Băsescu vrea jucărie nouă! Prezentarea raportului Administraţiei Prezidenţiale, privind modificarea Constituţiei, a aprins scena socio-politică a României. În vreme ce nimeni nu se ocupă de luarea măsurilor necesare pentru rezolvarea problemelor cu gazele naturale, cu creşterea cursului euro, cu numărul tot mai mare de şomeri, cu îndeplinirea promisiunilor electorale (multe şi importante pentru cetăţeni) în schimb, Băsescu a găsit rezolvarea tuturor problemelor – republică semiprezidenţială, posibilitatea preşedintelui de a dizolva oricând Parlamentul (care, în opinia preşedintelui, ar fi suficient într-o singură Cameră) şi o altă împărţire administrativ-teritorială. Nu ne propunem să despicăm firul în patru pentru fiecare dintre “cele zece porunci” prezentate de preşedintele-jucător, deşi s-ar merita… Totuşi, când se va opri acest circ? Când nu se vor mai face legi după cum vor unii sau alţii? Constituţia nu ar trebui să reprezinte doar un set de principii, pe care preşedinţii să şi le însuşească şi nu să încerce să le modifice, de cele mai multe ori după chipul şi asemănarea lor?
Regele Mihai a primit peste 7.000 hectare pe Valea Prahovei După ce a primit castelele “Peleş” şi “Pelişor”, fostul suveran al României, Regele Mihai, a intrat oficial în posesia a peste 7.000 de hectare, în special, pe Valea Prahovei, dar şi în localităţile Secăria şi Valea Doftanei. Astfel, în urma hotărârii Comisiei Judeţene de reconstituire a dreptului de proprietate, care funcţionează în cadrul Prefecturii, fostul suveran al României a devenit proprietarul următoarelor suprafeţe importante: 1.238,5 hectare la Sinaia, 2.529,7 hectare la Buşteni, 3.055,7 hectare la Azuga, inclusiv mai multe clădiri, printre care şi cabana Ocolului Silvic, 69,3 hectare la Comarnic, 149 hectare la Secăria şi 96,5 hectare la Valea Doftanei. În total, 7.138,7 hectare de teren, la care se mai adaugă alte aproximativ 1.800 de hectare în judeţul Braşov.
Carte de telefonie… mobilă Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, Liviu Nistoran, a anunţat că va fi demarat un proiect de realizare a unui registru al abonaţilor din reţelele de telefonie mobilă. Ceea ce se ştia a fi cartea de telefon pentru telefonia fixă, se doreşte a fi acest registru al abonaţilor pentru telefonia mobilă. Indiferent de reţeaua în care se află, toate persoanele care au telefon mobil vor fi trecute într-o bază de date. Baza de date va conţine atât numerele de telefon ale tuturor persoanelor care au un telefon mobil, cât şi datele de identificare ale acestora. Autorităţile au stabilit, însă, pentru evitarea oricăror probleme, că utilizatorii trebuie să îşi dea acordul dacă vor să apară în acest registru. Baza de date urmează să fie realizată de un furnizor care va fi desemnat în urma unei licitaţii. Apoi, odată ce va fi gata, ea va putea fi accesată pe internet de oricine, accesul la aceasta fiind gratuit pentru toţi utilizatorii. Liviu Nistoran a precizat la momentul anunţului că speră ca acest proiect să fie gata până la finalul lunii octombrie.
Gata cu sărbătorile În primele zile ale săptămânii trecute, pe arterele principale ale localităţii s-a derulat operaţiunea de ridicare a ornamentelor de sărbători şi a tuturor instalaţiilor care ne-au bucurat ochii încă de dinaintea alegerilor parlamentare şi pe întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă. Toate ornamentele au fost depozitate la loc sigur. Până şi bradul portocaliu (din fier şi pânză), dăruit de organizaţia PD-L administraţiei locale a luat drumul depozitelor până la… iarna viitoare.
Prahova, în topul firmelor insolvente 14.483 de firme au intrat în insolvenţă anul trecut, în creştere cu 75% faţă de nivelul din 2007, când 8.297 de societăţi au ajuns în situaţia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-şi plăti datoriile, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele mai multe firme intrate în insolvenţă în 2008 provin din Bucureşti, respectiv 1.721 de societăţi, cu 14% mai multe decât în anul precedent. Capitala este urmată de judeţul Timiş, cu 983 de firme, în creştere cu 54% faţă de 2007, şi de judeţul Vrancea, cu 650 de societăţi care nu au mai avut bani pentru plata datoriilor, de peste cinci ori mai multe faţă de anul anterior. În top urmează Prahova, cu 654 de firme (în creştere cu 330% faţă de 2007) şi Cluj, cu 600 de societăţi, cu 266% mai mult faţă de anul anterior.
Câte 200 euro pentru 182 familii 182 de tinere familii aflate la prima căsătorie au solicitat Primăriei Câmpina, anul trecut, sprijinul financiar acordat de la bugetul de stat în valoare de 200 euro. Suma totală acordată anul trecut în baza Legii nr. 396/2006 s-a ridicat la 132.326 RON.
Suveniruri de Câmpina La unul dintre magazinele cu profil de artizanat şi suveniruri din localitate, se pot achiziţiona diferite obiecte specifice, care au diverse simboluri ale municipiului Câmpina. Fie că este vorba de stema localităţii, de Casa cu Grifoni (sediul Primăriei), de Castelul “Julia Hasdeu” sau de Muzeul Memorial “Nicolae Grigorescu”, un întreprinzător isteţ le-a pus pe diverse obiecte – ceasuri de perete, mouse-pad-uri etc. Astfel, toţi cei interesaţi pot face un cadou inedit legat de Câmpina.
593 autorizaţii de construcţie în 2008 În cursul anului 2008, Biroul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Câmpina a eliberat 1.051 certificate de urbanism şi 593 de autorizaţii de construcţie pentru locuinţe, birouri, anexe gospodăreşti şi spaţii comerciale. Toate aceste acte sunt eliberate în baza Legii nr. 50/ 1991, iar orice persoană interesată în obţinerea unui asemenea act se poate adresa biroului respectiv. Date despre documentele necesare se găsesc la acelaşi birou.
A început plata impozitelor locale Din data de 12 ianuarie, ghişeele Direcţiei Economice sunt deschise pentru plata taxelor şi impozitelor locale aferente anuluii 2009. Persoanele fizice, care vor plăti integral obligaţiile către bugetul local până la data de 31 martie, beneficiază de o reducere de 10%. Termenul limită de achitare a taxelor şi impozitelor locale este 30 septembrie. Conform directorului Direcţiei Economice, Gheorghe Ecaterinescu, “ritmul de colectare este unul bun, dacă avem în vedere că încasăm zilnic 7-800 milioane lei vechi, fără a se crea aglomeraţie la ghişeele Direcţiei”.
Miliarde pentru asistenţa socială Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Câmpina a înregistrat, în anul 2008, un număr de 170 famili şi persoane singure care au beneficiat de ajutor social, în valoare totală de peste 3,6 miliarde lei vechi. De asemenea, s-a acordat contravaloarea în lei a trusoului pentru nou născuţi, existând 271 solicitări, pentru care s-au cheltuit 406,5 milioane lei vechi. Din această lună, nivelul venitului minim garantat a fost indexat, fiind acum cuprins între 1,08 milioane pentru o singură persoană şi 4,02 milioane pentru familiile din cinci persoane. (Alexandru NECULAI)