De câţiva ani buni, îşi petrece vara în oraşul nostru scriitorul Ion Ochinciuc, maestru al romanului poliţist în literatura română (maestru pentru că este autorul unei serii de romane poliţiste de mare succes, cu tiraje de aproximativ 100.000 exemplare, dramaturg, nuvelist şi memorialist).
Ajuns la o vârstă venerabilă, Ion Ochinciuc s-a ataşat mult de Câmpina, de personalităţile oraşului şi urmăreşte cu mare interes presa şi activitatea culturală locală. „Oglinda este mai interesantă decât Adevărul. Un ziar bine scris, în care ai ce să citeşti”, spunea d-sa recent într-o discuţie cu câţiva dintre prietenii săi câmpineni. Tot atunci remarca faptul că, din toată mass media românească, ziarul Oglinda a fost singurul care a marcat aniversarea a 75 de ani de la intrarea României în ceea ce s-a numit atunci „războiul cel sfânt”, prin publicarea articolului „România intră în războiul pentru reîntregirea vechilor hotare”.
La cei 89 de ani ai săi, Ion Ochinciuc ne-a făcut dovada unei agerimi a minţii care ne-a uimit. Citind săptămâna trecută articolul dedicat profesorului Mircea Dabija, a recunoscut în fotografia ce ilustra materialul, trăsăturile fiului învăţătoarei sale din Sculeni (Basarabia), Tatiana Dabija.
Frapat de asemănare şi de numele Dabija, pentru a fi sigur că memoria nu-i joacă feste, ne-a rugat să facem câteva cercetări despre familia profesorului câmpinean, în urma cărora s-a dovedit că intuiţia sa a fost corectă: Mircea Dabija a fost într-adevăr fiul învăţătorilor Gheorghe şi Tatiana Dabija. Prin mamă, se trăgea dintr-o familie de fruntaşi basarabeni înstăriţi, care au dat mai multe generaţii de preoţi, învăţători şi chiar profesori universitari la Iaşi şi Chişinău. La originea îndepărtată aveau o rădăcină voievodală, pentru că se trăgeau din Dabija Vodă. Ocuparea Basarabiei de către trupele bolşevice a determinat-o pe Tatiana Dabija, rămasă văduvă cu un băiat de 7 ani şi o fetiţă de 3 ani, să se refugieze în România. Probabil că această copilărie necăjită l-a marcat pe profesorul Mircea Dabija, care toată viaţa a ajutat copiii săraci, pregătindu-i gratuit pentru facultate şi pe unii chiar sprijinindu-i cu bani în timpul studiilor.
Această descoperire a lui Ion Ochinciuc, venită prea târziu, este însoţită de regretul că nu a avut ocazia să depene amintiri comune legate de copilărie cu Mircea Dabija, consăteanul lui, reputatul profesor câmpinean recent trecut în nefiinţă.
Scriitorul, foarte activ, ne-a adus cu ocazia acestei întâlniri, ultima sa carte, „Ispititoarele capcane”, care are o foarte frumoasă copertă, opera poetului câmpinean Florin Dochia, ce se dovedeşte a fi şi un talentat grafician. Ne bucurăm de prezenţa domniei sale în Câmpina şi îi dorim în continuare spor în rodnica activitate literară.
Alin CIUPALĂ
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!