Știri

O profesie periculoasă – muzeografia.

Trei reprize pentru Castelul Iulia Hasdeu. Primo tempo (7)
        
Spuneam că invitaţiile anexate de Ştefan Haşdeu trebuiau trecute cu vederea. „Nu însă şi Decizia civilă nr. 2 din care, constatându-se filiaţia lui Ştefan Haşdeu, acesta nu mai era nici un fel de nepot de văr primar al lui B.P.Hasdeu, aşa cum susţinuse martorul. 
Dar, toate aceste contradicţii, cât şi tăinuirile verbale ale lui Ştefan Haşdeu, n-au tulburat cu nimic hotărîrea notarului de a decide eliberarea certificatului de moştenitor.
Reţinem că toate cele trei acte, încheiate de Consiliul Popular al oraşului Câmpina sau de notariat, care au stat la baza eliberării certificatului, inclusiv certificatul, au vicii, prin tăinuirea existenţei testamentelor lui B.P.Hasdeu. Dar ele mai au şi altfel de vicii: ştersături şi reveniri. Astfel: 

Procesul verbal din 10 Noembrie 1973, la f. 1v:
«au rămas ca moştenitori 
1. Haşdeu Ştefan nepot [şters: de văr] defunctul [de bătut şi a doua oară, puţin mai jos] fiind văr primar cu tatăl acestuia, , [bătută o virgulă încă o dată; de aici înainte textul este bătut ulterior, cu o bandă mai neagră decât cea iniţială] calitate ce i-a fost recunoscută prin decizia civilă nr. 2 din 27 iunie 1945 a curţii de apel secţia IX – jurnal nr. 2464, nepot în linie colaterală.» 
    Pe cele ale certificatului de moştenitor, le-am arătat mai sus, când l-am transcris.
   Şi atunci, mai poate rămâne în picioare acest certificat?
   Urmarea eliberării lui este cea pe care am arătat-ă la începit: Ştefan Haşdeu cere extinderea certificatului asupra întregii moşteniri mobile şi imobile a lui B.P.Hasdeu, punând în funcţiune un întreg arsenal de cereri, ameninţări şi reclamaţii la diverse instituţii şi autorităţi, neomiţând nici Ministerul Justiţiei, dosarul 331/1979 făcând naveta ba la Notariatul de Stat judeţean Prahova, ba la Ministerul Justiţiei. Ştefan Haşdeu a mizat şi mizează astfel pe efectul psihologic pe care adresele, venite «de sus», îl au asupra instituţiilor şi organelor de stat de rang mai mic (exemplul din 1956, infra).
Nu insist. Şi nu doresc nici sfîrşitul lui Ştefan Haşdeu – cu care, personal, nu am nimic. Fiul său, sau strănepotul de frate aflat în RFG, l-ar putea continua în opera pe care a început-o.
Singura soluţie, faţă de cele expuse aici, este anularea certificatului de moştenitor, eliberat de Notariatul de Stat local Câmpina, cu nr. 990/1973, Ştefan Haşdeu nedovedind până acum nici măcar că este rudă cu B.P.Hasdeu.
Octavian Onea, 22 Octombrie 1979.”
Urmare acestui referat, autorităţile au fost mai circumspecte şi certificatul de moştenitor n-a mai fost extins. Ceea ce l-a înverşunat pe Ştefan Haşdeu şi mai tare.
Deloc înverşunat, voi trece la episodul doi.
Octavian Onea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare