ReportajeȘtiri

Peste 5.000 de câmpineni sunt în pericol de moarte la un cutremur peste 7 grade Richter

Despre cutremur nu discută nimeni cu plăcere. Sunt oameni care, pur şi simplu, refuză să vorbească despre acest subiect, cu gândul la tragediile pe care le-au trăit la precedentele mişcări seismice puternice sau cu gândul la ce ne aşteaptă… Pentru că un personaj spunea la un moment dat că „fiecare clipă ne depărtează de cutremurul care a fost, dar ne apropie de cutremurul care va veni”.Aşa că, indiferent dacă vrem sau nu vrem să discutăm acest subiect, la un moment dat, este foarte posibil ca un cutremur de mari proporţii, adică peste 7 grade pe scara Richter, să lovească şi municipiul Câmpina. Ce se va întâmpla atunci? Previziunile sunt sumbre – peste 5.000 de câmpineni sunt în real pericol de moarte, iar peste zece blocuri sau clădiri riscă să se prăbuşească, în plus, ar putea fi afectate unele instalaţii de la Rafinăria „Steaua Română” şi Turnătoria Centrală „Orion”, care – finalmente – prin efectele lor, vor afecta întreaga populaţie. Aşadar, veştile sunt proaste, iar măsuri preventive…
Zece blocuri s-ar putea dărâma şi alte numeroase construcţii ar fi afectate
Şeful Biroului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Câmpina, Nicuşor Pohrib, a fost cel care ne-a furnizat principalele date tehnice privind efectele unui posibil seism. „Experţii – a spus Pohrib – au stabilit faptul că aşezarea geografică a municipiului Câmpina conferă siguranţa că nu se poate produce aici un seism mai mare de opt grade pe scara Richter. Cele mai afectate imobile de un eventual seism peste şapte grade Richter vor fi cele expertizate seismic în anul 2000 şi încadrate în prima clasă de risc seismic – clasa A – ceea ce înseamnă că s-ar putea prăbuşi la orice mişcare seismică mai mare de 6,5–7 grade Richter. Este vorba de aproximativ zece blocuri de pe străzile Schelelor, Eminescu şi Orizontului. De asemenea, vor avea serios de suferit toate clădirile cu o înălţime mai mare ridicate înainte de 1977 – printre care blocurile de pe străzile Dr. CI Istrati, Hasdeu, Cuza şi Vladimirescu, precum şi „P”-urile de pe B-dul Carol I – şi spun asta pentru că toate blocurile şi clădirile publice construite după acest an sunt proiectate să reziste unui seism de 9 grade Richter, ceea ce în Câmpina experţii spun că nu este posibil”.Practic, este vorba despre blocurile 6, 8 şi 10 de pe strada Mihai Eminescu (terminate în anul 1960), blocurile 38, 39, 40, 41 şi 43 de pe strada Orizontului (construite în perioada 1970 – 1972) şi blocul A6 de pe strada Schelelor, finalizat în anul 1966.
Potrivit interlocutorului nostru în aceste clădiri locuiesc între trei şi cinci mii de oameni, dar producerea unui cutremur va afecta şi blocurile din împrejurimi, din cauza distanţei foarte mici existente între construcţii. Aşa se face că numărul câmpinenilor care ar putea fi afectaţi de un eventual seism de asemenea proporţii depăşeşte binişor 5.000. De asemenea, ştiindu-se că, în general, seismele se produc noaptea, atunci este clar că foarte puţini dintre cei care locuiesc în aceste blocuri vor avea şanse de scăpare.
Rafinăria şi Turnătoria ar putea fi cuprinse de incendii
Dintre societăţile comerciale mari care se află în municipiul Câmpina cele mai mari probleme – în opinia lui Nicuşor Pohrib – le-ar putea avea, în cazul unui cutremur de peste 7 grade Richter, Rafinăria „Steaua Română” şi Turnătoria Centrală „Orion”. „O serie de instalaţii ale Rafinăriei – a declarat Pohrib – prezintă un risc important de producere a unui incendiu în cazul unui cutremur. Cei de la Rafinărie au un plan special de intervenţie în acest caz, iar conform reglementărilor legale în vigoare prevăd că ar trebui luate măsuri pe o rază de cinci kilometri în jurul Rafinăriei, ceea ce ar însemna practic toată localitatea. Cel mai mare pericol la Rafinărie este izbucnirea unui incendiu la parcul de rezervoare, ceea ce ar duce la alterarea gravă a condiţiilor de mediu. De asemenea, Turnătoria are câteva instalaţii cu risc ridicat de incendiu în cazul producerii unui seism. La această societate există şi pericolul unei explozii la uzina de oxigen”.
Barajul Paltinu nu reprezintă un pericol
Chiar dacă nu se află pe teritoriul administrativ al municipiului Câmpina, totuşi, am discutat cu Nicuşor Pohrib şi despre barajul de la Paltinu. „Barajul Paltinu este proiectat să reziste unui cutremur de peste 9 grade Richter, iar – aşa după cum am spus – în zona municipiului Câmpina experţii au stabilit că nu se poate produce un cutremur mai mare de 8 grade pe scara Richter. În aceste condiţii, nu cred că barajul de la lacul de acumulare Paltinu reprezintă un pericol pentru Câmpina în cazul producerii de accidente. Oricum, în cazul unui asemenea cataclism există un plan de operaţiuni, constituindu-se de urgenţă o comisie de criză, condusă de primarul localităţii, care dispune primele măsuri. Dar, sperăm să nu fie nevoie…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare