfa. Mulţi dintre cetăţenii aflaţi la cumpărături le-au ţinut partea, invocând faptul că îşi procură plante medicinale de la ei în mod curent, bureţi, cireşe, vişine, la preţuri mult mai mici decât de la producătorii din hala pieţei. În vacarmul infernal creat în centrul pieţei de către cei implicaţi în acest scandal, cu greu s-a putut comunica cu cele câteva persoane afectate de situaţie.
 
Romii politizează scandalul
Una dintre vânzătoarele amendate, Margareta Oneaţă, care spune că este din Câmpina, având probleme sociale şi materiale deosebite, se plânge de faptul că nu mai are voie să vândă. „Am o fată de 23 de ani cu handicap, un ajutor social de 300 de lei şi o pensie de 300 de lei. Nu am din ce să trăiesc! Domnu’ director şi domnu’ primar ne-a pus tarabe galbene şi au spus că putem să vindem cireşe, fructe de pădure, flori de tei, bureţi… ce se poate vinde. Mi le-a luat, ni le-a pus până-n votare. După votare ni le-a luat şi acum ne aleargă, mi-a luat marfa, mi-a dat amendă, 1000 de lei” spune Margareta Oneaţă.
Un alt comerciant, Ciprian Coman a considerat necesar să sune şi la apelul de urgenţă 112, când a văzut că sunt goniţi din piaţă: „În fiecare zi ne confiscă marfa, pe care o adunăm, nu o furăm. Muncim de la 5 dimineaţă, până seara, pe la orele 17. Pe perioada campaniei electorale, nu am fost deranjaţi, doamnă! Am sunat la 112! Când am intrat în piaţă, a venit poliţia să ne confişte marfa, degeaba, fără nici un drept. Copilul acesta l-am trimis cu 1 kg, cu un coş de zmeură şi a intrat acolo. Am intrat şi eu după el şi când am ieşit înapoi, l-am găsit… Băieţii l-au ridicat de urechi” spune vânzătorul, făcând trimitere la intervenţia unora dintre gardienii firmei de pază.
Vocile celor ce contestă intervenţia autorităţilor s-au amestecat cu cele ale cumpărătorilor, afectaţi şi ei de faptul că nu-şi mai pot cumpăra produsele preferate. „Eu cumpăr mereu de la ei, sunătoare şi tei. Chiar şi cireşe, pentru dulceaţă, pentru că în piaţă sunt mai scumpe. De ce să nu-i lase să vândă?” spune supărată o cumpărătoare.
 
Conducerea pieţei explică
Directorul pieţei, Marian Nistor, a relatat pe îndelete problemele cu care se confruntă din cauza acestor vânzători: „Noi am sunat la Poliţia Locală pentru că am avut o problemă cu nişte persoane de etnie romă, care au luat nişte târne cu produse, dintre tarabe. Automat am sesizat firma de pază şi Poliţia Locală, pentru că nu ştiam ale cui sunt acele produse. Marfa persoanelor de etnie romă n-are ce să caute între tarabele de producători. Nu are nicio legătură campania electorală, cu piaţa din Câmpina. Piaţa are program continuu de la ora 6 până la ora 21. Campania electorală a funcţionat o lună, piaţa mai are un pic şi face 5 ani! Nu e nicio legătură între una şi alta! Noi îi luăm pe sus pe cei care nu respectă prevederile în vigoare. Tarabele sunt pe platoul mic. Ei au două persoane care se ocupă de implementarea acelei hotărâri a Consiliului Local, privind înfiinţarea unui sector provizoriu pentru comercializarea fructelor de pădure şi a plantelor medicinale, iar acele persoane nu şi-au dat interesul. Pe acele tarabe s-au vândut ciuperci, bureţi, care reprezintă un risc maxim pentru îmbolnăvirea populaţiei. De asemenea, au fost vândute produse care nu se găsesc în cele două categorii aprobate: plante medicinale şi fructe de pădure. Ei nu au de unde să adune din pădure caise, piersici, mere şi pere. Era clar că erau produse pe care ei, la rândul lor le cumpărau, în scopul de a le revinde. Nu pentru aşa ceva a fost făcut acest sector. Au fost probleme foarte mari din partea acestor persoane, din punct de vedere al ordinii şi liniştii publice. Cei care ar trebui să se ocupe de listele persoanelor de etnie romă din Câmpina, care să vândă ce trebuie la tarabe, nu-şi dau interesul Au alte preocupări.”
Cu privire la comunicarea defectuoasă pe care o are cu cel ce reprezintă interesele romilor în piaţă, respectiv Gheorghe Crăciun, şeful Pieţei a mai spus că în momentul în care l-a anunţat despre problemele cu care se confruntă, acesta i-a răspuns că nu-l interesează.
„Nu ne putem permite ca în centrul municipiului Câmpina să avem astfel de probleme, să transformăm sectorul respectiv în WC public. În momentul în care cineva îi întreabă de sănătate, ce fac acolo şi ce caută, să sune la 112. Acum tarabele s-au strâns pentru că trebuie făcută curăţenie în sectorul respectiv. După orele 16-17, au transformat zona în WC public, îşi fac nevoile acolo, inclusiv cei care vând, copiii lor, câinii şi purceii pe care îi cară după ei, pentru că vin din Şotrile, cu tot alaiul!” a mai spus şeful pieţei.
Baza activităţii Poliţiei Locale
„Este scandal în fiecare zi! Noi, zilnic, de dimineaţă până seara, nu facem altceva decât să-i alergăm, să le confiscăm marfa. Chiar dacă o confiscăm, a doua zi, a treia zi, eu revin. Problema este una pe care sperăm să o rezolvăm într-un timp cât mai scurt, prin înfiinţarea unei pieţe în zona autogării. Acolo, să se regăsească astfel de comercianţi care vin cu produse gen fructe, plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci. Iar cetăţenii care vor să cumpere aceste produse, să ştie că acolo îi pot găsi. Astfel nu vor mai fi în jurul pieţei, unde intervine o concurenţă neloială faţă de producătorii de aici. La un moment dat, aceştia vin cu aceleaşi produse, dar la care diferă foarte mult preţul. În aceste condiţii, automat se produce un scandal între cei care vând la tarabele pieţei şi vânzătorii ambulanţi. Noi, ca poliţie locală, împreună cu poliţia naţională, facem razii în fiecare zi, îi amendăm şi le confiscăm marfa. Totuşi, în ciuda acestor măsuri, ei revin” a declarat şi directorul Poliţiei Locale, Carmen Gheorghe.
Expert local pe probleme de romi
Gheorghe Crăciun, cel ce reprezintă interesele romilor în primăria Câmpina, se justifică: „Am făcut o listă cu cei care trebuiau să vândă pe piaţă. Însă… hotărârea de consiliu erau alea… fructe de pădure. Oamenii din oraş n-aveau fructe de pădure ca să comercializează pe tarabele acelea şi, vă daţi seama că nu se poate. Dacă asta a fost hotărârea, nu pot s-o schimb eu…nu pot s-o schimb. Dacă asta-i termen legal…trebuie să…indiferent cine e…trebuie să… Ei vindeau cireşe, vindeau altceva, bureţi. Ăştia veneau din Plai, veneau cu bureţi şi cu altceva. Deci… tarabele care s-au dat, s-au dat pentru Câmpina. S-a făcut o rocadă. Ăştia, neavând aşa ceva, au comercializat ce-au găsit, cireşe, vişine, fructe din astea. Şi din pricina asta a ieşit lucrul acesta. E normal! O să vorbim cu domnu’ primar, poate se găseşte o cale legală, să vedem unde se poate aşeza tarabele acelea, ca să comercializeze legal, în termen legal. Asta a fost hotărârea, de la un termen de, până la un termen de. Nu e nici o treabă de politică, nici-o treabă de aşa ceva. Nu corespunde marfa, atât. Am înţeles că li s-a cerut să aibă certificate de producători. Nu au aşa ceva şi e normal că dacă nu eşti în regulă, nu poţi să comercializezi, mai ales că e vorba de alimente” a spus expertul Gheorghe Crăciun.
Fiecare dintre părţi consideră că are dreptatea de partea sa, adevărul fiind, ca de obicei, undeva la mijloc. O implicare mai eficientă a autorităţilor locale pentru crearea unui spaţiu adecvat acestor comercianţi, indiferent dacă sunt sau nu din Câmpina, i-ar scuti de probleme pe toţi.  (Carmen NEGREU)

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare