Știri

Mircea Cosma a venit la Câmpina să discute despre gunoi!

Rampa ecologică de la Băneşti reprezintă un subiect delicat pentru autorităţile câmpinene şi toată lumea ştie asta. Sub mormanele de gunoi de acolo zac foarte multe greşeli făcute de-a lungul timpului. Lucrurile au mers prost de la început şi s-au complicat pe parcurs. Acum, se caută cu disperare soluţia salvatoare.

De când rampa ecologică de la Băneşti a fost dată în folosinţă, autorităţile au ştiut că prima alveolă se va umple foarte repede şi că este nevoie de construcţia celei de-a doua alveole. Ani întregi, s-a tot vorbit pe această temă. Pe măsură ce discuţiile se pierdeau în tot felul de amănunte, prima alveolă se umplea, iar operatorul de salubritate din Câmpina ridica problema celei de-a doua alveole. Mai mult decât atât, Floricon Salub a achiziţionat autospeciale de mai mare tonaj, pregătindu-se să ducă gunoiul câmpinenilor tocmai pe la Văleni. Autorităţile locale, însă, erau prea ocupate cu… discuţiile! Chiar dacă în urmă cu mai bine de un an, Consiliul Judeţean a realizat un proiect şi a obţinut avizele necesare, până s-au mişcat edilii Câmpinei, proiectul şi avizele au expirat! Între timp, administratorul rampei, societatea Apasco Măneciu a renunţat la parteneriatul cu autorităţile locale şi judeţene şi a început să facă presiuni pentru a-şi recupera investiţia de acolo – peste 20 miliarde lei vechi.
Un parteneriat mai mult dăunător decât bun
Aici se cuvin unele precizări. Apasco Măneciu a devenit administratorul rampei, pur şi simplu, prin 2001, fără să se organizeze vreo licitaţie la nivelul Consiliului Judeţean. De altfel, atunci, în 2001, CJ a propus includerea firmei Apasco în parteneriat şi tot CJ a decis ca societatea în cauză să administreze obiectivul. Apasco şi-a luat angajamentul să investească în lucrările de la rampă, iar ulterior a devenit acţionar majoritar. În 2005, firma a solicitat să iasă din “afacere” şi abia atunci Curtea de Conturi a sesizat că n-a existat licitaţie. Mai mult decât atât, Apasco Măneciu a făcut presiuni mari asupra autorităţilor câmpinene pentru a-şi recupera cei 20 miliarde lei vechi, la care a adăugat alte 5 miliarde reprezentând unele reparaţii efectuate la rampa ecologică. La un moment dat, în vara anului trecut, Apasco chiar a blocat accesul în rampă şi cu greu a acceptat să permită firmei de salubritate să mai ducă acolo gunoiul. Cam 1.000 de tone pe lună. În fine, au trecut şi ameninţările, Apasco a ieşit din combinaţie, rampa este acum în administrarea Companiei de Gospodărie Locală Băneşti, prima alveolă este plină, iar a doua – nu există. O nouă precizare importantă: să nu creadă cineva că municipiul Câmpina a avut vreo facilitate în calitate de acţionar al rampei, din contra, preţul gunoiului şi taxa de rampă s-au majorat de mai multe ori pe an.
Cosma şi Tiseanu, faţă în faţă pentru un nou proiect
Am ajuns în anul de graţie 2008. An electoral, în care problema rampei a figurat în programele tuturor formaţiunilor politice locale.Toată lumea a vorbit despre construcţia celei de-a doua alveole, care ar costa, însă, câteva zeci de mii de euro. Zilele trecute, între administraţiile locale din Câmpina şi Băneşti şi Consiliul Judeţean au demarat noi discuţii, de această dată bazate pe sprijinul reciproc pe care preşedintele CJ, Mircea Cosma şi primarul Câmpinei, Horia Tiseanu şi l-au promis la alegeri. Întâlnirea a avut loc la Primăria Câmpina, iar pe lângă reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene au mai participat cei ai Apasco Măneciu. Mircea Cosma a ridicat problema datoriilor pe care autorităţile din Câmpina şi Băneşti le au faţă de Apasco, datorii pentru care există un dosar pe rolul justiţiei.Apoi, s-a trecut la stabilirea unor detalii tehnice, cele cu care, de altfel, ar fi trebuit să înceapă discuţia. Alveola a doua a rampei ecologice de la Băneşti va avea o capacitate de 43.000 mc şi ar urma să asigure depozitarea gunoiului menajer pentru aproximativ doi ani. Printre altele, s-a stabilit că se va întocmi un protocol, care, ulterior, va fi aprobat de consiliile locale din Câmpina şi Băneşti, precum şi de Consiliul Judeţean. După adoptarea acestui protocol, în maximum trei luni, Consiliul Judeţean se va ocupa de realizarea proiectului pentru a doua alveolă, de obţinerea avizelor şi de organizarea procedurilor de achiziţie publică, estimându-se că întreaga lucrare va dura aproximativ un an.
Procesul merge mai departe. Şi gunoiul… la Vălenii de Munte
Până la stabilirea tuturor acestor detalii, specialiştii apreciază că prima alveolă nu va mai putea fi folosită decât maximum trei luni, după care vor trebui găsite alte soluţii. Una dintre ele ar putea fi transportarea şi depozitarea gunoiului menajer tocmai la rampa de la Vălenii de Munte. Oricum, situaţia este departe de a fi clarificată, mai ales în condiţiile în care primul punct impus de preşedintele Consiliului Judeţean în cadrul discuţiilor a fost rezolvarea problemei datoriilor pe care autorităţile din Câmpina şi Băneşti le au către Apasco Măneciu, constructorul rampei. Nu s-a pus nici o secundă problema că, de fapt, sumele investite acolo de Apasco ar putea reprezenta contribuţia acestei firme la parteneriatul respectiv, în calitate de acţionar majoritar.Lucrurile sunt departe de a fi lămurite. În vreme ce operatorul de salubritate investeşte în maşini pentru a putea asigura transportul gunoiului spre rampa de la Vălenii de Munte, administraţia locală caută cele mai bune soluţii. Iar când caută administraţia locală soluţii, este clar că trebuie rezolvată… altfel situaţia.
“S-au pus la punct detalii mai degrabă tehnice şi s-a stabilit o nouă întâlnire pentru săptămâna viitoare. Se va întocmi un protocol, care, ulterior, va fi aprobat de consiliile locale din Câmpina şi Băneşti, precum şi de Consiliul Judeţean. După adoptarea acestui protocol, în maximum trei luni, Consiliul Judeţean se va ocupa de realizarea proiectului pentru a doua alveolă, de obţinerea avizelor şi de organizarea procedurilor de achiziţie publică, estimându-se că întreaga lucrare va dura aproximativ un an. Este posibil să mai apară o problemă, pentru că Agenţia de Mediu ar putea solicita închiderea primei alveole pentru a putea elibera avizul de mediu pentru cea de-a doua alveolă. Mai multe detalii se vor stabili la următoarea întâlnire, cea de săptămâna viitoare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Câmpina, Mariana Pătraşca.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare