Anul 2012 va rămâne unul de referinţă în politica românească postdecembristă. Decăderea regimului portocaliu, patronat de Traian Băsescu şi apogeul alianţei social-liberale (USL) – victoria zdrobitoare în alegerile locale şi parlamentare – au adus importante modificări în mentalul colectiv al societăţii româneşti. Divizaţi brutal de ciocnirea celor două blocuri politice, românii au văzut doar ceea ce li s-a arătat, fără să poată înţelege în profunzime dimensiunea jocurilor politicianiste din culise. Volumul „Pacienţii politici” (Editura Fundaţiei Culturale Libra, 2015) , pe care îl publicăm acum în serial, îşi propune să scoată la lumină aspecte importante din partea nevăzută a politicii locale, judeţene şi naţionale: jocurile din jurul puterii, camaraderiile de conjunctură şi, pe alocuri, impostura, care inevitabil vor duce, în anii următori, la prăbuşirea eşafodajului.
6 august 2012. Fățărnicie de manual. Presa anunță că mai mulți primari din județul Prahova s-au ales cu plângeri penale făcute în baza legii referendumului, pentru tentativă de influențare a votului și mită electorală. Printre ei și edilul municipiului nostru, Laurian, care odată inclus în lista „selectă” a cercetaților, a sărit ca ars încercând să se apere: „Mă surprinde că sunt citat alături de primarii din Băicoi, Apostolache și încă două, trei localități prahovene, pentru că aș fi încălcat legea! Nu-mi vine să cred! Am înțeles că se fac cercetări de către poliția județeană. Mă întreb de ce nu de către Parchetul și Poliția locală? Și în plus, mă mai întreb de ce apare Cosma la județ să anunțe acest lucru și nu șefii PSD ori PNL Câmpina, care ar putea spune cu adevărat dacă eu am făcut așa ceva! Cred că este o manevră de intimidare securisto-comunistă la adresa mea și a primarilor PDL. N-am făcut așa ceva, nu mi-am permis să fac acest lucru nici la alegerile locale și nici la alte alegeri, să dau bani pentru a câștiga voturi. Mai mult, în această situație, noi nu aveam de ce să dăm bani, pentru că interesul nostru era ca oamenii să nu iasă la vot. Dacă cei din USL sunt bănuiți că au dat bani oamenilor să meargă la vot, noi chiar nu am avut motiv să umblăm cu astfel de lucruri. Personal, niciodată nu m-am pretat la astfel de manevre josnice de a cumpăra electoratul cu 50 sau 100 de lei. Cu atât mai puțin acum, când am auzit că oferta la referendum a fost de 20 lei”.
Din toată pleiada de „argumente” este de reținut afirmația: „niciodată nu m-am pretat la astfel de manevre josnice de a cumpăra electoratul cu 50 sau 100 de lei.” Cred că are dreptate, pentru că în duminica orbului, ziua alegerilor locale, nu el a motivat populaţia sărăcită din cartierul Turnătorie să iasă la vot, astfel încât aproape de ora închiderii urnelor să se producă o întreagă hemoragie de electori la cabine! Alţii, direct interesaţi, au făcut-o pentru el şi pentru ei înşişi, deopotrivă. Făţărnicie de manual!
Puţine referiri în presă cu privire la metodele de influențare a votului puse la cale de uselişti. Nu mă îndoiesc că Parchetul controlat de băsişti va acţiona în consecinţă. Pesedistul Dragnea a intrat deja în vizorul organelor statului. Dihonia întreţinută la vârful conducerii de stat se împrăştie ca o apă neagră şi urât mirositoare în toată ţara. Pentru majoritatea politicienilor, morala este precum guma de mestecat: o foloseşti pentru a-ţi curăţa dinţii şi-o scuipi imediat ce-şi pierde gustul.
15 august 2012. Gânduri revanșarde. Se împlinesc două luni de la alegerile locale şi nu facem nimic concret. Mă aşteptam să începem în forţă cu proiecte pe termen scurt, mediu şi lung pentru oraş, dar nu se întâmplă nimic. În tot timpul ăsta am avut cinci sau șase întâlniri cu aliaţii, total lipsite de esenţă, în sediul PSD, locaţie ce mă scoate din minți. Discuţii banale şi mici scenarii de răzbunare la adresa adversarilor puse la cale de nea Nelu, viceprimarul. Se simte pe cai mari şi vrea să le întoarcă aroganţele deţinătorilor puterii din mandatul trecut. „Să-i scoatem din toate comisiile posibile şi să-i şuntăm cât se poate, pe unde-i prindem! Aşa au procedat ei ani de zile şi acu’ e rândul nostru, că doar n-om fi proști să-i lăsăm în pace!” – ne propune cu satisfacție și viclenie.
Surprinzător (sau nu!), gândul revanșard al micuțului pare a fi în asentimentul aliaților. La fiecare întâlnire am căutat să observ reacții sănătoase din partea comesenilor și de puţine ori am avut ocazia. Toți cei cinsprezece (doisprezece consilieri locali, doi județeni – Janeta și Vigu, plus senatorul Biță, prezent din când în când) par mai degrabă interesați să mențină „echilibrul” intereselor de grup/ partid decât să combată anomalii ori să ridice probleme constructive pentru comunitate. „E normal, fiecare își calculează influența, interesul și asta cere timp de acomodare. Noi trebuie să jonglăm toată treaba în favoarea noastră, să ne vindem scump pielea, să fim de acord doar dacă suntem sprijiniți în proiectele noastre. Las’ că mă ocup eu de negocieri!” – încearcă Vigu să mă liniştească. Nu sunt deloc liniştit! O astfel de abordare nu duce nicăieri şi în plus s-a mai ocupat el şi altădată de „negocieri”. Până-n clipa de faţă, dintre toţi colegii de alianță, cel mai aproape de gândul meu pare a fi doctorul Tifigiu. Facem eforturi să înţeleagem cum funcţionează mecanismul puterii în accepţiunea ăstora.
23 august 2012. Imposibila întoarcere. Încă nu-mi văd rostul în postura de ales local. Am crezut că pot dărâma munţii de nedreptate despre care am scris ani la rând. Nu e deloc aşa! În jurul meu s-a aşternut ceaţa perfidă a intereselor ce îmi sădeşte îndoiala în suflet. Pe zi ce trece îmi dispare idealismul şi mă tem că drumul pe care merg se va sfârşi într-o fundătură. Deja regret pasul de a fi intrat mai adânc în politică. Mă gândesc tot mai serios să renunț, însă prin acest gest nu aş face decât să mă recunosc învins de sistemul corupt care patronează totul. Cum să le explici celor care au crezut în tine, fără să pari slab, că nu îţi găseşti locul într-o astfel de mizerie, unde eşti supus fără dicuţii compromisurilor, altele decât cele în interes public!? Trebuie să rezist și să găsesc o soluţie de mijloc, pentru că n-am de gând să ajung doar un alt îndulcit la sânul măruntei puteri!
O mizerabilă componentă a încrengăturii este linşajul mediatic practicat, fără urmă de deontologie, de către mercenarii din presă, plătiţi din bani publici de politicienii mânjiți ori din puşculiţa privaţilor abonaţi la contracte cu statul, să arunce cu noroi în cei consideraţi incomozi, indiferent de ceea ce fac. Dacă îi deranjezi pe conducătorii aflaţi la butoane, fie că eşti adversar politic ori coleg incomod, te trezeşti îndată cu lături de presă în cap şi, suplimentar, cu o sumedenie de comentatori virtuali, plătiţi şi ei să te scuipe. Trebuie să ai o fire puternică şi un motiv serios pentru a continua într-o astfel de gherilă politico-socială!
7 septembrie 2012. În sfârşit am înţeles de ce a ales cercetătorul ştiinţific doctor – hasdeolog Jenica T. să semneze adeziunea şi să candideze sub flamura PP-DD!
Consemnez, în acest sens, cele mai interesante declaraţii de presă: „Nu pot sta departe de fenomenul politic. Se ştie foarte bine că am fost membrul diverselor partide care funcţionează în Câmpina. Nu mi-a trecut niciodată prin minte că m-aş putea întoarce la vreunul dintre acestea, de unde am plecat total nemulţumită. Aşa am ales să intru în rândurile acestei grupări noi, PP-DD, din dorinţa de a face ceva bun pentru comunitatea câmpineană şi prahoveană. (…) Politica pe care am făcut-o în toţi anii de când activez, din 1989 şi până azi, arată că nu am urmărit un interes personal, ci dimpotrivă. Am propus proiecte care s-au materializat spre binele tuturor”.
Alt registru. Regrete şi proiecte: „Mi-aş fi dorit mult să fac parte din Consiliul Local Câmpina, dar pentru că deţin o funcţie în cadrul aparatului administrativ local, atunci nu am avut de ales decât să merg la Consiliul Judeţean unde consider că am expertiza necesară pentru a propune proiecte valoroase pentru cetăţeni”.
Alt registru. Limbă de lemn: „(…) În ceea ce priveşte cultele, îmi propun un dialog constructiv cu reprezentanţii acestora, pentru că este necesar acest lucru. Consider că în vremurile noastre trăim într-un haos, că este foarte greu să impui ordine şi este şi mai greu să impui proiecte care pentru unii nu vor fi la fel de bine venite, dat fiind faptul că s-au obişnuit cu o anumită rutină care, după părerea mea, nu duce la nimic bun. Acolo unde sunt rezultate nu vom interveni deloc, dar acolo unde constatăm deficiențe – acest lucru îl vom constata în urma demersurilor pe care le vom face în urma dialogului, informațiilor pe care le vom primi, a vizitelor pe care le vom face – vom avea un punct de vedere. Eu promit că-l voi exprima foarte clar în cadrul Consiliului Județean, pentru că nu o să merg la ședință să stau și să ridic mâna la comandă”.
Pasajul ăsta îmi reamintește de un moment celebru, dintr-o ședință din anii ’80 a Uniunii Scriitorilor, surprins magistral în jurnalul lui M. Zaciu, în care culturnica regimului ceaușist, Suzi Gâdea, spunea: „În fața consiliului venim cu lecția învățată, tovarăși! Merită o îmbunătățire în acest sens… umila mea propunere… De asemenea, o grijă deosebită pentru cei respinși. Valoarea să primeze! Nu că e bolnav, că e bătrân și altele d-astea! De aceea pana dumneavoastră scriitoricească trebuie să prindă… Trebuie o me-to-do-lo-gie puțin îmbunătățită! De asemenea, s-a observat, tot în aceste lucrări, nu prea multă fermitate în atitudinea ce o avem. Această oscilație nu-i bună. (…) Am văzut îmbinarea concepției tineretului cu oamenii care au o activitate în spate, cu alții acum nu am avut cunoștință că nu am putut să mă deplasez, dar acum mi-am format o părere proprie, nu mai iau rapoarte de la alții. (…) Cum putem noi contribui la ridicarea nivelului cultural al poporului și ce avem de făcut pentru creșterea experienței educative a maselor? Că orice lucru mai slab are rădăcină în lipsurile pregătirii politice și de aceea întreabă unii de ce asta și nu ailaltă! Pregătirea politică bună trebuie să se reflecte în jos și să răspundă la grija mare ce are pentru dumneavoastră toți Tovarășul Ceaușescu care vă așteaptă să veniți cu opere care dumneavoastră le creați pentru ridicarea învățământului, culturii și științei”.
Alt registru. Alianța conjuncturală USL – PPDD: „Noi am încheiat o alianță, însă nu ne vom opune niciodată proiectelor constructive, care vizează dezvoltarea economică, edilitară, culturală a orașului ori a județului. (…) La nivel național președintele nostru de partid, domnul Dan Diaconescu, are motive să critice USL-ul, dar la nivel local avem nevoie de majoritate ca să ne promovăm proiectele promise în campanie. Asta nu înseamnă că PP-DD se confundă cu USL. Nici pomeneală!”
Politică valahă în anul de grație 2012.
Florin FRĂŢILĂ
(va urma)
*) „Pacienţii politici”, Editura Fundaţiei Culturale Libra, 2015
Episodul anterior poate fi citit AICI