Știri

Modernizări şi reparaţii de mântuială în şcolile câmpinene

De mulți ani, după trecerea lor în subordinea administrației publice locale, unitățile școlare din Câmpina beneficiază de sume importante de bani de la Consiliul Local pentru diverse modernizări și reparații curente realizate pe parcursul vacanței de vară. Multe dintre aceste lucrări sunt executate de mântuială, chiar dacă sunt plătite cu sume importante de bani din bugetul Câmpinei. 
Problema este spinoasă și a fost ridicată la ultima ședință a legislativului câmpinean de către consilierul Florin Frățilă, președintele Comisiei de cultură, învățământ, sănătate, tineret și sport, care a declarat următoarele: „În toamnă, fără să-mi fi dorit, pentru că bănuiam cu ce am să mă confrunt, am fost ales de către Consiliul Local membru în Comisia de avizare și control pentru lucrările de reparații ale unităților școlare (grădinițe, școli gimnaziale și licee). Așa cum îi spune și titulatura, comisia respectivă se ocupă și cu avizarea lucrărilor de reparații, în sensul că în fiecare primăvară merge la fiecare școală, inventariază ce lucrări de reparații ar fi necesare în acea școală şi își dă acordul cu privire la oportunitatea acelor lucrări. Ulterior, conducerea școlii vine cu o solicitare scrisă la Consiliul Local pentru a obține fonduri, iar apoi organizează licitații ori selecţii de oferte pentru atribirea lucrărilor de reparații. Aici se urmează anumite proceduri care nu mi se par în regulă. Conducerile școlilor estimează valoarea lucrărilor după ureche, fără niciun deviz și fără niciun studiu de evaluare autorizat. 
Dau un exemplu: un manager de şcoală susţine  că are de reparat acoperișul insituţiei şi că reparația ar costa un miliard de lei vechi, fiindcă a întrebat el niște firme, care i-ar fi spus că atât ar costa. Nu se vine cu niciun document justificativ ori cu un proiect serios care să ne dea certitudinea că sumele cheltuite soluţiile tehnice sunt corecte. Nu cred că se mai poate merge în felul ăsta în continuare! Şi argumentul este faptul că în ultimele două săptămâni am mers pe teren să verificăm lucrările efectuate în vara acestui an şi am ajuns la concluzia că multe dintre ele sunt de o calitate îndoielnică, iar altele chiar sunt făcute de mântuială. Am să dau doar două exemple de la Liceul Energetic, cum ar fi sala de sport, în care apa de ploaie se infiltrează pe la toate încheieturile, deși acoperișul sălii a fost reparat de multe ori în ultimii ani cu o cheltuială bugetară însemnată, ori curtea interioară a liceului, asfaltată într-un mod absolut dezolant. Sunt multe alte situaţii similare în şcolile câmpinene. De aceea, eu cred că una dintre soluţii ar fi ca odată cu sumele de bani alocate din bugetul public pentru reparaţii şi modernizări în şcoli, să alocăm şi sume de bani pentru întocmirea proiectelor şi caietelor de sarcini de către specialişti, care să răspundă pentru soluţiile propuse. Astfel, firmele constructoare vor fi obligate să respecte indicatorii tehnici şi să execute lucrări de calitate. În plus, cred că toate aceste lucrări ar trebui serios verificate în timpul desfăşurării lor, de către un diriginte de şantier care să răspundă de buna execuţie şi de calitate. În acest moment, nicio lucrare nu este verificată în timpul execuţiei de un specialist. Nu mai putem lăsa toate aceste lucruri în voia sorţii, pentru că sunt foarte mulţi ani de când s-au cheltuit zeci de miliarde de lei vechi fără rost. Eu sper ca odată sesizate aceste aspecte, Consiliul Local şi executivul primăriei să înţeleagă să ia măsurile de rigoare, pentru că altfel nu voi mai semna niciun proces verbal de recepţie a lucrărilor care nu sunt efectuate corect şi voi propune ca toate firmele care îşi bat joc de banul public să fie excluse pe viitor de la licitaţii”. (A.B.)

3 Comentarii  

  1. Este foarte grav,sa faci evaluari ca in targ cand cumperi animale.Nu exista legislatie sau e mai simplu sa o ignori si de ce? din lene sau interese personale pe BANI PUBLICI?Oare Curtea de Conturi stie?si atunci va mai intrebati de ce Campina arata zdrentuita dupa 20 de ani si un munte de bani aruncati pe fereastra.Orasul este mic si se stiu multe faradelegi,de asta PNL-ul a ajuns la desfiintare.Macar in ceasul al 12-lea corectati ce se mai poate intr-o mare dezordine instalata in Primarie,oare cu buna stiinta sau nestiinta? tot aia este bani ce se rostogolesc fara efect public, poate doar personal si asta sa ne spuna DNA-ul.

  2. Ce parere are primarul despre prietenii sai : Chirobocea,de firma fratelui Arghir….cum vine vorba se piteste in vizuina

  3. Sa nu va surprinda D-le Fratila ca aceste lucrari sa coste si mai mult si la fel de proaste calitativ,baietii sunt experti si hartia suporta multe minciuni favorabile doar de o parte.Asa ca daca nu aveti experienta in proiectare si nu sunteti de specialitate ori va bazati pe o echipa profesionista a Primariei ,ori apelati la cine trebuie sa verifice dezinteresat calitatea documentelor.Sunt lucrari mici dar banoase.Apropo cam acelasi lucru se intampla si la asociatiile de locatari lucrari de mantuiala si banoase de altfel.Ar fi o minune sa iesim din zona asta gri dar eu nu cred ca se va intampla prea curand chiar daca sunteti de buna credinta, cu o floare nu se face primavara.Va urez succes si suntem cu ochii cat cepele.De altfel puteti sa aveti si succes daca aveti si va bazati pe o echipa, altfel ma repet, hartia suporta orice minciuna(se fac intelegeri pe la spate si banul rezolva repede chiar cu diriginte de santier) si costa si mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare