Pen-Pals Australia România este primul parteneriat internaţional între două şcoli de români aflate pe două continente la o distanţă de peste 14.000 de kilometri, Şcoala Etnică de Români din Adelaide (Australia) şi Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” din Câmpina.
Şcoala Etnică din Adelaide este coordonată de Daniel Manu, profesor de robotică, stabilit de 15 ani în Australia, care funcţionează de peste zece ani în sprijinul comunității românești din Australia de Sud şi se ocupă de familiarizarea copiilor cu limba, cultura și civilizația română. La cursurile săptămânale, elevii din Australia învață limba română, matematică, istorie și geografie.
„Daniel Manu este un fost absolvent al CNNG cu care am luat legătura pentru proiectul «Galeria Absolvenţilor – o sută de poveşti de viaţă ale absolvenţilor CNNG de peste tot din lume». După interviul acordat elevilor Colegiului „N. Grigorescu” responsabili de proiect, Daniel a propus o activitate comună între elevi români din Australia şi elevi români din România. În prima fază, elevii au corespondat pe email, o variantă contemporană de PenPals cu scrisori electronice. Astfel, zece elevi australieni au scris mailuri săptămânale către zece elevi de aceeaşi vârsta din CNNG. A urmat o întâlnire pe Skype, corespondenţă de cărţi poştale şi în luna iulie, Daniel a venit în ţară şi a făcut cunoştinţă cu o parte din elevii participanţi în proiect, cu profesoarele implicate, Raluca Cîrstea şi Georgiana Moldoveanu, şi se pun la cale activităţi viitoare: un grup de Facebook, un blog, o asociaţie a şcolilor române din diaspora. Planurile sunt multe şi entuziasmul este mare, dar cu sprijinul Asociaţiei de Părinţi CNNG, al doamnelor profesoare din CNNG şi cu energia elevilor implicaţi, vom auzi în continuare despre România Australia.
Un proiect inedit, o idee inovativă care sperăm să se materializeze într-un opțional integrat de limbă și civilizație australiană, în tabere pe cele două continente, într-un parteneriat pe termen lung între mai multe școli din România cu mai multe școli etnice din Australia și din lume” – se arată în comunicatul trimis de CNNG.
La finalul întâlnirii grupului de proiect desfăşurată în luna iulie la Câmpina, fostul elev al CNNG, Daniel Manu, spunea: „Sper că peste 20 ani o să ne uităm înapoi la ziua de azi și n-o să ne vină să credem ce lucruri faine am reușit când două mâini se întind peste ocean”.