În Câmpina ultimilor ani, a apărut problema locurilor de veci. Pe lîngă cea a locurilor de muncă, marea problemă economico-socială din aproape toate localitățile României. Municipiul nostru are două cimitire publice mari: cel mai vechi, pe strada Bobâlna, iar celălalt, amenajat pe la începutul anilor 2000, pe strada Serg. erou Bogdan Vasile de la marginea cartierului Câmpinița. Ambele sunt administrate fără probleme de compania Floricon Salub, care răspunde de îngrijirea şi paza cimitirelor, având şi obligaţia întreţinerii în bună stare a împrejmuirilor, căilor de acces, spaţiilor verzi, instalaţiilor de alimentare cu apă și de energie electrică. În plus față de cimitirele publice, mai sunt două cimitire de parohie, în cartierele Slobozia și Voila. E curios, totuși, cum cimitirul de pe Bobâlna, deși a fost dat în folosință în perioada interbelică, a reușit să acopere cererea de locuri de veci vreme de peste o jumătate de veac, pe când cimitirul de pe Câmpinița, mai mic, e drept, s-a umplut în mai puțin de două decenii. Prin anul 2014, consilierii municipali, presați de spectrul crizei locurilor de veci, care se prefigura încă de pe atunci, au decis amenajarea unui nou cimitir public, în cartierul Slobozia, la capătul străzii Izvoarelor. Mai exact, pe câmpul pe care odinioară se desfășurau periodic târguri de animale.
În ianuarie 2015, primarul Horia Tiseanu a venit în plenul Consiliului Local cu un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea Cimitirului Lumina, pe strada Izvoarelor, pe un teren de 25.512 mp. Era proiectul unui adevărat cimitir de lux, care ar fi costat aproape un milion de euro (4,16 milioane lei fără TVA), și ar fi oferit nu mai puțin de 4.575 parcele de înhumare, fiecare mormânt putând primi 2-3 sicrie, în funcție de adâncime. Amenajările cimitirului erau și ele de excepție: 4.635 metri pătrați de alei interioare, capelă, trei corpuri administrative și două sensuri giratorii (adică tot atâtea câte existau în oraș). Înaintea ședinței cu pricina, la presiunea mass-media și a reacțiilor indignate ale cetățenilor care nu vedeau utilitatea acestui cimitir grandios, primarul a recunoscut că suma de un milion de euro pentru un cimitir este mult prea mare pentru bugetul Câmpinei, drept pentru care și-a retras proiectul. După ce au fost refăcute studiul de fezabilitate și documentația tehnică, în martie 2015, edilul-șef a revenit cu un nou proiect legat de Cimitirul Lumina. De data aceasta, cimitirul era mult mai rezonabil. Și ca dimensiuni, și din punct de vedere al costurilor de construție. Noile costuri cu amenajarea sa se ridicau la suma de 1,88 milioane lei cu tot cu TVA. Consiliul Local a aprobat acest proiect, iar apoi au fost demarate procedurile de achiziție publică. Ulterior, la începutul acestui an, în urma modificării caietului de sarcini (cerință impusă de lege pentru clarificarea unor aspecte de construcție), din indicatorii tehnico-economici aprobați de Consiliul Local Câmpina a rezultat o valoare totală a investiției ceva mai mare decât precedenta, în cuantum de 2.664.140 lei fără TVA. În urma licitației, valoarea realizării obiectivului a scăzut cu aproape un milion de lei. De altfel, așa se întâmplă la toate licitațiile, de vreme ce criteriul principal de câștigare este oferirea prețului cel mai mic. La licitația pentru construirea Cimitirului „Lumina“ au fost depuse opt oferte, licitația fiind câștigată de o firmă din Ploiești care a oferit prețul cel mai mic: 1.484.309 lei fără TVA. În luna august 2016, au început lucrările de construcție. Viceprimarul Adrian Pițigoi a supravegheat îndeaproape desfășurarea lor, declarând unui ziar local că primele locuri de veci din noul cimitir vor fi gata la jumătatea lunii viitoare. (A.B.)
Nu e deloc curios de ce se "umplu" cimitirele asa usor in timpurile noastre, e simplu: unul din motive e pentru ca nu se mai aplica la sange anularile de concesiuni si reatribuirea locurilor de veci. Pe Bobalna ar putea fi eliberate cateva zeci de locuri de veci dintr-un foc, asa doar la o privire generala, dar daca s-ar aplica strict regulamentul ar putea fi eliberate peste 300 lejer…