Marius Vişan, noul director al Poliţiei Locale Câmpina, vrea o nouă imagine pentru instituţia pe care o conduce de ceva vreme. O imagine reală (pentru că şi imaginile se pot construi prin manipulare), o imagine cinstită, mai modernă, mai eficientă, mai aproape de cetăţean. Noul şef al poliţiştilor locali are toate şansele să reuşească în întreprinderea sa, deoarece posedă rigoarea şi disciplina unui finanţist, formaţia sa profesională fiind cea de economist. A condus mulţi ani, cu bune rezultate, activitatea de colectarea a taxelor şi impozitelor locale din cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Câmpina. Ce l-ar putea împiedica să “colecteze” eficient nemulţumirile populaţiei în legătură cu asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru a putea rezolva toate problemele apărute, la fel de eficient, prin optimizarea activităţii poliţistului local? Care va fi “amprenta Vişan” asupra Poliţiei Locale am încercat să aflăm din interviul ce urmează.
Reporter: Domnule director, vă rugăm să vă prezentaţi, în câteva cuvinte, cititorilor noştri.
Marius Vişan: M-am născut în Câmpina, în 1974. Locuiesc în prezent la Cornu. Am făcut liceul la Forestier şi am absolvit Facultatea de Litere şi Ştiinţe (secţia economică) din cadrul Universităţii Petrol şi Gaze Ploieşti. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 12 ani.
Rep.: Consilierul Florin Frăţilă, nemulţumit pentru că sunt prea puţini poliţişti locali în patrulare, pe străzi, vrea să iniţieze un proiect de hotărâre prin care instituţiile din subordinea municipalităţii să-şi asigure singure paza, fără poliţişti locali, aceştia urmând a fi redistribuiţi pentru asigurarea ordinii publice. Proiectul respectiv ar putea viza chiar reînfiinţarea postului de sectorist local, cum era odinioară. E posibilă reapariţia sectoristului local?
M.V.: Este posibilă, dar mai întâi trebuie să definim noţiunea de sectorist şi atribuţiile de azi ale sectoristului. Practic, lucrez la acest lucru. Fiindcă vreau să stabilesc pentru patrulele cu poliţişti locali un grafic care să le eficientizeze activitatea. Astăzi, pe o tură, lucrăm cu două patrule de câte două persoane. Patrularea acoperă cinci zone. Nu exista acest grafic înainte, iar poliţiştii noştri patrulau pe anumite sectoare după cum considerau ei că este mai bine. Nu o să mai fie aşa de acum înainte. Le voi face un grafic pe zile şi pe intervale orare. Deşi legislaţia cam prevede patrularea în doi, pentru a acoperi mai bine zonele, în unele situaţii, patrulele se vor desface, iar poliţiştii locali vor patrula şi individual, nu doar în echipe de câte două persoane. Zonele de patrulare vor fi apropiate, aşa că la intervenţii, în situaţii extreme, ei se pot chema rapid unul pe celălalt, caz în care patrula se reface numeric. Vom stabili “punctele fiebinţi” în care supravegherea va fi mai insistentă. Supravegherea zonelor mărginaşe se va face cu mijloace auto, dar vom avea destule sectoare acoperite cu patrule pedestre.
Rep. Lumea reproşează adesea faptul că sunt văzuţi prea puţin poliţişti locali pe străzi, în patrulare…
M.V.: Aşa este, dar lumea uită că avem circa 12 intervenţii pe zi, pentru diverse sesizări. La o sesizare se pierd cam 30 de minute. S-a mai spus că sunt prea mulţi dispeceri, dar nu este aşa. Dispeceratul este foarte util, am avut cetăţeni care au venit la noi, la sediu, şi s-au arătat nemulţumiţi de postările de pe reţelele de socializare cu remarci răutăcioase la adresa dispeceratului. Nici nu suntem prea mulţi poliţişti locali. Din totalul de 40, dacă îi scădem pe cei de la dispecerat, pe cei de la paza instituţiilor publice, pe cei din Serviciul Control (disciplina în construcţii, protecţia mediului etc), dacă mai ţinem cont şi de concedii şi de cei trimişi la cursurile de specializare de trei luni (cerute de lege), o să vedeţi că ne rămân doar 12 poliţişti locali pentru asigurarea ordinii publice prin patrulare, adică, la fiecare schimb, câte patru oameni împărţiţi în două patrule. Am făcut mai multe variante de lucru împreună cu dl Olaru, coordonatorul pe ordine publică, dar în toate schemele abordate ne lovim de acelaşi impediment: numericul insuficient.
Rep.: Pot fi trimişi în stradă poliţiştii locali de la paza instituţiilor publice?
M.V.: Dacă se va lua o astfel de hotărâre în Consiliul Local, se poate. Însă trebuie să ţinem cont că paza acestor instituţii publice va trebui realizată cu firme private de pază, care costă destul de mult. Iar costurile vor fi suportate din bugetul local, deoarece instituţiile respective sunt ale administraţiei locale. Nu ştiu care variantă este mai avantajoasă din punct de vedere financiar, al costurilor, dar putem face nişte calcule care să ne arate cum este mai bine să procedăm.
Rep.: Colaboraţi bine cu Poliţia Naţională?
M.V.: Colaborăm foarte bine şi avem de gând să extindem şi să accentuăm această colaborare, mai ales în domeniile în care atribuţiile Poliţiei Locale sunt aproape identice cu cele ale Poliţiei Naţionale. Este vorba aici despre ordine publică şi circulaţie rutieră. Pe de altă parte, câmpinenii trebuie să ştie că în multe alte domenii (mă refer, în special, la cel al infracţiunilor de drept comun: furturi, tâlhării, molestări etc), noi nu avem nicio competenţă, şi chiar dacă suntem sesizaţi, nu putem ajuta decât raportând, la rândul nostru, sesizările respective Poliţiei Naţionale.
Rep.: Aveţi în vedere şi alte măsuri pentru o mai bună colaborare cu cetăţenii în slujba cărora se află poliţiştii comunitari?
M.V.: Da, m-am gândit să realizăm un site al Poliţiei Locale (secţie în cadrul site-ului Primăriei), în care oamenii să ne informeze despre necazurile şi problemele lor, dar să ne facă şi anumite sugestii. În general, să ne sesizeze anumite aspecte ce nu necesită o rezolvare rapidă, ci una într-un timp mai îndelungat, lucruri care nu se pot spune la telefon, întrucât s-ar ocupa inutil linia, în detrimentul unor sesizări urgente. Am putea obţine astfel şi un feed-back la activitatea noastră, care să ne ajute la obţinerea unor rezultate performante. (A.N.)
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!