Știri

O ştampilă pierdută (o piesă importantă în jocul alegerilor locale)

Pentru că tot suntem aproape de anul Caragiale, vă prezentăm melodrama cu iz de spirit civic mioritic şi seriozitate balcanică: “O ştampilă pierdută – o piesă importantă în jocul alegerilor locale”.
Alegerile locale din 10 iunie au decurs paşnic, aproape fără niciun incident, chiar dacă în campania electorală, de-a dreptul apatică în comparaţie cu cea de la precedentele locale, din iunie 2008, s-au mai aruncat pe piaţă hârtii denigratoare la adresa unor candidaţi. Mai nervoase au fost ultimele zile ale săptămânii trecute.
Pentru Primăria Câmpina şi-au depus candidaturile şapte câmpineni. În bătălia pentru cucerirea Consiliului Local Câmpina au fost înscrise nouă formaţiuni politice (UNPR, PDL, USL, PNG-CD, PV, PER, PP-DD, PRM, ACDR) şi un independent., Cătălin Abăluţă, fost ofiţer MAI de carieră.
Singurul incident, până la închiderea ediţiei ziarului nostru, a fost dispariţia unei ştampile de vot de la Secţia nr. 17 (de la Şcoala generală 6). Evenimentul s-a petrecut duminică dimineaţa, în jurul orei 10.00. Din cauza neatenţiei membrilor Comisiei de votare din secţia amintită, un alegător şi-a luat înapoi buletinul fără a înapoia ştampila cu care a votat.  După două-trei minute, preşedintele secţiei de votare şi-a dat seama de dispariţia ştampilei şi a alertat Poliţia, fugind totodată după câţiva dintre ultimii alegători care părăsiseră clădirea respectivă, după ce votaseră în prealabil. Fiecare dintre cei opriţi pe stradă, în faţa secţiei, a susţinut cu vehemenţă că a predat ştampila de vot după introducerea buletinelor de vot în urne. Poliţia a demarat o anchetă aflată în curs de desfăşurare. Preşedinta Biroului Electoral de Circumscripţie Câmpina, judecătorul Mădălina Graure, crede că “fapta nu a fost făcută cu premeditare, ci din neatenţie. Persoana respectivă ori nu a realizat ceea ce s-a întâmplat nici până în prezent, ori şi-a dat seama, într-un final, de incidentul creat, dar nu aduce ştampila de teama unor consecinţe nedorite”.
Primul care a votat, la ora 10.00, secţia de la Şcoala generală nr. 8 (Al.I. Cuza) a fost Virgil Guran, candidatul USL Câmpina şi preşedintele PNL Câmpina. Însoţit de soţie şi debordând de umor, Guran a răspuns senin întrebărilor ziariştilor, la ieşirea de la urne. “Sunteţi primul dintre candidaţi care aţi votat. Cu ce gânduri?”, a fost întrebarea reporterului-cameraman de la televiziunea locală Valea Prahovei TV. “Ca să fiu primul. Primul la vot…”, a răspuns detaşat, Virgil Guran. Acesta a continuat cu următoarea declaraţie: “Gândurile mele sunt aceleaşi ca cele pe care le-am spus întotdeauna. Cred că este momentul să vină la conducerea oraşului oameni hotărâţi, cu care să îndepărtăm tot ceea ce s-a întâmplat rău până acuma. Trebuie să fim mai realişti şi să le spunem alegătorilor adevărul. Oamenii acestui oraş trebuie să ştie ce se poate şi ce nu se poate face.  Lumea cred că a înţeles acest lucru, mesajul nostru a ajuns la alegători, şi sper că vom reuşi să facem o echipă bună aici, la Câmpina.” 
 

La secţia din care a dispărut ştampila cu bucluc, au votat Ciprian Murariu (UNPR) şi Liviu Corcodel (PNG-CD). Aceştia au sosit, amândoi, în jurul orei 10.30, adică imediat după declanşarea unei furibunde agitaţii cauzate de dispariţia ştampilei de vot.
La ora 11.00, în cartierul Slobozia a votat Horia Tiseanu, însoţit de întreaga familie (mamă, soţie, fiu). Întrebat în legătură cu incidentul privind dispariţia ştampilei, primarul în funcţie a opinat că “ar fi fost poate mai bine să se închidă secţia de votare, pentru că incidentul este periculos şi poate afecta grav procesul de votare, dacă ştampila nu a fost predată cu premeditare, în scopul vicierii votului electoratului local. “
Judecătorul Mădălina Graure a declarat  presei că “nu putea fi închisă Secţia nr. 17, deoarece acest lucru ar fi însemnat îngrădirea dreptului de a vota, un drept consituţional, al multor câmpineni arondaţi acelei secţii.”
Ultimii dintre candidaţii la funcţia de primar au votat Elvis Arghir(PV) şi Andrei Istrate (PRM). Arghir, care ţinteşte, de fapt, funcţia de consilier local, nu a fost nici el lipsit de umor la ieşirea de la urne, declarând ziariştilor care l-au abordat că “sunt sigur de un vot. Dacă nu voi obţine niciun vot, în final, atunci pot declara, la fel de sigur, că alegerile au fost fraudate la Câmpina.”
Încă de dimineaţă, prezenţa la vot dădea semne că ar fi net superioară celei din 2008. La ora 13.00, în cele 23 de secţii din Câmpina votaseră 9.337 alegători, din totalul de 33. 350, ceea ce înseamnă aproape 28% din totalul celor înscrişi pe listele electorale. La ora 17.00, procentul celor prezenţi la urne s-a ridicat la 41,66%, pentru ca, la ora 19.00, să voteze 16.618 alegători, ceea ce înseamnă 49,83%. La ora 21.00, la închiderea urnelor, pentru alegerile  locale, la Câmpina, votaseră 19.583 de alegători (58,76%). Pentru comparaţie, acum patru ani, la precedentele alegeri locale, au votat 13.379 alegători (40,06%) în primul tur şi 14.958 alegători (43,49%), în al doilea tur de scutin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare