Știri

Osteoporoza, o boală tot mai frecventă, trebuie tratată numai de medicul endocrinolog

(P) În zilele noastre, osteoporoza este o afecţiune din ce în ce mai răspândită, caracterizată prin subțierea și rarefierea oaselor, cu formarea unor cavități de diverse dimensiuni. Osteoporoza afectează sute de milioane de femei din întreaga lume, iar conform unor specialişti, riscul instalării acestei maladii în cazul femeilor este mai mare decât cancerul la sân, cancerul ovarian şi cancerul uterin la un loc. Însă nu doar femeile sunt afectate de osteoporoză. Totuși, statisticile arată că, pentru bărbaţi, riscul este mai mic decât la femei. Cele mai predispuse persoane la această afecțiune sunt următoarele: femeile și bărbații care au antecedente în familie; femeile aflate în perioada de postmenopauză; femeile care suferă de amenoree (absenţa menstruaţiei); bărbaţii trecuţi de 60-65 de ani; bărbaţii cu disfuncţii testiculare. 

Osteoporoza se poate depista cel mai bine cu aparatul numit osteodensitometru (DEXA). Departamentul Imagistică Medicală SanConfind are un astfel de aparat, extrem de performant, de ultimă generație, cu ajutorul căruia s-a depistat această maladie la multe paciente. Pentru că osteoporoza trebuie tratată exclusiv de către medicul endocrinolog, am stat de vorbă despre acest subiect cu doctorul Cristian Deciu de la Cabinetul Endocrinologie din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului SanConfind, unul dintre cei mai buni specialiști din domeniu.

– Ce este osteoporoza şi cum apare ea? Ce specialitate medicală tratează această boală?
– Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin reducerea densităţii, dar şi a calităţii osoase, ceea ce conduce la o creştere a predispoziţiei pentru fractură atât la bărbaţi, cât şi la femei. Osteoporoza poate fi împărţită, oarecum arbitrar, în primară şi secundară. Cea primară se referă la scăderea nivelului de estrogeni (menopauza) – la femei, sau a nivelului de androgeni – la bărbaţi, odată cu înaintarea în vârstă. Cea secundară se referă, în special, la boli sau tratamente care afectează densitatea osoasă. De multe ori există o combinaţie între cele două şi această posibilitate trebuie luată în considerare pentru fiecare pacient.
Este foarte important de ştiut că osteoporoza este o boală endocrină şi pentru a fi tratată şi urmărită corect pacientul trebuie să se adreseze medicului endocrinolog.
– Cum stabilim diagnosticul în cazul acestei boli? La Centru Medical Sanconfind există posibilitatea diagnosticării osteoporozei?
– Metoda standard pentru a diagnostica osteoporoza este DXA (Dual-Enegy X-Ray Absorptiometry) sau osteodensitometria. DXA este cel mai frecvent efectuată la nivelul coloanei vertebrale lombare şi la şold. În ceea ce priveşte nivelul de radiaţii la care este expus pacientul, în cazul unei osteodensitometrii acesta este mult mai mic decât în cazul unei radiografii. 
La Centru Medical Sanconfind există posibilitatea de a efectua examenul DXA cu trimitere de la medicul de familie sau de la orice alt medic specialist.

– Care sunt simptomele osteoporozei? Când se recomandă examenul DXA? 
– Având în vedere faptul că osteoporoza nu dă niciun fel de simptome, de multe ori primul lucru care ne duce cu gândul la osteoporoză este chiar fractura de fragilitate. Aceasta este acea fractură care apare la un traumatism egal sau mai mic decât căderea de la propria înălţime. 
Din motivele expuse mai sus, examenul DXA se recomandă tuturor femeilor cu vârsta peste 65 ani şi tuturor barbatilor cu varsta peste 70 ani. De asemenea, se recomanda si la femeile care sunt la menopauza sau la barbatii cu vârsta peste 50 ani care au factori de risc asociaţi. Factorii de risc luaţi în considerare sunt următorii; vârstă, sex, greutate, istoric personal de fractură, istoric parental de fractură, fumatul curent, istoric de tratament prelungit cu glucocorticoizi (prednison, medrol), artrită reumatoidă, consum de alcool, osteoporoză secundară (diabet zaharat tip 1, hipertiroidism, hypogonadism, malnutriţie cronică, boala cronică de ficat).
– Care este tratamentul osteoporozei? Exista prevenţie?
– Tratamentul osteoporozei constă în administrarea de substanţe care fie inhibă resorbţia osoasă, fie stimulează formarea de ţesut osos. Cele mai studiate sunt antiresorbtivele osoase şi aici se remarcă estrogenii, bisfosfonaţii, calcitonina, ranelatul de stronţiu şi denosumab. Pe de altă parte, cel mai cunoscut medicament care stimulează formarea osoasă este hormonul paratiroidian (teriparatide). Legat de calea de administrare, există atât forme orale, cât şi forme injectabile, cele din urmă folosite mai ales când se doreşte evitarea căii gastrice atunci când pacientul prezintă afecţiuni ale aparatului digestiv.
Principalele măsuri preventive în cazul osteoporozei sunt aportul adecvat de calciu şi vitamina D (1200 mg/ zi de calciu şi cel puţin 800 UI/ zi de vitamina D), activitatea fizică regulată şi schimbarea stilului de viaţă, după caz: renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool etc.
www.sanconfind.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare