Știri

„Pacienţii politici” (5)

Anul 2012 va rămâne unul de referinţă în politica românească postdecembristă. Decăderea regimului portocaliu, patronat de Traian Băsescu şi apogeul alianţei social-liberale (USL) – victoria zdrobitoare în alegerile locale şi parlamentare – au adus importante modificări în mentalul colectiv al societăţii româneşti. Divizaţi brutal de ciocnirea celor două blocuri politice, românii au văzut doar ceea ce li s-a arătat, fără să poată înţelege în profunzime dimensiunea jocurilor politicianiste din culise.
Volumul „Pacienţii politici”*, pe care îl publicăm acum în serial, îşi propune să scoată la lumină aspecte importante din partea nevăzută a politicii locale, judeţene şi naţionale: jocurile din jurul puterii, camaraderiile de conjunctură şi, pe alocuri, impostura, care inevitabil vor duce, în anii următori, la prăbuşirea eşafodajului.
  •  

15 februarie 2012. Învechiţi în rele. De trei ani activez mai apăsat în politică, în organizaţia PNL Câmpina. Sunt obosit de toată camaraderia asta falsă creată în jurul unui proiect peticit, cu oameni prea puţin dispuşi să creadă într-un ideal.
În ultima vreme mi-am propus să fiu mult mai atent la cei din jur, pentru că vreau să înţeleg ce caută ei în politică. Pe unii am reuşit să-i miros şi nu sunt deloc încântat de ceea ce descopăr! Se vorbeşte prea mult despre disciplina de partid, despre înregimentarea oamenilor cu orice preţ, despre legiuni de membri înscriși pe liste şi foarte puţin despre principii sănătoase, proiecte concrete și valoare umană. Cum poţi să schimbi ceva în politică şi în societate dacă nu te bazezi, în primul rând, pe oameni de calitate? Din păcate, demonstrăm o vădită înclinare către mediocrităţi. Am încercat, de mai multe ori, alături de alți colegi, să-i determin pe unii dintre vremelnicii șefi să înţeleagă că liberalismul trebuie să se bazeze pe valoarea individului şi nu pe trupe de comando plătite să populeze partidul. M-am lovit de un zid care nu acceptă decât propriile experienţe. Învechiți în rele, rămânem fideli unui principiu păgubos, potrivit căruia „prostimea judecă după ceea ce i se zice”. Nu pot și nu vreau să mă obişnuiesc.

16 februarie 2012. Les jeux sont faits. Începe să se simtă „parfumul” alegerilor. Primarul organizează conferinţe de presă pentru tot felul de motive. Vorbeşte vrute şi nevrute şi, în general, atacă PNL-ul, care la rândul său nu-i rămâne dator. Schimburi de replici tăioase în presa scrisă şi la tv. Laurian simte că USL-ul pritocit de Antonescu şi Ponta îi poate crea probleme în alegeri. Pe fondul antipatiei populare faţă de guvernarea Boc – Băsescu, PDL-ul este în cădere liberă. Răzmeriţa populară din ianuarie le-a zdruncinat grav imaginea. Cu toate astea, Laurian are încă susţinere pe plan local din partea electoratului şi o folosește cu pricepere. În plus, are aliați de conjunctură, pe Ixulescu (iubitor de politruci ascultători, indiferent de culoare) și pe deputatul Serghei, ce controlează o bună parte din PDL, facțiunea cruciaților lui Valjan. Cred ca jocurile sunt deja făcute!

18 februarie 2012. Inflaţie de jucători la masa USL. Curtea Constituţională a hotărât că alegerile locale vor avea loc la timpul lor, în iunie şi nu în noiembrie, aşa cum abuziv deciseseră guvernanții. Partidele au și început negocierile pentru primari şi pentru locurile eligibile pe listele de consilieri locali şi judeţeni. Ședință fulger la Ploiești. Cele trei părţi din USL (PNL, PSD, PC) îşi dispută deja întâietatea la funcţiile publice din viitorul mandat. PSD-ul, cu nasul pe sus, vrea să -şi impună candidaţii în cât mai multe localităţi, în detrimentul PNL şi PC. La Câmpina, social – democraţii îl propun drept candidat la Primărie pe chirurgul Călin, în timp ce PNL – PC îl vor pe Vigu. Începe jocul intereselor! Aud că a intrat deja în scenă şi Ixulescu, care i-ar fi promis Robertei, șefa Camerei Deputaților, că îl susține pe Laurian, actualul primar. Pe de altă parte, un amic influent îmi spune că au început tatonările între același Ixulescu şi Vigu. Trei runde în ultimele zile. Inflaţie de jucători la masa USL! Pe lângă Ixulescu, au mai apărut nea Nelu, senatorul Biţă şi baronul Mircea, jupân de judeţ. Îmi dau seama cât îl „iubesc” ăștia pe al nostru și ce sprijin ar avea în caz de învoială. Dinspre Bucureşti s-a dat semnalul că Antonescu va negocia, la nivel central, candidatura de la Câmpina. Cel puţin aşa se laudă Rotilă, liberalul şef de la Prahova.

Florin Frăţilă

(va urma)
*) „Pacienţii politici”, Editura Fundaţiei Culturale Libra, 2015

Episodul anterior poate fi citit AICI

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare