Cinci câmpineni şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier provocat de un sinucigaş
Nici nu s-au stins bine printre câmpineni ecourile tragicului sfârşit al tinerilor Ciprian Chiţoiu şi Andrada Sobaru, decedaţi săptămâna trecută într-un accident rutier pe DN1 în zona Nistoreşti, că o altă tragedie are loc, pe acelaşi DN1, supranumit, pe bună dreptate, “drumul morţii”, tronsonul rutier pe asfaltul căruia şi-au pierdut viaţa sute de oameni în ultimii ani.
Dacă săptămâna trecută descriam cu puţine amănunte efectele dramatice ale teribilismului şi ignoranţei la volan, azi ne aflăm în situaţia de a descrie moartea stupidă a unor oameni nevinovaţi, care au avut neşansa să se afle simultan în traficul rutier cu un individ puternic afectat emoţional şi deosebit de periculos în calitate de conducător auto.
George Dumitru (foto), un tânăr de 28 de ani din Bucureşti, a intrat pe contrasens cu un autoturism Proton şi a izbit violent un BMW în care se aflau cinci persoane, trei adulţi şi doi copii. Impactul a fost atât de violent, încât echipajele de la Ambulanţă şi cele de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu au putut să-şi dea seama, iniţial, de numărul victimelor.
De altfel, primul raport oficial, imediat după impact, anunţa două persoane decedate, însă ulterior, au fost găsite şase victime. Niciuna, potrivit medicilor, nu a avut nicio şansă de supravieţuire, scena de la locul accidentului fiind descrisă, atât de martori, cât şi de salvatori, ca un adevărat carnagiu.
În autoturismul BMW se aflau cinci persoane, care se întorceau acasă, la Câmpina, de la pescuit. Maşina era condusă de Robertino Gherghelaş (44 ani), iar alături de el în autoturism se mai aflau prietenul său, Florin Cioroba (40 ani), fiul acestuia, Eduard Cioroba (11 ani), Nicoleta Mocanu (38 ani) şi fiica acesteia de 19 ani, Iulia Buldan. Maşina în care se aflau circula regulamentar când a fost izbită în plin de tânărul care a decis să se sinucidă, intrând pe contrasens cu o viteză care nu a dat nicio şansă de supravieţuire persoanelor din ambele maşini (unele surse susţin că ar fi fost de 185 km la oră).
Tragedia a lăsat fără tată şi soţ familia Gherghelaş. La rândul lor, Florin Cioroba şi Nicoleta Mocanu, care urmau să se căsătorească în curând, au pierit alături de copii lor şi au lăsat fiecare în urmă câte un copil.
George Dumitru, tânărul care a provocat tragedia, s-a sinucis pentru că suferea din dragoste. Sâmbătă a plecat spre munte, iar la un moment dat a postat pe contul său de Facebook un mesaj, însoţit de fotografii în care apare alături de o tânără, în care lăsa să se înţeleagă faptul că urmează să facă un gest extrem. “Aveţi grijă de voi, prieteni, amici, cunoştinţe! Eu mă duc într-o lume mai bună şi aveţi grijă pe cine iubiţi, să nu păţiţi la fel ca mine. Vă iubesc pe toţi! Iartă-mă, Doamne, pentru ce fac, dar aşa nu mai rezist să trăiesc!” – a fost mesajul care i-a alarmat familia şi prietenii. Aceştia au încercat să ia legătura cu el, atât pe reţeaua de socializare, cât şi la telefon, dar în zadar.
George Dumitru lucrase în ultimii ani pe vase de croazieră şi avea o situaţie materială destul de bună. Contul său de socializare este plin cu fotografii făcute în întreaga lume. Tânărul era în concediu şi în această perioadă, mărturisesc apropiaţii, nu a dat semne că ar avea probleme în dragoste.
Gestul extrem prin care a ales să-şi ia viaţa, dar şi tregedia în care a implicat alte cinci persoane nevinovate şi familiile acestora, au provocat sute de reacţii pe site-urile de socializare. Prietenii au fost şocaţi, iar ceilalţi oameni revoltaţi.
Accidentul s-a produs pe DN1, la km 81, între Câmpina şi Băicoi, sâmbătă, 27 septembrie, în jurul orei 21.00.
Dincolo de acest tragic sfârşit care a schimbat destinele acestor familii, rămâne fără îndoială în discuţie tema siguranţei în trafic pe drumurile publice româneşti. După primele cercetări la faţa locului, autorităţile au ajuns la concluzia că impactul nimicitor ar fi avut mari şanse să fie evitat în condiţia existenţei unor separatoare de sens, atât de necesare într-o zonă intens circulată. Din păcate, o astfel de constatare nu-i mai ajută cu nimic pe cei ce nu mai sunt, însă deschide o întreagă discuţie pe tema responsabilităţii şi competenţei unor angajaţi din structurile statului (CNADR) care sunt plătiţi să răspundă de siguranţa şi buna desfăşurare a traficului rutier. Dar cum în România zilelor noastre foarte puţini îşi asumă răspunderea, sunt slabe şansele să auzim că statul va lua măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi de nepăsare.
Societatea civilă câmpineană organizează “Protestul Negru”
Vestea dispariţiei fulgerătoare pe drumurile publice a nu mai puţin de şapte câmpineni într-o singură săptămână nu a lăsat indiferentă opinia publică locală. Încă de duminică, 28 septembrie, au apărut semnale că societatea civilă se pregăteşte de un “protest negru” împotriva indiferenţei autorităţilor statului faţă de aceste tragedii. Nucleul revoltaţilor pare să se fi închegat printre salariaţii societăţii Neptun, care au hotărât să se strângă marţi, 30 septembrie, la ora 17.00, în centrul Câmpinei, în zona Casa Cărţii. Iniţiativa s-a răspândit cu repeziciune pe site-urile de socializare, astfel încât ieri (luni, 29 septembrie) se vehicula prezenţa a aproximativ 1.000 de participanţi.
Din păcate, reacţia aproape spontană a societăţii civile câmpinene vine doar pe fondul unor tragedii şi asta spune mult.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!