Câteodată încercăm să fim europeni şi ne iese! Nu e la ca cheltuirea fondurilor, unde o dăm în bară cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună. Noaptea europeană a muzeelor 2016 din 21 mai a adunat şi la Castelul Julia Hasdeu zeci şi zeci de vizitatori, dornici de socializare înăuntrul şi în prejma misterioasei construcţii, după o ploaie mai degrabă purificatoare decât enervantă.
Dar deschiderea, pe înserat, a fost făcută de Societatea Scriitorilor Prahoveni, care a propus lansarea unui interesant volum de proză real-fiction, sub semnătura Denisei Udroiu: „11 septembrie, o zi obişnuită”. Este vorba, cum desigur v-aţi dat seama, de ziua fatidică în care au căzut turnurile gemene de la New York – Word Trade Center – au căzut. Denisa Udroiu petrecuse o lună din primăvara anului 2001 la New York şi redă impresiile uimitoarelor descoperiri din Lumea Nouă. În septembrie acelaşi an, se afla la Cambridge. Acea zi de septembrie constituie substanţa esenţială a cărţii, de fapt, un schimb multiplu de emailuri cu prieteni de pe toate meridianele. De la neîncredere sau lipsă de compasiune, la furie, la spaimă, la teorii ale complotului etc. Doar mor mii de fiinţe umane zilnic, în toate bătăliile, războaiele, atentatele, crimele pe întreaga planetă. În Somalia, în Sudan, în Afganistan, în Palestina…
Dar, iată, din 12 septembrie vieţile tuturor s-au schimbat. Nu se vor mai vedea cu toţii la Helsinki, cum îşi doreau. Toate planurile de viitor au dispărut, alte sau niciunele le-au luat locul, vieţile tuturor au luat un curs diferit de acela preconizat. Încă nimeni nu se gândea, dar aveau să vină tot mai multe zile la fel de grele, cu atentate în chiar inima Europei, la Madrid, la Londra, la Paris, la Bruxelles… Sentimentele vor suferi schimbări dramatice, se va adăuga misterioasa criză a refugiaţilor, al Qaeda va fi înlocuită de ISIS… Lumea merge mai departe, dar nu neapărat pe drumul cel bun… Denisa Udroiu abordează cu patos şi implicare, în cea de-a treia parte a cărţii, implicaţiile politice, sociologie, psihologice ale evenimentelor din 2001, cu accent deosebit pe sindromul post-traumatic, din ce în ce mai prezent în lumea globalizată de azi şi atât de puţin cunoscut şi înţeles.
În moderarea plină de solicitudine a directorului muzeului, dr. Jenica Tabacu, celor două duzini de spectatori le-a fost prezentat volumul de către scriitorul Florin Dochia, preşedintele Societăţii Scriitorilor Prahoveni, apoi autoarea, Denisa Udroiu, a dezvăluit câteva dintre resorturile intime care au condus-o să propună spre editare abia acum textul conceput cu mai bine de un deceniu în urmă şi a răspuns unor întrebări din public. Actriţa Cristina Lascu a citit fragmente din volum şi, apoi, a susţinut un încântător recital de poezie eminesciană. Au mai susţinut manifestarea, prin prezenţă şi comentarii pertinente, şi alţi scriitori membri ai Societăţii Scriitorilor Prahoveni, între care Codruţ Radi şi Corneliu Cubleşan. Deja, afară, în jurul castelului şi în grădină se adunaseră grupuri-grupuri de vizitatori, aşteptând ghidul care să-i conducă în călătoria pe care doreau s-o facă în lumea familiei Hasdeu. (F.F.)
Va multumesc pentru cronica! Ma bucur ca ne-a iesit sa fim europeni impreuna 😊