Știri

Municipalitatea câmpineană, preocupată de modernizarea transportului local cu bani europeni

Săptămânile trecute, accesarea fondurilor europene nerambursabile de către administrația publică locală (pentru modernizarea transportului local, amenajarea unor piste de biciclete și reabilitarea unor artere rutiere) a reprezentat tema unor discuţii aprinse în ședințe reunite ale două dintre comisiile Consiliului Local. Este vorba despre Comisia de urbanism (președinte: Monica Clinciu) și Comisia de cultură, sănătate şi sport (președinte: Florin Frățilă). Discuții pe acest subiect au purtat specialiștii executivului local încă de la finele lunii septembrie, știut fiind faptul că din 20 septembrie 2017 administrațiile locale pot depune cereri de finanțare în cadrul POR Axa 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”. În cadrul acestei noi axe de finanțare, Câmpina ar putea accesa până la 10 milioane de euro, iar cofinanțarea de la bugetul local ar fi de doar 2% din valoarea proiectului. În vara anului trecut, la Câmpina a fost finalizat și adoptat Planul de Mobilitate Urbană, una dintre concluziile acestuia fiind că se impune realizarea unui serviciu public de transport local în locul externalizării acestui transport și încredințarea lui unei firme private, cum se întâmplă de câțiva ani încoace..
Prima ședință
Prima ședinţă a avut loc la sediul Primăriei, joi, 12 octombrie, şi a fost prezidată de iniţiatorii întâlnirii, consilierii Monica Clinciu şi Florin Frăţilă. Dezbaterile au avut un singur punct pe ordinea de zi: oportunitatea accesării de fonduri europene pentru modernizarea transportului public, a infrastructurii rutiere şi pentru înfiinţarea de piste de biciclete. Discuțiile nu au avut o finalitate concretă, ele sfârșind doar cu concluzia unanimă că municipalitatea trebuie să facă toate eforturile pentru a obţine finanţare europeană prin intermediul acestei noi axe ce permite depunerea de proiecte în perioada septembrie 2017 – martie 2018 în vederea dezvoltării transportului public local. Au fost prezenți atât membri ai celor două comisii, cât și reprezentanți ai Primăriei, în frunte cu edilul-șef, Horia Tiseanu. S-a subliniat dificultatea întocmirii unor documentații corespunzătoare pentru eligibilitatea proiectului, mai ales în condițiile în care municipalitatea ar trebui să înființeze un serviciu propriu de transport local, renunţând astfel la contractele externalizate și colaborarea cu firma Eliro. De asemenea, mai multe străzi ce ar putea fi modernizate cu bani europeni fac deja parte din proiectul de reabilitare sisteme de apă-canal derulat prin Hidro Prahova şi, în consecinţă, nu mai pot intra într-un alt proiect finanţat de Uniunea Europeană. 
A doua ședință
A doua şedinţă, care a avut loc miercuri, 18 octombrie, a mai clarificat puțin lucrurile, dar a ridicat și multe semne de întrebare cu privire la unele aspecte ale viitorului proiect de realizare a unui nou transport local cu bani europeni. Executivul Primăriei a promis că va veni cu o analiză completă privind implicaţiile juridice, economice şi urbanistice ale implementării acestui proiect, dar şi cu soluţii concrete pentru rezolvarea eventualelor neajunsuri. Nu a fost chiar așa. Au fost dezbătute totuși toate avantajele proiectului: modernizarea transportului public prin realizarea unui serviciu public de transport local, achiziționarea de autobuze ecologice, refacerea carosabilului și a trotuarelor de pe traseele locale de transport public, amenajarea stațiilor, realizarea de piste de biciclete și plantarea unor perdele de copaci. Deși a început o colaborare cu un consultant în legătură cu proiectul european dorit, această colaborare a evidențiat și alte probleme, cauzate în principal de legislația stufoasă și de procedurile  birocratice. Plus că Primăria nu are resurse de personal pe care să le dedice acestui proiect. Discuțiile s-au purtat pe trei direcţii principale: realizarea viitorului transportului public local prin înfiinţarea unui serviciu public sau chiar a unei societăţi comerciale subordinate Consiliului Local, reabilitarea străzilor care sunt deja implicate în alte proiecte cu finanţare europeană şi găsirea unor resurse de personal capabil să realizeze acest proiect european. Mai  mult sau mai puțin direct, reprezentanții Primăriei au dat de înțeles că ar dori continuarea actualului contract cu firma privată Eliro, spre deosebire de consilierii municipali prezenți, care erau pentru înființarea unui serviciu propriu de transport public. A fost lansată chiar ideea colaborării cu Primăria Poiana Câmpina pentru realizarea unui traseu nou, cuprins între stațiile Pram și Gara Câmpina, care este administrate de Ministerul Transporturilor, dar este situată pe domeniul comunei învecinate și legate ombilical de municipiul nostru. De asemenea, pentru rezolvarea problemei personalului care să se ocupe de acest proiect, primarul Horia Tiseanu a promis că, la viitoarea ședință ordinară a Consiliului Local, va veni cu un proiect de hotărâre privind modificarea actualei organigrame de personal a Primăriei, care să permită angajarea pe viitor a unor noi functionari.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare