Pe 13 iunie, ca în fiecare an, catolicii câmpineni l-au sărbătorit pe Sf. Anton de Padova, patronul spiritual al bisericii lor de parohie. A fost un eveniment important pentru frumoasa biserică a singurei parohii romano-catolice din Câmpina, construită de meşteri germani în stil neogotic, între anii 1904 şi 1906. Un eveniment trăit cu emoţie şi bucurie de mulţimea de creştini participanţi la sfânta liturghie de hram, oficiată de un sobor impresionant format din nouă preoţi în frunte cu pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decan al Facultăţii de teologie romano-catolică a Universităţii din Bucureşti.
În cuvântul său de la începerea slujbei, “părintele Vili” – cum îl alintă enoriaşii pe cunoscutul teolog catolic -, a subliniat importanţa sfântului Anton de Padova, “un sfânt iubit şi apreciat atât de catolici, cât şi de ortodocşi. Ba chiar şi de musulmani, căci este bine cunoscut şi în Turcia. Este un sfânt popular căruia mulţi oameni îi cer ajutorul, atât de popular încât uneşte oameni de diferite confesiuni, din diferite părţi ale lumii, în jurul cuvântului lui Dumnezeu.” În predica rostită de unul dintre preoţii invitaţi, au fost evidenţiate din nou virtuţile sfântului Anton de Padova, “un sfânt care vine într-adevăr în ajutorul oamenilor, indiferent dacă sunt creştini sau nu.” Cu adevărat, pline de sfinţenie sunt viaţa şi activitatea sfântului Anton, botezat la naştere Ferdinand, care, deşi s-a năcut într-o familie bogată de nobili din Lisabona, în 1195, a renunţat la plăcerile efemere ale vieţii pământeşti, dedicându-se cu toată dragostea şi fiinţa sa faptelor plăcute Domnului. Sfântul Anton este un sfânt universal, iar această popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale. El este considerat un mare făcător de minuni, ajutorul săracilor şi găsitorul lucrurilor pierdute, acest ultim atribut fiindu-i acordat pentru că, spre deosebire de alţi sfinţi, mângâie şi ajută pe aceia care, din vina sau fără vina lor, au pierdut lucruri scumpe sau folositoare şi vor să le găsească. În a doua jumătate a slujbei, crinii din mâinile ridicate ale enoriaşilor au fost sfinţiţi. Petalele acestor crini sfinţiţi, după ce ajung în stare uscată, sunt strânse cu grijă, deoarece se crede că ajută la alinarea bolilor şi potolirea stihiilor naturii, la alungarea duhurilor rele şi la înfrumuseţarea creştinească a sufletelor rătăcite şi pierdute în păcat. La finalul ceremoniei, părintele paroh Claudiu Cojan a mulţumit preoţilor care au oficiat slujba de hram şi i-a invitat pe cei prezenţi la o agapă frăţească, în curtea interioară a bisericii, prilej cu care enoriaşii au fost serviţi cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale, bucurându-se din adâncul inimilor, cu dragoste şi cumpătare, de sărbătoarea patronului lor spiritual. A.N.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!