Știri

Obezitatea de cauză endocrină

Diagnosticul de obezitate se pune atunci când o persoană adultă are un indice de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2. Acest indice se obține împărțind greutatea (măsurată in kilograme) la pătratul înălțimii (măsurată în metri). Aceeași formulă se folosește și pentru copii doar că în acest caz, pentru a pune diagnosticul de obezitate, trebuie folosite grafice specifice vârstei și sexului.
De cele mai multe ori cauza obezității este una ce ține de alimentație și stil de viață. Sunt însă cazuri când cauza obezității este o altă boală. Dintre bolile endocrine care se asociază cu obezitatea cele mai importante sunt hipotiroidia și sindromul Cushing.
Hipotiroidia apare atunci când glanda tiroidă produce o cantitate scăzută de hormoni tiroidieni. Este o boală relativ frecventă în rândul populaţiei, mai ales în rândul femeilor. Din păcate, diagnosticul de hipotiroidie nu este unul ușor de pus din cauza manifestărilor nespecifice ale bolii. Simptomele care pot determina medicul să facă teste pentru a diagnostica această boală sunt următoarele: creștere ponderală, constipație, uscăciunea pielii, îngroșarea vocii, oboseala cronică, tulburări de concentrare, puls scăzut. Creșterea ponderală din hipotiroidie se produce prin retenție lichidiană (edem), care este mai evidentă la nivelul pielii și țesutului muscular. O persoană care suferă de hipotiroidie poate să câștige în greutate până la 6-7 kg față de greutatea pe care o avea înainte de apariția bolii.
Sindromul Cushing apare atunci când glandele suprarenale secretă în exces cortizol. 
Simptomele principale ale acestui sindrom sunt următoarele: obezitate, hipertensiune, toleranță modificată la glucoză sau diabet, hirsutism (apariția părului în zone în care nu este prezent în mod normal), tulburări de ciclu menstrual, acnee, labilitate emoțională, scăderea libidoului. Obezitatea este elementul principal în sindromul Cushing și apare în 90% din cazuri. Dacă în hipotiroidie creșterea ponderală nu este una foarte mare, în cazul sindromului Cushing o persoană poate să câștige în greutate până la 20-30 kg față de greutatea inițială. În această boală țesutul adipos se dispune în special în zona abdomenului, toracelui și feței. 
În cazul copiilor, atât hipotiroidia, cât și sindromul Cushing duc la creștere ponderală și la scăderea vitezei de creștere. Dacă un copil este supraponderal și scund, el trebuie îndrumat cât mai repede la un consult endocrinologic.
 Dr. Cristian Deciu,
medic specialist endocrinolog 

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare