Știri

„Pacienţii politici” (8)

Anul 2012 va rămâne unul de referinţă în politica românească postdecembristă. Decăderea regimului portocaliu, patronat de Traian Băsescu şi apogeul alianţei social-liberale (USL) – victoria zdrobitoare în alegerile locale şi parlamentare – au adus importante modificări în mentalul colectiv al societăţii româneşti. Divizaţi brutal de ciocnirea celor două blocuri politice, românii au văzut doar ceea ce li s-a arătat, fără să poată înţelege în profunzime dimensiunea jocurilor politicianiste din culise.
Volumul „Pacienţii politici”*, pe care îl publicăm acum în serial, îşi propune să scoată la lumină aspecte importante din partea nevăzută a politicii locale, judeţene şi naţionale: jocurile din jurul puterii, camaraderiile de conjunctură şi, pe alocuri, impostura, care inevitabil vor duce, în anii următori, la prăbuşirea eşafodajului.
3 martie 2012. Trăiri confuze. Citesc „Don Quijote din Est”, semnată de Octavian Paler. Mă regăsesc în fiecare frază a acestui tratat al iluziilor pierdute. Experiența trăită de Paler în politică mă dă peste cap. Am sentimental că mă irosesc! Îi las un mesaj pe mail fostului meu profesor universitar de filosofie şi îi cer să mă scoată din impas. Am rămas apropiaţi şi îmi permit să-i cer sfatul. Mazilu îmi răspunde nesperat de repede: „Stimabile, dacă te apuci de politică, renunță la astfel de lecturi! Nu-ți faci decît rău! În politică te adaptezi sau te lași. Altă variantă nu există.”  Continui să-l citesc pe Paler!  
4 martie 2012. Entuziasm ipocrit. Evit de câteva zile să îmi scriu impresiile despre ședința oficială de validare a candidaturii lui Vigu. Am lăsat timpul să treacă, pentru că am vrut să uit detaliile insuportabile. N-a fost cu putință! Sindrofia politică s-a consumat în sediul PNL, sub auspicii fățarnice de fraternizare uselistă. Pesediştii, conduşi de nea Nelu şi Biţă, au venit în număr destul de mare, într-o formulă aproape completă de foşti activişti PCR. Se citea pe feţele lor cât sunt de „încântaţi” de candidatura lui Vigu.   Discursuri apoteotice! Toată suflarea își declara susținerea, dar mai ales fostul deputat Victoraș, care s-a arătat dispus să îşi pună în joc toată averea pentru victoria USL. Fostul primar, Gheorghiță, ne-a învățat cum să câștigăm alegerile pe scara de bloc, iar Biță și nea Nelu au făcut apel la unitate, singura soluție să învingem ciuma portocalie. Sufocat de tot acest entuziasm ipocrit, am părăsit sala de şedinţe, spre nemulțumirea lui Vigu, care mi-a reproșat ulterior că fac notă discordantă și nu îmi respect oaspeții. 
5 martie 2012. Portretul activistului liberal. Căutăm lideri de zonă care să activeze în cartiere pe lângă secţiile de votare. Greu de găsit! După indicaţiile primite la partid, portretul activistului liberal (ce comunist sună!) trebuie să conţină culori dintre cele mai pastelate, cum ar fi disponibilitate la muncă fără recompensă, credinţă nestrămutată în lideri și înclinaţii spre mecenat. Săpăm de zor după astfel de mici dumnezei care, odată identificaţi, ne vor purta pe umeri către un mare NICEVO (NIMIC).
De partea cealaltă, opozanţii declaraţi, dar mai ales cei nedeclaraţi, au o reţetă mult mai simplă: complicitatea la capital, după o schemă imbatabilă. Nu dezvolt ideea, fiind o întreagă poveste valabilă în toată țara.
După o scurtă perioadă de acalmie, se reîncinge disputa în USL Prahova. Luptă la baionetă pentru Consiliile Locale și Consiliul Județean. Vigu povesteşte zilnic întâmplări din „celula” de negociere. Baronii roșii de la judeţ se lasă greu când vine vorba de putere. La Câmpina, PSD vrea dublu faţă de PNL, ceea ce este inacceptabil.

7 martie 2012. Suntem ocupați cu teatrul absurd. Conferinţa de presă pentru lansarea candidaturii lui Vigu. Tot în sediul PNL. Delegaţia pesedistă ne copleșește numeric. Cuvântare senatorială cu limbă de lemn.  Biţă,  un colos de „entuziasm,” felicită USL-ul pentru alegerea lui Vigu, candidatului comun şi promite sprijin necondiţionat pentru victorie. Am simțit nevoia să mă bag sub masă  ori să plec şi să nu mă mai întorc niciodată! Bomboana pe colivă a fost pusă la sfârşitul discursului, atunci când libidinoşenia a atins paroxismul! În loc să-i strângă diplomatic mâna, Biţă s-a aruncat în braţele lui Vigu, pupând ureche, obraz, orice nimerea. Tabloul era de nesuportat, aşa că am părăsit dezgustat încăperea. La cinci paşi distanţă, în secretariat, fierbea un ibric de cafea, iar pe nu ştiu ce canal tv, cancelarul Germaniei se arăta îngrijorat de recesiunea economică din Uniunea Europeană. Merkel ne îndemna să strângem cureaua, iar noi eram ocupaţi cu teatrul absurd. Prin uşa de lemn învechit, cu geam înflorat, răzbătea vocea unui alt mesager PSD-ist, nea Nelu,  viceprimarul, care își rostea răspicat discursul, încheiat halucinant: „O să luptăm împotriva lor cu mâinile goale, pentru că ştim că au furat şi au la dispoziţie multe resurse financiare!” Între timp, pe ecranul tv, în locul cancelarului  vorbea Simona Sensual, diva din boscheți, iar eu trageam  cu lehamite dintr-o țigară. Afară urla un vânt rece, care protesta parcă în locul nostru.
Au urmat întrebări blajine din partea ziariștilor. Singura mai interesantă i-a fost adresată lui Biţă, care a fost invitat să-şi exprime trăirile faţă de PNL, partid din care a fugit şi în care a vrut să se întoarcă înainte de semna cu PSD. Demnitarul a umblat pe loc la cutia cu sentimente, afirmând că îl încearcă nostalgia pentru liberalismul al cărui fondator ar fi fost chiar el, în 1990, la Câmpina. Cine să mai creadă în nostalgiile liberale ale unui fost profesor de comunism?!

8 martie 2012. Organul suprem simte și nu se dezminte! Se încheagă armata de activişti cerută de conducerea superioară de partid. Apar feţe noi, pe care nu le-am văzut în viaţa mea. Sunt oameni care îşi declară  subit  susţinerea pentru Vigu. Puţini o fac din convingere! Aghiotantul Dănila semnalează că printre noii veniți s-au infiltrat și elemente reacţionare, spioni trimiși de adversari să destabilizeze. Cred că e paranoic! Ce dracu’ să spioneze ăştia la noi?
Avem probleme cu organizația TNL! Tineretul  condus în ultimii ani de Filipina este decimat în urma unor întâmplări bizare. Fata asta a intrat în partid prin 2010, recomandată de verișoara Mile, o mai veche combatantă din organizație.  Proaspăt repatriată  din Germania, Filipina s-a integrat repede în problematica politică, dovedind multe calităţi (exuberanță, inventivitate, dinamism, multă și frenetică dorință) agreate de organul suprem, care simte și nu se dezminte. Drept recompensă, a primit urgent președinția tineretului. Nimic nu părea a sta în faţa tinerei femei, bine garnisită fizic şi chiar intelectual, până într-o zi, când din prea multă dorinţă, a intrat în conflict cu propria rampă de lansare, ajungând în cele din urmă pe tobogan. Istorie grea!
Aşa se face că azi, ceea ce a mai rămas din TNL-ul local gravitează pe lângă seniori într-o formă fără fond. Păcat! Nu înţelegem să fim serioşi şi să investim în tineri, schimbul de mâine în politică! De fiecare dată când vorbesc  pe această temă, mi se spune că sunt teoretician şi că societatea are nevoie de oameni practici, descurcăreţi. A fi descurcăreţ în zilele noastre înseamnă, de cele mai multe ori, a fi corupt şi de aici tot putregaiul politic generalizat. După alegeri, indiferent de rezultat, am să încerc să reconstruiesc, în baza unor principii sănătoase, organizaţia tinerilor liberali. Sper să fiu lăsat.

Florin Frăţilă
(va urma)
*) „Pacienţii politici”, Editura Fundaţiei Culturale Libra, 2015
Episodul anterior poate fi citit AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare