Știri

(P) „Marea provocare este menţinerea nivelului de calitate și performanţă, în condiţiile creșterii continue a activităţii secţiei” – consideră noul șef al Maternității SanConfind, dr. Ion Constantinescu

Secția de obstetrică-ginecologie din cadrul Centrului Medical Sanconfind din Poiana Câmpina are, de curând, un nou șef: medicul specialist Ion Constantinescu. Maternitatea SanConfind, ca și celelalte structuri ale celui mai mare spital privat prahovean, oferă servicii medicale de cea mai bună calitate. Secția Obstetrică-Ginecologie are trei săli de nașteri (două pentru nașteri normale și una pentru operații cezariene), săli post-partum, opt camere de spitalizare pentru gravide în regim rooming-in, toate dotate cu aparatură medicală de ultimă generație. Pentru sistemul rooming-in, rezervele dispun de pat pentru nou-născut, masă de înfășat, chiuvetă specială pentru toaleta nou-născutului. De menționat că secția are o rezervă dedicată și utilată corespunzator pentru pacientele cu dizabilități. Blocul- operator al secției dispune de o sală de operație modernă cu suprapresiune și sisteme performante de sterilizare, ce asigură condiții de lucru optime pentru chirurgi, anesteziști, neonatologi. Aici se pot efectua intervenții chirurgicale complexe, de mare amploare. Sala de preanestezie, compartimentul ATI cu trei paturi și nucleul pentru primele îngrijiri acordate nou-născutului extras prin operație cezariană completează componența blocului operator. Secția are două săli de naștere pe cale naturală dotate la cele mai înalte standarde, permițând o monitorizare corectă a travaliului și o naștere în condiții de siguranță pentru parturientă și nou-născut. Sălile de naștere sunt cuplate cu o rezervă de post-partum imediat, unde lăuzele vor fi monitorizate în primele două ore după naștere. Secția mai are în componență o sală de tratamente și mici intervenții pentru ginecologie, precum și o sală de tratamente pentru lăuze. Consilierii spitalului vă stau la dispoziţie pentru oferte financiare personalizate. Tarifele pachetelor pentru nașteri la Maternitatea SanConfind sunt printre cele mai mici din țară (din sistemul sanitar privat), în condițiile în care calitatea actului medical este ireproșabilă, comparabilă cu tot ceea ce oferă cele mai cunoscute maternități din sistemul medical privat existent în România. Despre evoluția Maternității SanConfind am stat de vorbă cu dl. doctor Ion Constantinescu.
Dr. Ion Constantinescu
– Sunteți nou șef al secției Obstetrică-Ginecologie SanConfind. Maternitatea SanConfind a evoluat spectaculos de la înființarea ei și până în prezent. Toate mamele care au născut aici au fost foarte mulțumite. Cum ar putea tinerețea și experiența dvs să ridice nivelul calității serviciilor medicale ale secției? Se poate mai bine de atât?
– Am plăcerea de a saluta din nou cititorii Oglinzii, de aceasta dată din poziția de șef al secției Obstetrică-Ginecologie Sanconfind, o poziție onorantă, dar care și obligă foarte mult; în special, pentru că aici vorbim de mediul privat. Colaborarea mea cu Centrul Medical Sanconfind a început în octombrie 2018, și încă de atunci am fost plăcut impresionat de tot ce am văzut aici. De la acel moment, am observat o continuă și constantă creștere a activității în cadrul secției noastre, măsurată în pacienții care se adresează cabinetului de specialitate din ambulatoriul unității, în nașterile și intervențiile chirurgicale efectuate. Un martor important al sporirii activității este reprezentat și de numărul colaboratorilor secției, care și el este unul în creștere. Toate cele menționate mai sus indică faptul că serviciul nostru se bucură de apreciere și prestigiu. Acest lucru este probat prin aprecierile pozitive venite atât de la pacientele noastre, cât și de la familiile acestora. Găsesc că marea provocare ce se află în fața noastră este menținerea nivelului de calitate și performanță, în condițiile creșterii continue a volumului de activitate. Speranța mea este ca tocmai tinerețea, elanul și puterea de muncă corespunzătoare vârstei, împletite cu experiența colegilor și colaboratorilor având o vechime mai mare în specialitate, toate să fie ingredientele necesare succesului pe mai departe al acestei secții. 
– Asigură Maternitatea SanConfind toate condițiile pentru o naștere sigură, ferită de infecții nosocomiale sau de alte infecții intraspitalicești?
– Infecțiile intraspitalicesti reprezintă un subiect extrem de sensibil în viața spitalelor din România. Tocmai din acest motiv, ele cunosc o atenție deosebită din partea întregului personal implicat în activitatea medicală a Spitalului SanConfind, și deci implicit a personalului secției Obstetrică-Ginecologie, unde grija este sporită atât în privința mamei, cât și a nou-născutului. Am înțeles și am conștientizat foarte repede acest lucru, încă de la primele vizite pe care le-am facut în spital, când formarea medicală mi-a permis să observ că sunt respectate cu cea mai mare strictețe procedurile de limitare la maximum a posibilității producerii de infecții nosocomiale sau alte infecții intraspitalicești. Ulterior, începând activitatea efectivă în cadrul spitalului, am constatat folosirea corespunzătoare a halatelor și câmpurilor operatorii sterile de unică folosință atât în blocul operator, cât și în sălile de naștere. Cu plăcerea pe care numai un angajat într-un seviciu de chirurgie o poate avea, am vizitat și revizitat serviciul de sterilizare al spitalului, care este unul dintre cele mai moderne din țara noastră la acest moment, fiind complet informatizat și capabil să asigure sterilizarea la un volum de activitate susținut. Am să încerc să nu fiu extrem de tehnic tocmai ca să mă fac înțeles de către cititorii noștri. De aceea voi enumera și alte măsuri care se iau în cadrul secției pentru menținerea condițiilor de asepsie și antisepsie, unele dintre ele putând fi constatate direct de către pacienți. Voi aminti faptul că, în fiecare salon, există recipiente cu soluții de menținere a igienei mâinilor. De asemenea, tații care participă la naștere vor fi întotdeauna echipați cu costume de unică folosință, botoși și calote, iar saloanele sunt sterilizate permanent prin nebulizare și radiații ale lămpii UV, chiar dacă nu au găzduit pacienți un anumit interval de timp. Nu în ultimul rând, aș remarca faptul că vesela este dezinfectată si spălată prin programe speciale în mașini de spalat vase dedicate. Aș vrea să concluzionez asigurându-vă că toate acestea nu sunt simple măsuri bifate doar pe o hârtie, ci sunt o realitate a activității de zi cu zi a Centrului Medical Sanconfind.
– Populația României este în continuă scădere, într-un ritm îngrijorător. De ce credeți că a scăzut atât de mult natalitatea și ce s-ar putea face pentru remedierea situației?
– Natalitatea în România, cu creșterile ei forțate din anii 1960, 1970, urmată de o descreștere marcantă după decembrie 1989, rămâne un subiect de mare interes, având importante consecințe sociale și implicit economice. Scăderea acesteia atrage după sine așa-numita îmbătrânire a populației. Realitatea zilelor noastre recunoaște scăderea natalității ca o problemă globală, nu numai una românească. Desigur, vorbind de nivelul natalității din țara noastră în perioada postdecembristă, ea a cunoscut un declin brusc până în anul 1994, după care analizele demografice arată o menținere a nivelului acesteia puțin sub media europeană. Cauzele scăderii natalității din România respectă niște “reguli” generale, cum ar fi progresele de ordin social-politic și economic pe care femeile le-au obținut în ultimul secol, mai exact în ultimele decenii, dar și progresele din domeniul medical privind contracepția, precum și alte exemple ce pot fi enumerate tot aici. În mod particular, natalitatea în Romania cunoaște și o scădere pusă pe seama migrației forței de muncă. Această migrație interesează în egală măsură bărbatii și femeile, cu mențiunea că acestea din urmă se găsesc la momentul unui vârf al fertilității atunci când părăsesc țara noastră în căutarea unei vieți mai bune, în țări mai dezvoltate din punct de vedere economic. O aplecare mai mare a statului asupra politicilor de sănătate publică, țintite direct pe natalitate și pe susținerea familiilor cu mai mult de un copil, ar trebui să reprezinte o prioritate în anii ce vor urma. Desigur, economia și fluctuațiile ei vor influența întotdeauna politicile de sănătate publică în privința natalității, dar consider că, la acest moment, ele nu mai suferă amânare, iar măsuri de susținere a tinerelor cupluri, și mai precis a femeilor care aleg să devină viitoare mame, se impun ca un imperativ. Voi încerca să nu încheiem această discutie într-un mod extrem de serios, pricinuit, de altfel, chiar de tema pe care ați propus-o. De aceea, vă cer să-mi îngăduiți un ton mai șăgalnic, deoarece vreau să spun, de asemenea, că găsesc aici încă un aspect prin care Centrul Medical SanConfind se află împotriva curentului. De la inaugurarea Maternității și până în prezent, cifrele ne arată că natalitatea a înregistrat în secția noastră o creștere constantă și importantă, care nu ne poate face să privim decât cu optimism și bucurie în viitor. 

Un comentariu

  1. Felicitări domnule doctor. Sunteti cel mai bun. Din partea mea aveti numai recomandări. Va multumesc ca ati fost alături de mine pe perioada sarcinii si in timpul nasterii. Sunteti un doctor de nota 10+++++

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare