Știri

Patru câmpineni au fost declaraţi “cetăţeni de onoare” la ultima şedinţă a consilierilor municipali

Recent, consilierii municipali au acordat titlul “Cetăţean de onoare al municipiului Câmpina” pentru nu mai puţin de patru câmpineni (născuţi pe alte meleaguri şi “adoptaţi” de oraşul nostru). O asemenea decernare “la pachet” a acestei distincţii nu s-a mai întâmplat până acum, dar asta nu ştirbeşte cu nimic meritele “onorabililor”, nemaivorbind că în acordarea onorantului titlu s-au respectat toate criteriile impuse tot printr-o hotărâre de Consiliu, dintre care cel mai important este ca persoana respectivă să fi adus o importantă contribuţie la promovarea Câmpinei în ţară şi în afara României, la dezvoltarea vieţii culturale, ştiinţifice, economice şi politice a urbei. Până la şedinţa de la sfârşitul lunii trecute, aleşii noştri acordau acest titlu o dată la un an-doi – uneori, chiar la intervale mai mari de timp, dar numai unei singure persoane, care, în şedinţa ulterioară decernării titlului, îşi făcea apariţia în mijlocul consilierilor ca să le mulţumească pentru “onoarea” ce îi fusese acordată. Din 1990 încoace, Consiliul Local a acordat 18 titluri de “cetăţean de onoare al Câmpinei”, în primii ani de după Revoluţie distincţia fiind acordată mult mai rar. La recenta şedinţă ordinară a legislativului municipal, la iniţiativa membrilor Comisiei de cultură, au primit titlul de “cetăţean de onoare” următorii: inginerul Traian Mocuţa (doctor în geologie, fost senator în perioada 1994-1996, primul senator de Câmpina, mult timp, directorul Institutului de Cercetări în Petrol şi Gaze din localitate), doctorul stomatolog Florea Din (titlu acordat post-mortem fondatorului şcolii de asistenţi medicali şi al fundaţiei care, ambele, îi poartă numele), profesorul Constantin Trandafir (cunoscut critic literar, doctor în litere) şi profesorul Gherasim Rusu (reputat etnolog şi folclorist, inclus în multe dicţionare, cea mai importantă menţionare fiind în “Dicţionarul Etnologilor Români” al lui Iordan Datcu, din 2006). Toţi au fost aleşi cu unanimitate de voturi. Până nu de mult, “cetăţenii de onoare” nu beneficiau decât de această onoare, câştigul fiind deci unul simbolic, nicidecum unul material. De câţiva ani, însă, cei care primesc titlul “Cetăţean de onoare al Câmpinei” au şi un folos material de pe urma acestuia, ei fiind scutiţi de plata impozitului pe locuinţa personală şi a impozitului pe terenul aferent acesteia. 
 
Dr. ing. Ştefan-Traian Mocuţa s-a născut la 20 august 1932 în localitatea Sf. Paul din judeţul Arad. A absolvit, în 1956, Facultatea de Geologie din cadrul Institutului de Petrol şi Gaze Bucureşti (mutat, ulterior, la Ploieşti).  A obţinut, în 1970, titlul de doctor în geologie cu o lucrare din domeniul geologiei petrolului. A desfăşurat o activitate profesională de peste 40 de ani in domeniul geologiei şi zăcămintelor petrolifere, in cadrul Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice Câmpina, pe care l-a condus mulţi ani. A obţinut, în timp, toate gradele ştiinţifice. A fost trimis de statul român în străinătate, ca specialist în probleme de geologie, inginerie de zăcământ, cooperare tehnico-ştiinţifică şi pentru a acorda asistenţă tehnică în numeroase ţări.  De 15 ani este cadru didactic asociat al Universităţii Petrol şi Gaze Ploieşti. Este membru al unor societăţi şi instituţii internaţionale din domeniul petrolului. A fost primul senator al Câmpinei, ocupând un loc în Senatul României în perioada 1994-1996.
Medicul şi profesorul Florea Din s-a născut la 18 iulie 1927 în comuna Aluniş, jud. Olt, şi a decedat la 12 mai 2000 în Câmpina. Medic stomatolog renumit, a fost şeful Centrului stomatologic Câmpina în perioada 1961-1977. Din 1977, a condus Centrul de cercetare şi asistenţă medicală Câmpina. In 1976 obţine diploma de doctor în medicină, acordată de Institutul de Medicină şi Farmacie Bucureşti. A fost autor al 135 de brevete de invenţie în domeniul medical şi autor al 347 de lucrări ştiinţifice. A semnat 11 cursuri universitare. Membru de onoare al Asociaţiei Inventatorilor din România, al Asociaţiei Medicale Balcanice a Federaţiei Dentare Internaţionale. Fondator al Societăţii de laser în medicină. Capacitatea sa de sinteză i-a permis să depăşească domeniul său de specializare iniţială: stomatologia. Astfel se explică invenţiile sale din domeniul oftalmologiei şi al medicinii generale.
Profesorul şi criticul literar Constantin Trandafir s-a născut la 4 iunie 1939 în comuna Iveşti din judeţul Galaţi. Este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi doctor în litere din 1980 (titlu acordat de Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi, pentru teza Paul Zarifopol). Din 1972, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”. Are numeroase colaborări la reviste, precum: Amfiteatru, Ateneu, Axioma, Contemporanul, Convorbiri literare, Familia, Luceafărul, România literară, Tribuna, Viaţa Românească. Director la Revista Nouă din Câmpina. Deţinător al numeroase premii literare. Autor şi coautor al 23 de volume de proză, critică literară, studii, eseuri, memorialistică.
Profesorul şi scriitorul Gherasim Rusu, cu pseudonimul Togan, s-a născut la 4 mai 1938 în comuna Ghijasa de Sus, jud. Sibiu. Este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Gherasim Rusu a scris numeroase articole, studii şi eseuri in periodice precum: Contemporanul, Transilvania, Revista Sibiului, Revista Nouă, Lumina Nouă – New York. Între 1990 şi 2012 a publicat 18 volume. Coautor al două scenarii cinematografice. Recompensat cu numeroase premii: Premiul special al Festivalului de literatură “Vasile Lucaciu” 1998, pentru culegere de folclor, Premiul “Cartea anului” 2012 Câmpina. Deţinător al diplomei de doctor în daco-romanistică, acordată de Academia Dacoromână (1998). Membru al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, membru al United Romanian Society – Detroit.  A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare