Știri

Muzeul „B.P. Hasdeu” poate deveni unul dintre cele mai moderne din ţară

Pe 4 septembrie 2018, la Castelul „Iulia Hasdeu” a fost semnat contractul de finanţare cu fonduri europene a mult așteptatului proiect destinat restaurării și modernizării Muzeului „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Așteptarea a fost cauzată de o decizie controversată a conducerii Ministerului Dezvoltării, care suspendase semnarea oricărui contract de finanţare europeană cu municipalitatea câmpineană din pricina neplății de către executivul local a unei sume reprezentând una dintre corecțiile aplicate la proiectul „Modernizare Calea Dacia”. Până la urmă, în urma demersurilor primarului Horia Tiseanu, diriguitorii ministerului cu pricina au revenit la sentimente mai bune, lucru care a dus la semnarea amintitului contract. Proiectul se numește „Restaurarea, dotarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – Muzeul BP Hasdeu”, iar valoarea tuturor investițiilor care fac parte din acest proiect se ridică la aproximativ patru milioane euro. 
Am stat de vorbă cu directoarea muzeului, Jenica Tabacu, cea care a sperat cu tenacitate că acest proiect va fi posibil și că, într-o zi, Muzeul Hasdeu va deveni unul dintre cele mai moderne din România. „Muzeul nostru, care reprezintă, de mult timp, un simbol al Câmpinei, ar putea să devină unul dintre cele mai moderne și mai frumoase din țară cu o singură condiție: lucrările de restaurare și recondiționare să fie realizate de firme profesioniste. Firme românești, dar în care să lucreze specialiști de mare valoare și cu multă experiență”. Aluzia Jenicăi Tabacu este mai mult decât străvezie. Directoarea de la Hasdeu nu se pricepe doar la muzeografie, ci și la administrație publică, deoarece a fost mulți ani consilier muncipal și știe cât de păcătoasă este legislația privind achiziția de lucrări publice, dar și cât de ușor poate câștiga o licitație de lucrări restaurative o firmă de construcții care oferă cel mai mic preț, dar care nu a lucrat niciodată în acest domeniu, deci habar nu are ce înseamnă restaurarea unui muzeu. 
Am mai aflat de la interlocutoarea noastră că restaurarea muzeului va fi totală. De-a lungul anilor, s-au mai făcut lucrări de restaurare, dar numai parțiale, care au fost bune la timpul lor, dar peste acest timp au trecut mulți ani, ceea ce face ca o nouă serie de lucrări de restaurare să fie absolut necesară. Infochioșcul cu care a fost dotat muzeul acum un deceniu a fost util, este util, dar și aceste echipamente trebuie modernizate, deoarece au apărut programe mult mai performante. Domul castelului va fi restaurat în varianta sa originară, adică cea care a existat înainte de reabilitatea făcută muzeului de către autoritățile comuniste, drept pentru care cerul de deasupra statuii Mântuitorului va fi reprezentat altfel decât este în prezent. Vor fi reabilitate nu doar toate încăperile muzeului, ci și clădirile anexă. Recondiționarea va atinge toate piesele muzeului, din proiect nelipsind și o nouă amenajare peisagistică a curții castelului.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare