Știri

O câmpineancă de 10 ani, campioană naţională la echitaţie

Dumnezeu le-a dăruit locuitorilor terasei dintre Prahova şi Doftana nu doar un relief armonios cu o climă blândă, pe care să-şi întemeieze o cetate trainică, ci şi mult talent în multe sporturi. Astfel, fii şi fiice ale acestor meleaguri au reuşit să facă performanţă în multiple discipline sportive. Dacă săptămâna trecută vă prezentam un localnic pensionar care a învăţat, în doar un an de zile, să patineze pe role ca un profesionist, astăzi vrem să v-o prezentăm în cele ce urmează pe Karina, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială B. P. Hasdeu, care, tot într-un un an, a învăţat să călărească atât de bine, încât a reuşit să devină dublă campioană naţională în echitaţie. Astăzi, se poate spune că ea este dedicată cifrei 10, căci este o copilă de 10 ani şi o călăreaţă de nota 10. 
Istoria echitaţiei 
Conform wikipedia.org, echitația este, în sensul larg, sportul călăriei. În sensul restrâns al termenului, echitația reprezintă modul în care se călărește corect un cal de călărie. Mai exact, echitația se definește prin modul corect în care călărețul se prezintă călare pe un cal și prin capacitatea sa de a își controla și prezenta calul cu ajutorul comenzilor specifice. Modul corect de a călări și controla calul este universal valabil pentru toate stilurile. Echitația este cel mai bine evidențiată prin stilul de călărie englezesc, folosit pentru sportul ecvestru modern de performanţă, acesta impunându-se la nivel mondial. Din sportul tradițional englezesc de societate (hunting), rezervat doar aristocrației, a evoluat, în timp, sportul ecvestru din zilele noastre, definind treptat cele mai importante discipline ecvestre: Dresajul clasic (Dressage), Sărituri peste obstacole (Show-jumping) și Proba Completă (eventing sau 3 days event) toate acestea fiind discipline olimpice. 
Începuturile unei mari campioane
La vârsta la care alte fetiţe se joacă mai mult cu păpuşile, fiind bucuroase dacă au un căţel sau o pisică pe post de animal de companie, Karina are ca prieteni dragi caii. Cu predilecţie, un ponei sport dintr-o rasă dezvoltată de britanici: “New Forest Pony”. Practic, caii au făcut parte din viața ei chiar de la început. Atunci când ochii săi au început să întrevadă lumea noastră, calul a fost printre primele lucruri pe care le-a văzut și le-a atins. La vârsta de trei luni, Karina a fost aşezată, pentru prima dată, pe un ponei. Atât de tare şi-a înfipt mâna în coama lui, încât la coborâre avea cateva fire din părul calului printre degete. Mică fiind, nu se simțea în pericol lângă aceste puternice animale, astfel că părinții, nu o dată, au găsit-o fugită în grajd, aproape sub picioarele cailor. Deși avea posibilități imense de a practica acest sport, nimeni nu a pus nici cea mai mică presiune pentru a face carieră în arta echitaţiei. Pentru că echitaţia este sport şi artă în acelaşi timp. 
“Am lăsat-o pe Karina să vină singură pe drumul echitaţiei, fără a o forţa, fără a o influența. A avut o tentativă de a se dedica echitaţiei, acum trei ani, dar nu a fost decât o scânteie care s-a stins după o lună. Aşa că abia acum un an şi-a dat seama că este atrasă profund de cai şi de sportul călăriei. Şi de atunci, am început să lucrăm serios cu toată exigenţa, cu profesionalism, impunând mereu disciplina care, din păcate, lipsește azi în sportul de performanță”, ne povesteşte tatăl Karinei , sportivă legitimată clubul de echitaţie ACS Morisena Cenad. 
Un cadou magic de Crăciun
„De fapt, dragostea pentru cai cred că am avut-o mereu în mine, însă abia acum un an această dragoste a explodat în inima mea. Voiam să mă apuc serios de un sport, şi cum nu-mi plăcea înotul, am zis să încerc cu călăria, mai ales că am crescut mulţi ani printre cai. Când tata a văzut că nu e doar un moft, că de câteva luni bune mă străduiam să învăț (cădeam, mă urcam înapoi în șa, apoi iar cădeam, dar încercam până îmi ieșea), mi-a dăruit-o pe Snow anul trecut, de Crăciun. A fost cel mai frumos cadou al vieţii mele”, ne mărturiseşte Karina. 


“Calul meu preferat, cu care am cucerit multe medalii, este un ponei-fetiţă culoare Cremello (alb-blond), cu ochii albaştri. Ce își poate dori mai mult o fetiță de 10 ani decât un ponei unic, blond cu ochi albaștri?! Snow este un ponei de talie mare, genetic specialiazat pentru utilizare în sport, în vârstă de numai 4 ani, rasa New Forest Pony, și a fost adus de la o herghelie foarte bună din Belgia. Numele ei din paşaport este: Little Snowflake van Het Knockoff. Cu Snow, așa cum o alint eu, am participat la mai multe concursuri în acest an, primul meu an competiţional”, ne mai spune Karina.
Dublă campioană naţională la 10 ani
Primul concurs neoficial la care a participat Karina a fost în luna mai 2018, la Clubul Ecviva de lângă București. Atunci a călărit-o pe Snow, dar şi pe Gloria Z, al doilea cal pe care îl încalecă. Gloria este un cal în vârstă de 12 ani, culoare neagra, rasa Zangersheide, de data asta fiind vorba despre un cal de talie normală, cu multă experiență competițională, membră a lotului național de amazoane al României mai mulți ani la rând, de care Karinei îi este tare drag, deoarece Gloria este cea care o învață multe dintre tainele echitației. Pentru a înțelege mai ușor, în definiție, orice cal care are sub 148 cm înălțime la greabăn este considerat în categoria ”Ponei”. Snow este un ponei care se apropie de înălțimea maximă, fiind dedicat sportului călare. Cei mai buni dintre acești ponei-sport concurează de multe ori în probele de cai mari. La categoria “Ponei”, copiii au voie să participe la concursuri până la vârsta de 16 ani. La categoria “Copii”, concurenţii pot avea vârsta cuprinsă între 10 – 14 ani. La concursurile internaţionale importante, poneii-sport pot sări şi peste obstacole de 130 cm, adică deloc puțin, ținând cont că nivelul maxim al obstacolelor la olimpiadă, pentru caii mari, este de 165 cm .
 “Primul meu  concurs oficial a fost “Karpatia Pony Show”, ediţia a 2-a, desfăşurat la Floreşti în perioda 1-3 iunie 2018, concurs care are aceiaşi organizatori ca şi mult mai cunoscutul turneu internaţional Karpatia Horse Show. La Karpatia Pony Show am participat la proba de obstacole de 40 cm si 60 cm, unde am câştigat locul I la ambele categorii de înălţime, călărind pe Gloria Z. Nu am concurat pe Snow, deoarece, fiind și ea tânără, a fost călărită de o colegă de echipă mult mai experimentată, pe nume Ana. Lucrul acesta mi-a cam displăcut, dar știam că sportul înseamnă disciplină, eu eram prima oară, Snow era și ea prima oară … emoțiile debutului sunt greu de stăpânit … și nu avea cum să iasă ceva bun, dacă nu înțelegeam că așa trebuie făcut. 


Al doilea concurs, în perioada 20-21 iulie, a fost la Târgu Mureş: Cupa României la Concurs Complet, organizat de Clubul Hipic Romsilva , unde am debutat în Proba Completă sau Eventing, în limba engleză. Proba completă, o disciplină mai specială din echitaţie, este considerată și cea mai periculoasă. Ea constă în trei zile de concurs, de-a lungul cărora se cumulează puncte în trei discipline diferite. Prima zi – dresaj, a doua zi –  Cross, sărituri peste obstacole naturale în teren variat (bușteni, șanțuri etc), și a treia a zi – obstacole clasice. La Târgu Mureş, la prima mea participare la Proba completă, am fost eliminată, deoarece, din neatenţie, am sărit pe lângă un obstacol și am uitat că trebuie să mă întorc și să îl sar corect. 
Următorul concurs a fost Karpatia Horse Show, de la Floreşti, din 28-30 septembrie, unde am ocupat locul 2 la categoria “Copii” si locul 10 in clasamentul general, deci dintre toţi cei 33 de concurenţi. Ca să am șanse reale la Finală, am început să mă antrenez, pentru fiecare disciplină în parte, foarte serios. Am participat pe hipodromul Ploiești la cursele de galop și am luat locul 2 la prima participare. Apoi, la Finala Campionatului Național de Dresaj m-am clasat pe locul 4 în finala la Categoria Ponei. 


Luna trecută, la Finala Campionatului Naţional de Probă Completă, care s-a desfăşurat tot la Târgu Mureş, am reuşit să câștig titlul de CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ COPII 2018. Călărind un ponei, punctajul acumulat după trei zile mi-a adus și titlul de CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ al CRITERIULUI PONEI 2018. În clasamentul general pe 2018, am ocupat al şaselea loc, imediat in urma antrenoarei mele, care a ocupat locurule 4 și 5 cu caii Gloria Z si Cartell, din aproape 30 de concurenți aflați la startul final”, ne descrie succint Karina ascensiunea ei fulgerătoare. 
Săptămâna trecută, Karina a fost din nou la un concurs și a ocupat iarăși locul 1, apărându-și titlul de campioană. Să ajungi, la 10 ani, dublă campioană naţională de echitaţie în disciplina cea mai complexă a echitației nu este deloc puţin lucru. Ba, la drept vorbind, este un lucru extraordinar, o premieră pentru sportul călăriei din România. Eleva Karina din clasa a IV-a a dovedit că este o mare luptătoare. Un talent uriaş care încă mai trebuie şlefuit ca să ajungă la maxima strălucire. O strălucire care se va răsfrânge şi asupra imaginii Câmpinei, oraşul din care s-a ridicat Karina, dulce şi ingenuă ca orice copilă de vârsta ei, tenace ca o luptătoare neînfricată căreia nu-i place să piardă. Karina – mica amazoană a echitaţiei româneşti, de care, în mod sigur, vom mai auzi.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare