Modificări legislative recente fac ca alegerile locale din 5 iunie 2016 să se distingă prin câteva noutăți importante. Astfel, președinții consiliilor județene nu mai sunt aleși direct de catre cetățeni, ca în precedentele două mandate, ci de consilieri județeni, în prima lor ședință, adică așa cum s-a procedat până la alegerile locale din vara anului 2014, inclusive. O măsură de mult așteptată (dă-i, Doamne, mintea de pe urmă legislatorului român), o reprezintă informatizarea secțiilor de votare. Acest lucru vine să prevină turismul electoral și fraudarea alegerilor prin vot multiplu. Totodată, partidele pot cere rambursarea cheltuielilor de campanie, în anumite condiții. De asemenea, în timpul campaniei electorale sunt interzise montarea de către candidați, pe domeniul public, a corturilor și bannerelor propagandistice, nefiind acceptate decât afișele electorale cu anumite dimensiuni, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuale sau online, publicitatea în presa scrisă și celelalte materiale tipărite prevăzute de lege. Anul acesta este strict interzisă folosirea de baloane, brichete, găleți, șepci, steaguri, pixuri, pungi sau alte obiecte inscripționate cu numele candidatului sau partidului, dar și publicitatea pe autoturisme, sancțiunile ajungând până la 50.000 de lei. O altă noutate este suportarea cheltuielilor de campanie din bani publici. Partidele politice pot cere rambursarea de la bugetul de stat a cheltuielilor făcute în campanie cu condiția să fi obtinut cel putin 3% din numărul total de voturi înregistrate la alegerile locale în întreaga țară.
În același timp, legislaţia introduce și amenzi drastice. De exemplu, finanțarea campaniei unui partid de către o autoritate publică se sancționează cu amendă de la 10.000 la 25.000 de lei și confiscarea sumelor, iar depășirea limitelor maxime ale cheltuielilor electorale se sancționează cu amendă de la 15.000 de lei la 50.000 de lei.
Potrivit noii legislații electorale, un partid politic se poate finanța doar din cotizații ale membrilor de partid, donații, venituri provenite din activități proprii, subvenții de la bugetul de stat și împrumuturi în bani de la persoane fizice și juridice. De exemplu, pentru funcția de primar al unei comune limita contribuțiilor la contul central de campanie este de 5.250 lei, echivalentul a 5 salarii minime, iar pentru candidatatul la primar de oraș, 7.350 lei, echivalentul a 7 salarii minime. Pentru candidatul la postul de primar de municipiu limita este de 10.500 lei, echivalentul a 10 salarii minime, iar pentru candidatul la sectoarele Capitalei – 105.000 lei, echivalentul a 100 de salarii minime. Pentru funcția de primar general al Capitalei, contribuția maximă la contul de campanie este de 157.500 lei, echivalentul a 150 de salarii minime.
Donaţiile primite de candidaţi drept contribuții pentru campania electorală trebuie să fie primite numai de la persoane fizice și nu pot depăși valoarea însumată de 210.000 lei (200 de salarii minime de bază brute pe țară). Donațiile trebuie să fie însoțite de declarații ale donatorilor privind sursa acestora și de documente justificative. Nu se pot primi decât donații în bani. Nu pot fi acceptate servicii prestate, cu titlu gratuit, pentru finanțarea campaniei electorale.
Anul acesta, în premieră, secțiile de votare sunt informatizate cu ajutorul unui soft special introdus de Serviciul de Telecomunicații Speciale la nivelul întregii țări. Prin urmare, alegătorul care se va prezenta la urne va fi întâmpinat de posesorul unei tablete care îi va scana CNP-ul pentru a verifica dacă are drept de vot sau dacă nu cumva a mai votat în alta parte. Abia dupa ce se stabileşte că totul este în regulă, electorul va primi buletinele de vot și va merge în cabina de votare pentru a-și exprima opțiunea politică.
Campania electorală a început vineri, 6 mai 2016, la ora 0:00, și se va incheia pe 4 iunie, la ora 7:00.