Știri

Motocrosul rămâne în continuare un sport interzis pe dealul Muscel

  • Consiliul Local a respins proiectul reînfiinţării unui nou circuit de motocros
  • Şase consilieri au refuzat, fără vreun argument serios, să sprijine proiectul

Săptămâna trecută, mai precis joi, 31 martie, după mai multe luni de analiză şi discuţii la nivelul administraţiei publice locale, Consiliul Local Câmpina a respins proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unui nou circuit de motocros pe dealul Muscel. Dezbaterile au început cu expunerea de motive a iniţiatorului, consilierul local Florin Frăţilă, care le-a explicat colegilor, în linii mari, toate demersurile întreprinse până la acel moment şi a argumentat necesitatea reînfiinţării unui nou circuit de motocros, având în vedere că cel vechi nu mai poate fi utilizat, din dorinţa de a oferi o şansă continuării tradiţiei de zeci de ani a acestui sport pe meleaguri câmpinene.
Aşa cum era de aşteptat, pentru că însuşi iniţiatorul a avertizat cu multe săptămâni în urmă asupra acestui aspect, anumiţi consilieri au reacţionat prompt şi critic la adresa proiectului, fără argumente serioase şi fără să convingă cu adevărat pe vreunul dintre cei prezenţi în sala de şedinţă, fie că a fost vorba de aleşi locali (cu excepţia celor „montaţi” să nu voteze proiectul), funcţionari din primărie ori reprezentanţi ai presei.
Imagine din satelit cu locul propus pe dealul Muscel pentru noul circuit de motocros,
lângă liziera pădurii, la mare distanţă de orice locuinţă ori sediu de firmă
Iată ce spunea Florin Frăţilă în declaraţiile făcute anterior introducerii proiectului pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, încercând astfel să atenţioneze asupra faptului că acest proiect nu este dorit şi că există oameni care i se vor opune.
Februarie 2016: „Din fericire am găsit o soluţie, singura care să nu deranjeze pe nimeni şi perfect realizabilă. Să mutăm traseul de motocros pe cealaltă parte a dealului Muscel, undeva în imediata apropiere a fostului sat de vacanţă, o locaţie în care în anii precedenţi a funcţionat o asociaţie sportivă de echitaţie. Acolo există patru hectare de teren disponibil, pretabil pentru astfel de manifestări sportive. Am obţinut acordul de principiu al serviciilor de specialitate din Primărie şi suntem în faza de a întocmi documentaţia. Sper să nu-şi mai bage nimeni coada şi să primim sprijin politic şi administrativ, astfel încât, cât de curând, să votăm în Consiliul Local înfiinţarea noii baze sportive cu destinaţia traseu de motocros. Ar fi o mare realizare pentru Câmpina, după foarte mulţi ani de la închiderea vechiului traseu”.
22 Martie: „Au trecut aproape trei luni de când am început discuţiile pe această temă. Lucrurile se mişcă foarte greu în hăţişul birocratic. Iniţial, mai mulţi colegi din politică şi din administraţie s-au arătat entuziasmaţi de iniţiativa mea, dar pe parcurs s-au retras discret şi aproape că am rămas singur. Nu mă surprinde atitudinea lor având în vedere toată această încrengătură locală. În tot acest timp am organizat cel puţin zece şedinţe de comisie la care am invitat toţi factorii de răspundere din administraţie, de la primar şi viceprimar până la şefii de servicii, încercând astfel să găsim împreună soluţii pentru înfiinţarea unei baze sportive cu destinaţia traseu de motocros (…).Toţi responsabilii din administraţie par a fi de acord, unii chiar cu sufletul deschis, dar lucrurile se mişcă totuşi foarte greu, nefiresc de greu. Mai nou, au apărut din senin probleme cu cadastrul şi un drum public dublat de o eventuală pistă de biciclete, ce ar urma să treacă prin zona respectivă. Mă întreb dacă toate aceste aspecte de ultimă oră ar fi fost luat în discuţie, fără ca eu să fi cerut acel teren pentru a înfiinţa un nou traseu de motocros?! Sigur că atunci când vine vorba de domeniul public, trebuie să respectăm legile naţionale şi locale, dar am convingerea că în ceea ce priveşte refacerea traseului de motocros se trage de timp, în ideea că am să mă pierd în acest hăţiş administrativ şi am să renunţ la proiect. Nu am să renunţ! Trebuie să recunosc şi faptul că în administraţia publică locală sunt şi mulţi oameni care îşi văd de treabă şi nu se lasă influenţaţi de cei care frânează tot ceea ce nu le convine. Acestora le mulţumesc pentru tot sprijinul acordat, indiferent de rezultat.
29 martie: “Am încheiat cu greu procedura de întocmire a documentaţiei şi am introdus proiectul pe ordinea de zi a Consiliului Local. Are toate avizele specialiştilor din administraţia locală şi sunt optimist că va trece cu majoritate de voturi. Sunt şi colegi care mi-au spus de la obraz că nu vor susţine proiectul pentru că n-au voie. Nu m-a surprins! Îi ştiam dinainte şi cred că toată lumea îi cunoaşte. Pe unii dintre ei chiar i-am rugat să-mi dea un argument serios pentru care sunt împotriva proiectului şi nu au avut ce să-mi răspundă. Sper să revină la sentimente mai bune până ziua votului. Oricum, e bine de ştiut, pentru toţi aceştia care se împotrivesc fără argumente, că în caz de eşec la vot, voi reintroduce proiectul pe ordinea de zi în fiecare lună de aici înainte până se rezolvă. Poate n-o să fie cazul!”
Dragomir, Nistor şi Albu – singurii critici ai proiectului
Singurii critici ai proiectului de hotărâre, cu argumente subţiri, căutate parcă doar pentru a încurca votul, au fost viceprimarul Ion Dragomir (consilier PSD), Marian Nistor (PNL) şi Elena Albu (PNL). În „argumentele” sale, Ion Dragomir şi-a exprimat îngrijorarea că odată amenajat circuitul de motocros, se va produce dezordine în zonă şi o seamă întreagă de amatori (motociclişti şi ATV-işti) vor invada Muscelul. Viceprimarul s-a întrebat, totodată,  dacă este justificată înfiinţarea unui nou circuit pentru „doi, trei inşi care mai practică acest sport în Câmpina”. 
Florin Frăţilă i-a răspuns punctual: „Noua bază sportivă va fi împrejmuită, astfel încât sportul cu motor pe două roţi să se desfăşoare în mod organizat şi sub supravegherea administratorilor bazei sportive ce se va afla în proprietatea Primăriei Câmpina. Motocrosul este un sport iubit, cu foarte mulţi adepţi în Câmpina şi în plus de asta, proiectul, în spiritul său, are intenţia de a promova acest sport în rândul tinerei generaţii, prin intermediul celor două cluburi profesioniste deja existente, Lido şi Britmar şi al unei secţii de motociclism, pe care intenţionăm să o înfiinţăm la CS Câmpina, clubul municipalităţii”.
În susţinerea „argumentelor” sale, Marian Nistor s-a arătat nemulţumit de faptul că circuitul ar fi de mici dimensiuni, neputându-şi imagina cum s-ar putea desfăşura în zona respectivă concursuri acreditate de Federaţia Română de Motociclism. La fel de nemulţumit s-a declarat consilierul şi de faptul că proiectul nu ar fi fost discutat într-un mod profesionist, în prealabil, lăsând să se înţeleagă că el şi alţii din jurul lui nu au fost consultaţi îndeajuns, dar şi de faptul că proiectul a fost intens mediatizat.
Răspunsul lui Florin Frăţilă nu s-a lăsat nici în acest caz prea mult aşteptat: „În toate discuţiile avute pe această temă, zeci de discuţii şi analize cu toţi factorii de răspundere din administraţia publică locală, l-am avut alături pe vicepreşedintele FRM, Cătălin Duţă, care a fost de acord cu amplasamentul şi cu  suprafaţa acestuia. Cred că dl. Duţă poate fi considerat o autoritate în acest sens. În plus, avem tot sprijinul FRM, care a şi trimis un document în acest sens. În ceea ce priveşte dezbaterea prealabilă, am avut zeci de întâlniri pe această temă, ce pot fi confirmate prin documente oficiale şi mai cu seamă de funcţionarii publici din Primărie, pe care trebuie să recunosc că i-am stresat zi de zi cu acest subiect. La discuţia finală, avută cu o zi înainte de şedinţă în grupul consilierilor PNL, d-voastră nu aţi dorit să participaţi, preferând să aşteptaţi în anticameră. S-a văzut cât de interesat sunteţi! Cât priveşte mediatizarea proiectului, am preferat să înştiinţez opinia publică, pentru că anticipam ce urmează şi iată că se dovedeşte azi”.
„Argumentul” Elenei Albu a făcut referire la un cuvânt nepotrivit, găsit în titulatura proiectului, considerând că din acest motiv ar putea fi retras de pe ordinea de zi. La această găselniţă a primit răspuns din partea lui Paul Moldoveanu, secretarul Primăriei, care i-a explicat sensul cuvântului apelând la o definiţie din DEX, concluzionând că şi din acest punct de vedere proiectul este corect. De remarcat faptul că Elena Albu a votat totuşi în favoarea proiectului, chiar dacă era evident că nu-i convine situaţia. 
Dezvăluiri interesante ale fostului primar Gheorghe Tudor
Unul dintre susţinătorii neaşteptaţi şi vocali ai proiectului (având în vedere că ceilalţi consilieri PSD s-au abţinut de la vot), a fost consilierul Gheorghe Tudor, care a ţinut să aducă în discuţie aspecte importante legate de istoricul închiderii vechiului traseu. Astfel, fostul primar al Câmpinei a declarat că proiectul de hotărâre adoptat în trecut de administraţia locală, în urma căruia s-a construit un drum de acces către lăcaşul Măicuţelor Augustiniene, drum care se întrepătrunde pe o suprafaţă mare cu vechiul circuit de motocros, a fost practic documentul prin care s-a consfinţit şi s-a dorit închiderea fostei baze sportive. Tudor a mai declarat că drumul acesta a fost o ilegalitate şi că nu a fost folosit niciodată. Drept urmare, în anul 2008, consilierul Gheorghe Tudor a făcut o scrisoare în acest sens către Prefectură, la care i s-a răspuns că hotărârea de atunci a Consiliului Local era ilegală. Conform celor spuse de Tudor, Consiliul Local nu a anulat la vremea respectivă hotărârea, drept pentru care ea a fost atacată de Prefectură la Tribunalul Prahova. Nu peste mult timp însă, Prefectura şi-a retras acţiunea din instanţă, probabil în urma unor presiuni, a subliniat Tudor. 
Imagine din satelit cu vechiul traseu
Printre cei care au mai exprimat un punct de vedere legat de proiect s-a numărat şi consilierul Daniel Ioniţă, care a spus, printre altele: „Sunt un iubitor al sportului în general şi îmi pare rău că nu am discutat acest proiect la timpul lui, nu acum, la sfârşit de mandat. Ştiu că Florin Frăţilă a încercat de multe ori să găsească soluţii pentru redeschiderea circuitului de motocros. Mai ştiu că cel vechi nu se mai poate redeschide şi în consecinţă voi susţine acest proiect”. 
După mai bine de o oră, în care proiectul a fost întors pe toate feţele, s-a trecut la votul final. Din totalul celor 17 consilieri prezenţi (Mihai Tifigiu şi Ionuţ Piţigoi lipsind de la şedinţă), 11 au votat în favoarea proiectului, iar 6 s-au abţinut.
Cei 11 sunt următorii: Florin Frăţilă, Monica Clinciu, Viorel Bondoc, Marian Dulă, Daniel Telegescu, Rodica Papuc, Dragomir Enache, Gena Preda, Elena Albu, Daniel Ioniţă, Gheorghe Tudor. 
Cei 6 care s-au abţinut, neasigurând astfel cvorumul de două treimi necesar promovării proiectului, sunt următorii: Ion Dragomir (PSD), Marian Nistor (PNL), Livia Lupu (PSD), Mihaela Neagu Petrovici (PSD), Viorica Stănică (PPDD/ UNPR), Luminiţa Dumitrescu (PPDD/ UNPR). 
Interesat este faptul că toţi cei şase consilieri, care fac parte din partide diferite, fără vreo legătură politică la prima vedere, au gândit în acest caz la unison, preferând cu toţii să se abţină, unii invocând argumente absurde, alţii chiar fără să aducă vreun argument. Să fie întâmplătoare această alchimie a votului?! Mulţi cunoscători ai politicului şi ai administrativului local susţin că nu este o coincidenţă, ci o practică a complicităţii transpartinice des întâlnită atunci când vine vorba de iniţiative/ proiecte care deranjează anumite grupuri ori persoane. Este de notorietate faptul că acest mecanism al votului complicitar funcţionează în toată administraţia românească, de la nivel central, la nivel local. 
În sprijinul acestei teorii poate fi percepută şi declaraţia consilierului Florin Frăţilă, care la câteva zile după şedinţa cu pricina, în care proiectul său a fost respins, a declarat: „Sunt decepţionat de votul anumitor colegi din Consiliul Local. Eram avizat, mă aşteptam, dar aveam totuşi o speranţă. Am muncit foarte mult la acest proiect, depăşind cu greu toate perioadele în care mi s-au pus beţe în roate la întocmirea documentaţiei, pentru ca în final să fie respins fără vreun argument serios. A văzut toată lumea cine au fost cei care au criticat proiectul şi pe ce teme lipsite de esenţă. Au încercat să-şi justifice votul negativ, dar au făcut-o lamentabil. Din punctul meu de vedere, votul de săptămâna trecută nu este decât o confirmare concretă a faptului că în Consiliul Local, atunci când nu se doreşte să se pună în practică o iniţiativă legislativă, se activează un scut transpartinitic ce zădărniceşte totul. Este o maşinărie infernală ce funcţionează de ani de zile şi care trimite în derizoriu orice bună intenţie. Aşa se explică şi faptul că mulţi dintre aleşii locali renunţă la orice gând de a construi ceva pentru oraş. Ca să înţelegeţi mai bine până unde s-a mers cu obstrucţionarea acestui proiect, am să vă spun că la sfârşitul şedinţei de Consiliu, o parte dintre cei şase consilieri care s-au abţinut la vot se simţeau ruşinaţi şi au ţinut să-şi ceară scuze între patru ochi, pentru că nu au putut să-mi fie alături. În schimb, un altul dintre ei, cu rang mai mare, rânjea asigurându-mă că mai avea două voturi de rezervă în buzunar împotriva proiectului, în caz că ar fi fost nevoie. Nu le dau numele, pentru că mi-e mie ruşine! Aşa stau lucrurile în administraţie şi câmpinenii trebuie să ştie asta. Vorbesc de ani de zile, în toate editorialele mele şi în cărţile pe care le-am publicat, despre această încrengătură. Din păcate nu s-a schimbat nimic şi sunt minime şansele să se schimbe ceva şi pe viitor. Mă întreb ce ar trebui să mai fac pentru a fi lăsat să promovez proiete pentru oraş?! Vă mărturisesc că toate proiectele pe care am reuşit să le duc la bun sfârşit până în prezent sunt rodul unei lupte de gherilă cu aceşti oameni retrograzi, invidioşi, manevraţi, care nu sunt mulţi, dar fac diferenţa. M-am săturat şi numai proiectele în derulare, cum ar fi Clubul Sportiv Câmpina, modernizarea bazelor sportive, proiectele culturale, mă mai ţin cât de cât dornic de a continua în politică şi administraţie. Altceva nimic. Sunt sigur că dacă aş renunţa, aşa cum poate ar fi normal în faţa unui asemenea sistem nenorocit, s-ar alege praful de toate proiectele mele. Vreau să le finalizez şi să las ceva concret în urma trecerii mele prin administraţia locală. Tocmai de aceea insist şi cu acest proiect cu circuitul de motocros, care nu este o toană de-a mea. Foarte mulţi câmpineni îşi doresc cu adevărat redeschiderea circuitului în numele tradiţiei şi spectaculozităţii acestui sport. Am să reintroduc proiectul pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local şi cred că am să mă alătur şi unei campanii de strângere de semnături în acest sens. Poate aşa voi reuşi să-i înduplec pe aceşti curtezani ai politicii locale şi poate aşa vor înţelege şi ei să respecte dorinţele oamenilor. Ştiu că toate chestiunea asta pare o luptă între David şi Goliat, dar ce ar mai fi fost lumea noastră dacă cel mai mic ar fi fugit atunci înspăimântat din faţa celui mare?!” 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare