Știri

Muzeul Câmpinei, un proiect care începe să prindă contur

Proiectul înfiinţării unui muzeu al municipiului, proiect promovat intens, în ultima vreme, de primarul încă în funcţie al Câmpinei, începe să prindă contur din ce în ce mai mult. Nu cu mult timp în urmă, la Sala Mică a Casei Tineretului, a fost organizată o masă rotundă a specialiştilor care ar putea contribui la realizarea Muzeului Municipiului Câmpina. Au fost prezenţi primarul Horia Tiseanu, consilierii municipali Marian Dulă şi Viorel Bondoc, părintele paroh Petru Moga, profesorul Gheorghe Râncu (preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice – Filiala Câmpina), directorii celor două instituţii de cultură din subordinea administraţiei publice locale –  Casa de Cultură “Geo Bogza” (Florin Dochia) şi Casa Tineretului (Florin Buda), muzeograful Alin Ciupală şi alţi invitaţi. “S-au remarcat” prin două mari absenţe, nemotivate şi neexplicate, reprezentanţii celor două muzee ale oraşului: “B.P. Hasdeu” (Jenica Tabacu) şi “Nicolae Grigorescu” (Dan Rădulescu).
 Ca o sinteză a dezbaterilor, s-a decis convocarea unei noi întâlniri a specialiştilor, după obţinerea acreditării de la Ministerul Culturii, luându-se ca bază de pornire înfiinţarea unui muzeu al oraşului care să nu aibă personalitate juridică, dar care să fie în subordinea Consiliului Local, pentru a putea primi finanţări de la legislativul municipal. Primarul a evidenţiat că proiectul a făcut deja doi paşi importanţi, prin stabilirea clădirii în care va funcţiona muzeul (un imobil impresionant situat pe Bulevardul Culturii), precum şi prin desemnarea membrilor Comisiei de specialitate ce se va ocupa cu înfiintarea Muzeului Oraşului. “Clădirea pe care am ales-o pentru a găzdui muzeul, a cărei renovare va costa 800.000 de lei, este foarte spaţioasă, având demisol, parter şi etaj. Ea va găzdui, de asemenea, Casa Căsătoriilor şi birourile Starea Civilă şi Evidenţa Populaţiei. Ne-am gândit ca Muzeul Oraşului să funcţioneze la etaj, iar pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi să amenajăm şi un lift. După mine, muzeul ar trebui să conţină două secţiuni: “Istoria veche a oraşului” şi “Descoperirea şi exploatarea petrolului în zonă”, Câmpina fiind leagănul petrolului prahovean şi sursa dezvoltării şi modernizării sale în perioada antebelică.”  
Muzeograful pensionar Alin Ciupală, care a lucrat 40 de ani la Muzeul Doftana şi la Muzeul Peleş, a criticat faptul că se doreşte ca muzeul să funcţioneze într-o clădire, alături de alte instituţii. “Nu pot fi de acord cu funcţionarea Muzeului în încăperile de la etajul clădirii, care au fost, odinioară, camerele petrolistului Van der Meer, proprietarul clădirii.  Teatrul de Vară l-aţi dărâmat într-o noapte, dar nu aţi mai  construit acolo Casa Căsătoriilor, aşa cum fusese prevăzut iniţial. Clădirea de pe Bulevard trebuie afectată în întregime Muzeului Câmpinei, nemaivorbind că acele camere sunt mici. În opinia mea, muzeul trebuie să fie al câmpinenilor. Străinii şi turiştii din afara judeţului nu vor veni să-l viziteze, ghizii lor preferând să-i ducă la cele două muzee celebre ale oraşului. După mine, ar trebui amenajată neapărat o încăpere salon, numită Prietenii Muzeului, unde câmpinenii să vină să socializeze (să bea o cafea, să citească presa etc.) Sper să nu fie doar o acţiune de campanie electorală, mai ales că alegerile locale se anunţă a fi foarte dure. Este necesară o colaborare cu Muzeul Naţional de Artă şi cu alte muzee din judeţ (Muzeul Petrolului), iar din personalul Primăriei ar trebui desemnaţi oameni care să se ocupe cu studierea atentă a arhivelor din şcoli, biserici, marile uzine ale oraşului.” 
Propuneri interesante au venit şi din partea celorlalţi invitaţi. Florin Dochia a propus înfiinţarea unei asociaţii care să se ocupe mai uşor cu strângerea unor fonduri băneşti şi a unor obiecte de patrimoniu, acesta considerând, de asemenea, că Muzeul Municipiului ar trebui să aibă trei secţiuni (Istorie, Civilizaţie, Cultură), dar şi dotări moderne, “cum ar fi un infotouch, cu ajutorul căruia să putem stoca pe suport digital, în spaţiul virtual, tot ceea ce nu putem prezenta în spaţiul fizic”.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare