Știri

Octavian Postolache, antrenor de înot: “Cei care practică înotul câştigă sănătate, armonie şi disciplină”

Octavian Postolache este numele celui care va scrie multe pagini în istoria înotului câmpinean. Este născut în Galaţi, însă destinul l-a adus în Câmpina. Şi nu întâmplător! Este preşedintele şi antrenorul Asociaţiei Club Sportiv “Contratimp” şi iniţiatorul concursului „Memorialul Friedrich Schwing”, o competiţie de înot pentru masters (veterani). Este multiplu campion naţional, iar acum îi învaţă şi îi formează pe cei mici să-i calce pe urme. Iar rezultatele, demne de toată lauda, sunt rodul muncii şi al pasiunii cu care îşi antrenează elevii pentru a face performanţă. 


– La ce vârstă aţi făcut cunoştinţă cu lumea nataţiei? Ce v-a determinat să practicaţi performanţa?
– Eram la grădiniţă când un profesor a intrat în clasă şi ne-a povestit despre înot. Câteva zile mai târziu, grupa mea, însoţită de doamna educatoare, s-a prezentat la bazinul Liceului “Vasile Alecsandri” din Galaţi, unde a avut loc o selecţie. Printre cei selectionaţi m-am numărat şi eu. Atmosfera bazinului şi calmul profesorului m-au făcut să mă simt în largul meu, aşa că dorinţa de a frecventa cursurile cât mai des şi dragostea de apă mi-au intrat în suflet destul de repede. 
– Cine v-a fost mentor?
– Schwing Fridirich, Dumnezeu să-l odihnească, a fost profesorul care m-a selectat, m-a crescut şi educat în spiritul sportiv, întocmai ca un părinte. M-a învăţat tot ce era mai important, mi-a insuflat dorinţa de a înota, mi-a arătat valorile morale ale unui sportiv, m-a ajutat să înţeleg complexitatea acestui sport.
– Ce performanţe aţi înregistrat în cariera d-voastră de înotător?
– Multiplu Campion Naţional. Mi-am dorit cu mult mai mult, însă e o poveste lungă şi delicată.
– Cum a luat naştere Asociaţia Contratimp?
– Colaborarea cu Bazinul Didactic de Înot mi-a oferit şansa să desfăşor cursuri de iniţiere, cursuri care au constituit baza selecţiei pentru performanţă. Astfel că, la sfârşitul anului 2012, am format o grupă de 6 copii, cu gândul de a practica înotul zilnic. Frecvenţa este principalul criteriu al performanţei. Aşadar, la începutul anului următor am înfiinţat Asociaţia Clubul Sportiv Contratimp, fapt ce ne-a permis să păşim pe drumul performanţei.
– Cât de mult vă place să antrenaţi?
– Oh, Doamne! Pentru mine este un mod de viaţă. Fiecare întâlnire cu sportivii mei mă încarcă cu energie pozitivă. Conexiunea dintre antrenor şi sportiv se transformă în educaţie, înţelegere, depăşirea barierelor din toate punctele de vedere. Cu timpul, devine aerul de care ai nevoie. Să antrenez aceşti copii minunaţi îmi dă o satisfacţie atât de mare, încât am ajuns în punctul de a-i considera parte componentă a familiei mele.
– Ce presupune un antrenament?
– Mentalitate, tehnică, joacă şi mulţi kilometri de înotat. Un copil devine sportiv de performanţă în timp, cu multă răbdare şi multe sacrificii. Mentalitatea este lecţia de bază a fiecărui antrenament.
– Care este cea mai mare temere pentru un antrenor?
– Să fii antrenor înseamnă să pui mai presus de propria-ţi persoana meseria pe care o faci şi să accepţi că viaţa îţi rezervă multe necunoscute. Pentru mine, cea mai mare temere o reprezintă visele năruite. Pentru a ajunge la performanţe remarcabile avem nevoie în permanenţă de susţinere financiară şi de infrastructură. Fără acestea, talentul, munca, sacrificiile, mentalitatea şi dorinţa devin inutile.
– Cât de important este staff-ul tehnic într-o echipă?
– Mai multe păreri uneori s-ar putea să strice, dar, totodată, să şi ajute. Nu eu am inventat înotul, aşa că întotdeauna avem ceva de învăţat. Fiecare colaborare trebuie să aibă un scop bine definit, iar o echipă bine închegată va fi întotdeaună mai puternică.
– La ce concursuri aţi participat cu echipa şi ce premii aţi obţinut?
– În cei 2 ani şi 6 luni de activitate am participat la multe concursuri neoficiale de nivel naţional sau regional, unde am urcat de nenumărate ori pe podium, scopul fiind acela de a-i pregăti şi acomoda pentru cele mai importante competiţii oficiale: Campionatele Naţionale. Anul acesta, cele mai valoroase premii au fost: titlul de Campion Naţional la copii 10 -11ani prin Andreea Văcaru la proba de 50m fluture şi clasarea în primii 20 de sportivi la Campionatul Naţional de Cadeţi 12-14 ani. Sunt rezultate excelente care confirmă că planul de pregătire al sportivilor este viabil.
– Ce urmează pe viitor?
– Antrenamente, tehnică, joacă mai multă pentru cei mici, mai puţină pentru cei mari, într-un cuvânt, planul de pregătire pentru următorul an. În septembrie, vom organiza la Bazinul Olimpic din Braşov concursul Cupa “CONTRATIMP”, ajuns la editia a III-a. Din păcate, capacitatea Bazinului Didactic din Câmpina nu ne permite desfăşurarea unei competiţii de nivel naţional, unde de obicei se adună peste 600 de persoane.
– Este înotul cel mai bun sport pentru copii?
– Sportul, în general, este cel mai bun pentru toată lumea. Înotul este sportul care ar trebui să devină cel mai practicat nu doar de copii, ci de toate categoriile de vârstă.
– Care este vârsta propice pentru începerea practicării înotului?
– Putem începe acomodarea cu apa şi de la 4 luni, dacă avem condiţiile necesare. Însă, pentru bazinul din Câmpina, recomandarea mea este de la vârsta de 5 ani. 
– Ce le recomandaţi persoanelor care doresc să înveţe să practice înotul?
– Multă răbdare şi perseverenţă. Nu putem învăţa imediat şi nici nu vom reuşi să facem ceva repede şi bine. 


– Care sunt beneficiile înotului?
– Oh! Sunt foarte multe de spus: condiţia fizică excelentă, dezvoltarea unui corp armonios, pierderea în greutate fără efecte secundare, sistem imunitar fortificat, stimularea circulaţiei sangvine, reducerea colesterolului şi menţinerea unei tensiuni arteriale stabile, întărirea  ligamentelor articulare, dezvoltarea flexibilităţii, recuperarea fizică, ameliorarea stărilor de anxietate şi de depresie. Într-un cuvânt: “mens sana in corpore sano”, adica “minte sănătoasă în corp sănătos”.
– Ce este diferit la înot faţă de celelalte sporturi?
– Înotul este sportul care dezvoltă majoritatea grupelor musculare, mai mult de două treimi din întreaga suprafaţa musculară a corpului. Stimulează creşterea copiilor şi a adolescenţilor în înălţime, riscul accidentărilor fizice este mult mai redus în comparaţie cu sporturile practicate pe uscat. Fluxul de oxigenare al organismului duce la o capacitate intelectuală mărită.
– Dacă aţi putea schimba o regulă în înot, care ar fi aceea?
– Nu cred că o regulă ar trebui schimbată, ci mai degrabă mentalitatea. Ar trebui ca, în primul rând, părintii, şi apoi antrenorii, să înţeleagă că performanţa juvenilă nu duce decât la abandonul înotătorului la vârsta junioratului. Acesta este principalul motiv pentru care România nu mai are sportivi de nivel olimpic sau mondial.
– Ce părere aveţi despre înotul câmpinean?
– Cea mai mare realizare pe plan sportiv a urbei este acest bazin didactic, care încet, încet va forma generaţii de înotători. Prin ei, municipul Câmpina se va alătura unor oraşe cu greutate în lumea înotului, oraşe precum: Bucureşti, Bacău, Braşov, Baia Mare, Oradea etc. Putem spune că acest proces a început deja odată cu participarea celor două cluburi câmpinene la Campionatele Naţionale de Înot. La nivel recreaţional, cei care practică  înotul câştigă sănătate, armonie şi disciplină.
– În ce constă valoarea unui sportiv?
– Din punctul meu de vedere, valoarea unui sportiv constă în atitudine, fair-play, dorinţă de victorie şi respect faţă de adversar.
– Care este motto-ul dumneavoastră? 
–  “Nimic nu este imposibil”.
Andreea Ştefan

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare