Dublă lansare de carte şi o expoziţie de grafică, toate în dimineaţa zilei de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române. Sala „Constantin Radu” din incinta Casei de Cultură „Geo Bogza” s-a transformat într-un real templu al poeziei, clădit din interioare de oameni binecuvântaţi cu talent şi brodate cu sentimente adunate şi sedimentate de-a lungul timpului.
Poeţii Florin Dochia şi Laurenţiu-Ciprian Tudor şi artistul plastic Lidia Nicolae au fost, de această dată, cei care au scris o nouă pagină în viaţa culturii câmpinene, în cadrul unui eveniment organizat de Cenaclul literar „Geo Bogza” Câmpina şi Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi” din Braşov.
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut lui Florin Dochia şi a debutat cu un moment de reculegere: „Vreau să fiţi convinşi că împreună cu noi, aici, se află şi Gherasim Rusu Togan!”
„Orb pe mare”, prima carte lansată, este semnată de Florin Dochia şi conţine în mare parte poezii de dragoste. Născut la Câmpina, autor de poezii şi alte texte semnificative, având studii de jurnalism, Florin Dochia a debutat târziu în volum. Este conducătorul publicaţiilor culturale „Revista Nouă” şi „Urmuz”. Săptămâna trecută, poetului i-a fost decernat un premiu pentru poezie de către revista „Dunărea de Jos” din Galaţi, condusă de poeta Florina Zaharia. Cartea „Orb pe mare” a fost prezentată de criticii literari Mioara Bahna şi Constantin Trandafir. Directorul Editurii Premier din Ploieşti, Marian Ruscu, a spus despre „Orb pe mare” că este „cea mai autentică poezie de dragoste nebanalizată din ultimii 20 de ani” şi că această carte este mai bună decât toate celelalte scrise până acum de poetul Florin Dochia. „Este cea mai nouă carte a mea din anul 2014. Este trăirea experienţei unei călătorii interioare care să descifreze misterul emoţiei. Desigur, misterul emoţiei rămâne indescifrabil şi de asta el poate fi transmis cititorului. Cartea este dedicată tuturor prinţeselor îndrăgostite din lumea care ne înconjoară” – a mărturisit autorul.
A doua carte lansată – „Nervi” – este un volum de poezii aşternute pe hârtie de poetul braşovean Laurenţiu-Ciprian Tudor. Acesta s-a născut în Braşov, la 27 septembrie 1973. Este licenţiat în Sociologie şi are un masterat în Psihologie. De-a lungul timpului a publicat numeroase eseuri şi articole în reviste şi ziare. În anul 2003 debutează în poezie. Alături de un grup de prieteni, iniţiază în anul 2007 proiectul cultural “Caii verzi de pe pereţi”, pe care îl coordonează şi în prezent. Scriitorul Daniel Drăgan, Adrian Munteanu – poet, actor şi un „sonetist de excepţie” şi Cătălin Stanciu – psiholog au fost cei care au vorbit despre „Nervii” lui Laurenţiu-Ciprian Tudor. „Cartea a apărut în decembrie anul trecut. Am reuşit să o lansez la Braşov şi vreau să o lansez în fiecare lună în alt oraş. Am încercat să mă apropii de poezia tânără de astăzi, mai nervoasă, mai agresivă, mai directă. La Câmpina am venit cu mare drag. M-a onorat faptul că dl. Dochia a vrut să facem unirea aceasta poetică. Sper ca poezia mea să placă celor care vor ajunge la ea” – a spus Laurenţiu-Ciprian Tudor.
În cadrul evenimentului, actorul Adrian Munteanu a recitat câte o poezie din fiecare volum, iar cei doi poeţi au susţinut câte un scurt recital. Pentru a da efervescenţă evenimentului, poetul şi epigramistul Ştefan Al. Saşa a dat citire ultimelor două catrene scrise special pentru această dublă lansare. Bineînţeles că acestea se numesc simplu „Orb pe mare” şi „Nervi” şi au fost un deliciu cultural pentru toată lumea.
În foaierul mare al Casei de Cultură au fost expuse cele 12 desene (10 de interior şi cele 2 coperţi), în mărime naturală, ce însoţesc poeziile poetului Florin Dochia. Acestea au fost realizate de către artistul plastic Lidia Nicolae şi sunt puse spre vânzare, având preţul de 400 de lei. Evenimentul a adunat importanţi oameni de cultură, consilieri locali şi directori de instituţii şi a fost o binecuvântare pentru spiritul tuturor celor prezenţi.
Andreea Ştefan
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!