Știri

O sărbătoare a muzicii culte: FESTIVALUL CONCURS DE INTERPRETARE PIANISTICĂ „IULIA HASDEU”

COMUNICAT DE PRESĂ
FESTIVALUL CONCURS DE INTERPRETARE PIANISTICĂ „IULIA HASDEU” de la CÂMPINA a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. În acest an concursul se va desfăşura DUMINICĂ, 18 mai, începând cu ora 10.00, în trei locuri: cele două săli dotate cu pian ale Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, Muzeul Memorial „B.P.Hasdeu” şi Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”. 
Organizat sub egida UNESCO de către Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu – 2009” Ploieşti, în parteneriat cu Consiliul Local Câmpina, Primăria Municipiului Câmpina, Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, Muzeul Memorial «B.P. Hasdeu », Colegiul Teoretic „Constantin Istrati”, Societatea Filarmonică Câmpina, Asociaţia Culturală UNESCO „Iulia Hasdeu” şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, acest concurs are ca scop stimularea şi dezvoltarea disponibilităţilor creative ale tinerilor care studiază pianul, indiferent de forma de învăţământ pe care o frecventează: licee de muzică, şcoli de muzică, şcoli de arte şi meserii sau învăţământ privat.
Regulamentul concursului prevede obligativitatea ca participanţii să interpreteze o piesă din repertoriul românesc pentru pian. Vom  asculta deci în acest an, pe scenele din Câmpina, lucrări dedicate tinerilor pianişti de către compozitorii români: Sabin Drăgoi, Mihail Jora, Filip Lazăr, Tudor Ciortea, Myriam Marbé, Nicolae Chilf, Hilda Jerea, Liviu Comes, Constantin Silvestri, Leontina Coban, Liviu Dandara, Diamandi Gheciu, Dan Voiculescu… o întreagă pleiadă cu nimic mai prejos decât compozitorii străini.    
Ca şi în anii precedenţi înscrierea la concurs nu este condiţionată de achitarea unei sume de bani. Singura cerinţă, în afara fişei de identificare, constă în prezentarea unei lucrări plastice (desen sau pictură) sau a unei lucrări literare. Desenele şi picturile fac obiectul unei expoziţii deschise în ziua concursului la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”. Lucrările literare şi plastice premiate sunt publicate în pliantul concursului, valorificându-se astfel toate laturile creativităţii artistice a participanţilor.
Anul acesta, la concurs s-au înscris 231 de tineri pianişti din Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Cluj-Napoca, Braşov, Cîmpulung-Muscel, Bârlad, Bacău, Ramnicu Valcea. 
Patru jurii alcătuite din profesori de la liceele şi şcolile participante vor evalua prestaţia tinerilor pianişti. De menţionat este faptul că aceşti inimoşi dascăli nu sunt remuneraţi pentru efortul lor. O fac cu plăcere şi dragoste, şi devotament, dar mai ales, atraşi de atmosfera caldă, senină, luminoasă pe care o ceează gazdele concursului. 
Manifestarea se va constitui şi de această dată într-o sărbătoare a muzicii culte, cu atât mai mult, cu cât, fiecare concurent va interpreta în mod  obligatoriu o piesă din repertoriul pianistic românesc. Expoziţia de desene din Holul Casei de Cultură „Geo Bogza” îi va bucura deopotrivă pe micii creatori ai lucrărilor, pe dascăli, părinţi, şi bunici precum şi pe spectatorii atraşi de manifestare.  
Se cuvin mulţumiri organizatorilor: Consiliul Local Câmpina, reprezentat de dl. administrator Remus Bădulescu, Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” reprezentată de poeţii Florin Dochia şi Ştefan Alexandru, Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”, reprezentat de doamna director, Dr. Jenica Tabacu, nu în ultimul rând, domnului Director al Colegiului Tehnic „Constantin Istrati”.   

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare