În ultimii ani, la Câmpina s-a înregistrat o efervescenţă în creştere a mişcării literare, în continuarea eforturilor demne de laudă de după anul 1990, ale unor George Văleanu, Gherasim Rusu Togan, Ion T. Şovăială, plecaţi mult prea devreme dintre noi. Chiar dacă întâlnirile anuale ale scriitorilor din toată ţara, cu prilejul Galelor APLER, pentru care avem a mulţumi regretatei Daniela Tomescu şi soţului său, editorul Ion Tomescu, au încetat, după mai bine de un deceniu, să fie găzduite de oraşul nostru, apariţia, din 2000 [seria a treia] şi 2004 [seria a patra], până azi, a publicaţiei culturale „Revista Nouă” (director fondator C. Trandafir, redactor-şef Florin Dochia) şi, din 2014, a revistei de poezie „Urmuz” (redactor-şef Florin Dochia), au constituit evenimente de referinţă ale mişcării culturale locale. Intensitatea activităţilor care ţin de cultura scrisă s-a augmentat odată cu revitalizarea Cercului literar „Geo Bogza”, a organizării Concursului de literatură „Geo Bogza” (în locul aceluia abandonat, „Roşu Vertical”), a Concursului „România, citeşte-mă”, a înfiinţării colecţiilor de cărţi „Biblioteca de Câmpina” şi „Câmpina – Patrimoniu Cultural”, a Concursului de manuscrise şi Concursului Cartea Anului, multe dintre ele fiind iniţiative de toată lauda ale Consiliului local, finanţate de Administraţia municipiului.
Nu vom face aici un inventar al tuturor activităţilor literare datorate scriitorilor locali şi numeroşilor invitaţi, care au păstrat Câmpina în topul interesului pentru mişcarea culturală de gen la nivel naţional, însă este evident că era nevoie de un pas mai departe pentru a da coerenţă manifestărilor literare, mai cu seamă că nivelul calitativ al creaţiei şi al comunicării a crescut sensibil, iar extinderea teritorială, cu precădere spre localităţile de pe Valea Prahovei, a devenit o constantă. Aşa se face că, la sfârşitul anului 2015, Judecătoria Câmpina a eliberat Certificatul de înscriere în registrul special a asociaţiei „Societatea Scriitorilor Prahoveni”, organizaţie nonguvernamentală cu personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, non-profit, independentă de orice alte instituţii, neetnică, neconfesională şi apolitică.
Iniţiatorii, membrii fondatori, îşi propun promovarea specificului naţional, a tradiţiilor, a culturii şi civilizaţiei româneşti, crearea de parteneriate cu instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu asociaţii şi alte organisme nonguvernamentale, pentru sprijinirea activităţilor educaţionale şi de formare socio-profesionale ale copiilor, tinerilor şi adulţilor, editarea de publicaţii culturale, organizarea cercurilor şi cenaclurilor literare, organizarea de concursuri literare şi sprijinirea tuturor activităţilor culturale ce au ca obiect cultura scrisă şi autorii de pretutindeni, sprijinirea apariţiei revistelor şcolare, implicarea în organizarea unor manifestări sincretice, care să includă dialogul activ cu artele plastice şi vizuale, cu artele spectacolului şi muzicale pe plan local, naţional şi internaţional. Desigur, Societatea Scriitorilor Prahoveni este deschisă pentru membri asociaţi cu activitate deja recunoscută în domeniul literaturii, cu iniţiativă şi dornici de comunicare cu publicul iubitor al genului, de manifestare în sprijinul educaţiei permanente, dar cu deosebire a tinerilor, elevilor pentru care programa şcolară face din ce în ce mai puţin…
Programul manifestărilor începutului de an 2016 va include marcarea Zilei Culturii Naţionale, vineri, 15 ianuarie, de fapt, lansarea pentru public a asociaţiei. La Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” va avea loc o lansare de cărţi noi: „Pacienţii politici” de Florin Frăţilă, „Fenomenul K şi alte privelişti literare” de Florin Dochia şi Ediţia anastatică a revistei „Urmuz”, editată de Geo Bogza în 1928. Biblioteca Municipală Câmpina, prin amabilitatea doamnei Liliana Ene, va oferi o expoziţie de carte care să ilustreze, în măsura posibilului, Anul Editorial 2015 la Câmpina.
În luna februarie, cei 108 ani de la naşterea lui Geo Bogza vor fi prilej de aniversare a Centenarului de la naşterea mişcării dadaiste (8 februarie), cu o conferinţă susţinută de Maria Dobrescu („Geo Bogza şi avangarda europeană”) şi un recital din poezia lui „paznicului de far”, iar în cadrul manifestărilor organizate la Castelul Julia Hasdeu de doamna Jenica Tabacu (B. P. Hasdeu – 178 de la naştere), Societatea Scriitorilor Prahoveni va propune prezentările Ediţiei anastatice a revistei „Urmuz”, 1928, a volumelor „Fenomenul K şi alte privelişti literare” de Florin Dochia, „Venus de februarie” de Mircea Teculescu şi „Iarna perfectă” de Iulian Moreanu.
Luna martie va fi dedicată, aşa cum a devenit de mulţi ani o tradiţie, „Primăverii poeţilor”, incluzând numeroase întâlniri cu cititori din şcolile câmpinene, „Nobel în ţara verde” – recital de poezie irlandeză, un Maraton al Poeziei („Centenar Dada”), Ziua Mondială a Poeziei (lecturi în dezbatere – Avangarda românească în concertul european; Geo Bogza la Câmpina – expoziţie cu paginile revistelor Urmuz, 1928, prezentarea unei antologii din poezia universală), iar pe 31 martie – „Dor de Nichita”, simpozion & recital de poezie & expoziţie de grafică realizată de artişti din zona Câmpina. În a doua jumătate a lui aprilie se vor marca cele patru secole „Cu Shakespeare, fără Shakespeare” (1616-2016), la Secţia engleză a Bibliotecii Municipale, cu un spectacol de poezie prezentat de tineri actori ai teatrului „Mircea Albulescu” şi o expoziţie de grafică inspirată de opera lui Marelui Will.
Desigur, enumerarea de mai sus este numai un mic extras, sperăm cât de cât semnificativ pentru oraşul Câmpina, din programul activităţilor dedicate culturii scrise şi dialogului cu celelalte arte pe care Societatea Scriitorilor Prahovei le va realiza, multe dintre ele fiind întâlniri nemijlocite cu iubitorii de lectură, cu tinerii dornici de dezvoltare personală şi de punere în valoare a talentului şi a pasiunii pentru valorile spirituale, singurele care asigură împlinirea personală a fiecărei fiinţe umane. Şi colaborarea cu alte grupări de scriitori din ţară este permanent în atenţia asociaţiei, numeroase contacte fiind realizate de ani buni, prin numeroasele schimburi culturale reciproce la nivel individual.
Deocamdată, Societatea Scriitorilor Prahoveni vă invită la primele sărbători ale cărţii despre care puteţi afla chiar în această pagină de ziar. Şi o informaţie utilă: membrii fondatori sunt, în ordine alfabetică şi cu numele lor de autori, Christian Crăciun, Maria Dobrescu, Florin Dochia, Florin Frăţilă şi Ştefan Al.-Saşa. (F.F.)