Știri

Persoanele din 46 de localități afectate de poluare remanentă vor ieşi la pensie cu doi ani mai devreme

Deputaţii au adoptat marţi, 25 august, cu majoritate de voturi, o propunere legislativă pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010, prin care se urmărește extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, informează Agerpres. 
Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în data de 18 februarie 2019, dar adoptată acum de Camera Deputaţilor, aceasta fiind camera decizională, cu 256 de voturi „pentru”, un vot „contra” şi 23 de abţineri.
Aşa cum se menţionează în proiectul legislativ, persoanele care pot beneficia de pensionarea cu doi ani mai devreme sunt cele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă din cauza extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.
Foto: Unsplash

Care sunt localităţile vizate de proiectul legislativ:
Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea. 
De asemenea, persoanele care locuiesc pe o rază de 8 km în apropierea acestor localităţi beneficiază de aceeaşi reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani. 

Un comentariu

  1. Initiativa laudabila. Dar cu cei care au muncit o viata in aceste localitati si au iesit deja la pensie pentru limita de varsta ce se va intampla???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare