Știri

Parcul Progresul, un loc uitat de autorităţile locale

Parcul Progresul a fost inaugurat de administraţia Tiseanu în 2007, fiind considerat una dintre realizările importante din primul mandat al actualului edil-şef. Acesta, între 2006 şi 2008, s-a lansat în amenajarea a zeci de parcuri şi locuri de joacă pentru copii. Dar ce folos, dacă după ce le-a amenajat, pe multe le-a şi uitat. Parcul Progresul face parte din această din urmă categorie. Acum patru ani, locaţia nu arăta deloc rău, cu toate amenajările sale: borduri noi, mai înalte decât precedentele, arborii de la marginea parcului toaletaţi, plantarea unor arbuşti decorativi, modernizarea instalaţiei de iluminat, o duzină de bănci, mai multe leagăne, cumpăne şi un tobogan. Încet, încet, o dată cu scurgerea timpului, părculeţul de la marginea cartierului Turnătorie a început să se degradeze, să strălucească din ce în ce mai puţin a curăţenie, să ajungă depozitul a numeroase gunoaie, iar dotările sale să fie din ce în ce mai afectate de nepăsarea autorităţilor. Cu siguranţă, o parte din vină pentru degradarea actuală a parcului o au şi unii dintre tinerii care trec pe aici şi care, adesea, dau dovadă de răutate şi lipsă de spirit civic. Aceştia, nu de puţine ori, sunt autorii stricăciunilor provocate unor legăne şi bănci. 
 
O cititoare a ziarului nostru, Steluţa Stamate, care locuieşte în Blocul 17 de lângă Turnătorie, ne-a sesizat în legătură cu gravele nereguli cu care se confruntă ori de câte ori iese cu nepoţelul ei la plimbare prin acest parc: «Aproape peste tot găseşti mizerii lăsate de cei necivilizaţi, iar multe dintre coşurile pentru gunoaie existente în parc sunt pline ochi şi unele colcăie de viermi», ne-a relatat, indignată, cititoarea noastră. Zilele trecute, am trecut prin Parcul Progresul împreună cu Steluţa Stamate, care locuieşte în apropiere, într-un bloc situat în spatele Căminului de nefamilişti de la Turnătorie. Parcul nu arăta deloc ca în vremurile sale bune, adică în cele câteva luni care au urmat inaugurării sale. Probabil, starea în care se găseşte în prezent este cauzată şi de faptul că autorităţile locale l-au uitat şi îl neglijează, dar şi a lipsei de civilizaţie a unor concetăţeni. Un căluţ al leagănului rotativ fusese smuls. Sau rupt, din cauza greutăţii celui care îl folosise; probabil, un tânăr cu mari carenţe în educaţie. Toboganul nu mai există de multă vreme, ceea ce ne poate duce cu gândul la o posibilă deteriorare a acestuia, urmată de mutarea sa din parc. 
Steluţa Stamate ne-a povestit cum, într-o zi, a văzut un cetăţean mai tuciuriu care înşfăcase căluţul rupt al leagănului amintit ceva mai devreme şi o luase la goană, cu gând să vândă probabil suportul metalic al căluţului din plastic la fier vechi. «Noi, părinţii copiilor din parc, am strigat la el, ca să îl oprim, dar acesta ne-a persiflat spunându-ne că nu ştia că ne-am cumpărat parc. Am anunţat, ulterior, un agent al Poliţiei Locale despre incident. I-am spus şi despre faptul că prin acest parc, dar mai mult printre blocurile de lângă Turnătorie sunt haite de câini extrem de periculoşi care atacă oamenii în mod imprevizibil. Agentul cu care am vorbit a dat neputincios din umeri, spunându-mi că problema câinilor fără stăpâni nu intră în atribuţiile poliţiştilor locali. Eu cred că Poliţia Locală ar trebui să se implice mai mult.» I-am solicitat un punct de vedere directorului Poliţiei Locale, Carmen Gheorghe, care ne-a declarat: «Ştiu că zona cuprinzând cartierul Turnătorie, inclusiv Parcul Progresului, este una sensibilă. Noi trimitem patrule zilnic prin aceste locuri, dar, din lipsă de efective, nu putem asigura paza acestui parc, nici staţionarea permanenta acolo a unui echipaj cu agenţii noştri.»
Curăţenia lasă mult de dorit şi în alte zone din cartierul Turnătorie, situate nu departe de Parcul Progresul. Este vorba, după cum ne-a relatat interlocutarea noastră, despre zonele verzi dintre blocurile situate în spatele Căminului de nefamilişti de la Turnătorie şi în vecinătatea blocului de locuinţe ANL, ridicat aproape de poarta 2 a Turnătoriei. „Părculeţele dintre blocuri arată jalnic, sub orice critică. Noroc cu acţiunile periodice de igienizare şi curăţare a zonei realizate de cei care locuiesc în blocurile de acolo. În lipsa acestor acţiuni, zona ar putea deveni un adevărat focar de infecţie. Locatarii sunt de bună credinţă, fac curăţenie ca nişte buni cetăţeni, dar nu au toate utilajele şi uneltele pentru a desăvârşi curăţenia. Şi oricât de mult ar face ei curăţenie, imaginea este total stricată de prezenţa câinilor vagabonzi care, de nenumărate ori, atacă trecătorii şi îngrozesc copiii. Într-o seară, soţul m-a aşteptat o jumătate de oră lângă blocul unde locuim, ştiind că trebuia să ajung acasă, de frică să nu sară vreun câine pe mine. Şi nici nu m-am întâlnit bine cu soţul, că am fost atacaţi amândoi de o haită de trei câini, până să ajungem la scara blocului în care locuim. După ora 20.00, după ce se înserează, nu mai ai curaj să treci pe aici, de frica acestor câini fără stăpâni, care stau pitiţi pe sub copaci. Nu vă mai spun că nici ziua situaţia nu este mai bună, pentru că mulţi câini sunt bolnavi de râie, se vede după ulceraţiile pielii vizibile prin blană, ne e frică să nu ne îmbolnăvim, noi sau copiii noştri. Acum, după ce s-a înălţat blocul ANL, avem şi mai puţin spaţiu verde. Nu-i rău că se construiesc blocuri de locuinţe, dar puteau să ne lase şi nouă măcar un bătător, din cele două pe care le aveam înainte de a începe construcţia. Înainte de alegeri, primarul Tiseanu ne-a promis marea cu sarea, că va face şi va drege, dar nu s-a tinut de cuvânt. A fost deschisă o farmacie, dar n-a ţinut decât puţină vreme», ne-a mai declarat Steluţa Stamate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare