Angela Baciu. „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”
Atunci când un autor lansează un nou volum, dăruieşte lumii o parte din sufletul său, dezvăluie trăiri, gânduri şi impresii, contribuie la procesul cunoaşterii. Acesta este un mare privilegiu pentru toţi iubitorii de lectură şi reprezintă un mod de interconectare a oamenilor. Este o întâlnire între prieteni, în care se poate vorbi liber, aşa cum spune poeta şi publicista Angela Baciu despre fiecare lansare a celui mai nou volum de interviuri – „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”.
Aşa a fost şi la Câmpina, o întâlnire între prieteni, într-o zi sfântă cu dublă semnificaţie religioasă, Înălţarea Domnului şi Sfinţii Constantin şi Elena. Nici locaţia nu a fost aleasă întâmplător, evenimentul desfâşurându-se în Sala Praznicală a Parohiei „Sf. Nicolae” din cartierul Slobozia.
Părintele Petru Moga, un suflet plin de har divin şi cel care dedică o parte din timpul său pentru a organiza şi valorifica talente din aria culturală câmpineană şi nu numai, a fost primul care a luat cuvântul şi care a vorbit despre felul în care îi percepe pe scriitori, despre legătura dintre religie şi literatură prin cuvânt , despre semnificaţia acestuia atât în plan bisericesc, cât şi în plan literar.
„Sunteţi fraţii noştri în teritoriul strădaniei. Sunteţi apropiaţii noştri, pentru că slujiţi cuvântul. Cuvântul este instrumentul nostru de lucru, iar noi, masa de credincioşi, avem o relaţie cu Dumnezeu prin cuvânt. Acolo unde sunt oameni care cultivă sensibilitatea prin cuvânt, sunt cavaleri ai cuvântului, acolo noi vă descoperim pe dumneavoastră ca fraţii noştri, ca tovarăşi pe un front pe care noi îl apărăm, aşa cum îl apăraţi şi dumneavoastră pe cel literar” – a spus Sfinţia sa.
De organizarea evenimentului s-a ocupat Monica Radu, preoteasă şi deţinătoare a trofeului “Femeia anului” pentru implicare în comunitatea vârstnicilor defavorizaţi din parohia Voila din Câmpina, trofeu acordat de către Revista “Avantaje”, de altfel o mare iubitoare a scrierilor Angelei Baciu.
„Parcurgând cartea Angelei Baciu, am găsit o mulţime de lucruri foarte interesante. Angela ne oferă o cale de intrare a omului către profunzimi. A tot bătătorit-o pentru mulţi, scriind foarte mult, transmiţându-ne experienţele altor scriitori şi făcându-le şi pentru noi mai accesibile, colecţionându-le de când scrie şi de când publică. A avut această şansă de tânără, să fie între oameni de valoare foarte devreme şi să poată să-i cunoască în mod direct şi să adune foarte mult material, deschizându-ne poarta cunoaşterii oamenilor de valoare, în felul acesta uşurându-ne şi nouă trecerea către spiritualitate” – a mărturisit Monica Radu.
„Despre cum nu am ratat o literatură grozavă” este o carte minunată, în care autoarea scoate la lumină poveştile altor oameni, personalităţi a căror viaţă scriitoricească sau personală ne este mai puţin cunoscută. „La această întâlnire între prieteni, cum îmi place mie să spun, am venit în faţa dumneavoastră cu această carte, cea de-a optsprezecea carte a mea, al patrulea volum de interviuri, carte ce a apărut la Editura Junimea din Iaşi. Aceasta este promovată începând din martie, de la Târgul de Carte „Librex” de la Iaşi şi se află într-un turneu de promovare în 24 de oraşe. Am lansat-o la Piatra Neamţ, la Iaşi, la Chişinău, la Slobozia, la Târgul de Carte „Bookfest” Bucureşti, la Ploieşti, de asemenea la Satu Mare, la Botoşani. Este difuzată prin reţelele de librării Cărtureşti. Cartea are trei capitole. Primul este intitulat „Interviuri la cafea”, interviuri realizate cu scriitori contemporani. În capitolul doi, „Îţi mai aduci aminte, Doamnă…” sunt doar câteva interviuri pe care le-am realizat cu ani în urmă, cu scriitori plecaţi în neştiut. În capitolul trei, intitulat „Aşa cum i-am cunoscut”, am început o serie de mici pastile, proză în care povestesc relaţiile de prietenie, aşa cum îmi aduc eu aminte, cu unii dintre scriitorii ce şi-au lăsat o amprentă asupra stilului meu, a felului meu de a fi şi cât de multe lucruri am învăţat de la domniile lor. La această carte am lucrat opt ani, dar este neterminată. Aşa cum am spus întotdeauna, eu nu termin nicioadată cărţile. În capitolul trei am acele scurte povestioare, iar ele se continuă în următoarea carte, de povestiri de data aceasta, ce se numeşte „Ninge la Iasnaia Poliana – întâmplări cu scriitori” şi mai am încă o carte, şi aceasta afată în curs de apariţie, intitulată „4 zile cu Nora” – a povestit autoarea.
Despre cartea Angelei Baciu a vorbit şi poetul Florin Dochia, spunând că „este o alcătuire deosebit de valoroasă, pentru că înlăuntrul ei sunt cuprinse mărturii ale unor scriitori importanţi din literatura română dintotdeauna. Este o adevărată istorie a vieţii literare româneşti de după cel de-al doilea război mondial”. Poetul a ţinut să scoată în evidenţă faptul că prezenţa Angelei Baciu în spaţiul magic al Câmpinei a fost o reală sărbătoare.
La eveniment au participat numeroşi oameni de cultură, printre aceştia aflându-se şi criticul literar Constantin Trandafir, care a făcut cunoscut publicului faptul că Angela Baciu şi-a schimbat atitudinea faţă de poezie făcând cunoştinţă cu oameni de cultură şi de artă prin aceste interviuri. „Pentru a face un interviu, trebuie să cunoşti totul despre cel pe care îl intervievezi şi dacă îl cunoşti pe el, cunoşti şi literatura lui” – a punctat C-tinTrandafir.
Programul lansărilor se află sub egida Zonta Club Valea Prahovei, parte a Asociaţiei Zonta International, reprezentată de Cristina Tudor, coordonatorul districtului 30 din care face parte România, în colaborare cu Revista „Avantaje”. În cadrul lansării de la Câmpina, Cristina Tudor a prezentat activitatea Asociaţiei, aceasta constând în îmbunătăţirea statutului femeilor din România şi din întreaga lume, în mediul economic, social, cultural şi educaţional, pe plan naţional şi internaţional, respectând principiul egalităţii de şanse şi recunoaşterea şi promovarea drepturilor acestora ca parte inalienabilă a drepturilor omului.
În cea de-a doua parte a manifestării, Angela Baciu a citit fragmente din interviurile cuprinse în cartea sa. A urmat o sesiune de autografe, discuţii şi fotografii.
Andreea Ştefan
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!