Știri

Monografia Mănăstirii Brebu – o lucrare de excepţie pentru un lăcaş de cult excepţional

Din acest an, istoria Mănăstirii Brebu, ctitorie a voievodului Matei Basarab (reabilitată ulterior de ilustrul său urmaş, sfântul voievod Constantin Brâncoveanu),  are o nouă şi valoroasă oglindă literară: monografia „Mănăstirea Brebu – tradiţie şi continuitate”. O lucrare interesantă scrisă pe înţelesul tuturor. O carte care îti merge la suflet, poate şi pentru că a fost scrisă din tot sufletul autorului ei, comisarul-şef  Florin Şinca, un scriitor cu un talent deosebit al descrierii realităţilor spaţiului românesc. Un român neaoş şi mândru (în cel mai frumos sens al cuvântului), un patriot adevărat care nu se sfieşte să-şi mărturisească, în orice ocazie, credinţa ortodoxă de nezdruncinat şi dragostea sa fără margini pentru această ţară şi acest neam. Doctor în istorie, autorul este atins dumnezeieşte de un naţionalism absolut, trăindu-şi cu nesaţ patriotismul său fecund, de mare puritate, atât în raport cu marea comunitate a poporului român, cât şi cu micuţa comunitate a sătenilor din mijlocul cărora s-a ridicat.  Astfel, el îşi iubeşte satul mai mult decât comuna, căci, aşa cum declară, este din Pietriceaua, nu din Brebu (cum te-ai aştepta să spună).  
Florin Șinca este comisar-șef de poliție la Bucureşti, în cadrul I.G.P, are 44 de ani și până acum a scris multe cărți. Lansarea ultimei sale lucrări (monografia amintită ceva mai devreme, apărută în acest an la Editura „Cuvântul Vieţii” a Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române), a avut loc, nu cu mult timp în urmă, chiar în incinta Mănăstirii Brebu, mai exact, în pridvorul Muzeului Casei Domneşti. Volumul a fost prezentat, cu elogii bine meritate, de către toţi antevorbitorii autorului. Mai întâi a vorbit despre importanţa acestei monografii părintele Alexandru Atanase Barna, consilier eparhial în cadrul Sectorului cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Apoi, au luat cuvântul profesorul Grigore Popescu-Muscel, principele Şerban Dimitrie Sturdza, părintele arhimandrit David Petrovici – exarh de zonă şi stareţul Mănăstirii Caraiman -, precum şi maica stareţă a Mănăstirii Brebu, Sebastiana Stoian. În final, luând cuvântul în faţa unui auditoriu numeros, autorul monografiei a reuşit să electrizeze participanţii la acest eveniment prin figura sa carismatică dublată de o retorică plină de francheţe, religiozitate şi naţionalism, îmbibată cu un limbaj necruţător la adresa duşmanilor ortodoxiei, ortodoxia fiind stâlpul care a sprijinit şi a salvat de multe ori poporul român în decursul zbuciumatei sale istorii milenare. Căci, spune Florin Şinca, duşmanii ortodoxiei sunt şi duşmanii acestui popor. 
„Am susţinut adesea în discuţiile mele cu academicieni, cu profesori, cu gunoieri, cu oameni de vază, cu oameni simpli, că noi nu ne dăm seama, dar suntem astăzi într-un război permanent pentru apărarea ţării. Nu este un război clasic, dus cu armele, ci un război nevăzut care se duce cu potrivnicii Bisericii. Cu cei care îşi fac cruce de zici că se apără de muşte, dar sunt numai declarativi de partea Bisericii, căci nu fac fapte dezinteresate material pentru Biserică. Să mergem la biserică, să dăm milă, să scriem cărţi, să facem fapte bune. Toate faptele plăcute lui Dumnezeu. Doar aşa arătăm că nu facem umbră degeaba pământului”, le-a spus scriitorul celor prezenţi. Aceştia nici nu şi-au dat seama cât de repede au trecut cele 45 de minute în care autorul le-a vorbit despre valorile credinţei şi ale istoriei acestui neam greu încercat, care va avea un viitor asigurat dacă din mijlocul lui se vor ridica mâine cât mai mulţi români asemenea comisarului-şef de poliţie, doctor în istorie, Florin Şinca. A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare