Știri

Ministerul Dezvoltării Regionale a pierdut procesul cu Primăria Câmpina pentru Calea Dacia

S-a mai încheiat un episod din telenovela “Calea Dacia”. Anul trecut, Primăria Câmpina a dat în judecată Ministerul Dezvoltării Regionale pentru cele două corecţii financiare aplicate la proiectul european “Modernizare Calea Dacia”, pasajul suprateran construit la intrarea în oraş. De pe urma acestor corecţii (de 5% şi respectiv 25% – aproximativ 3,5 milioane lei), administraţia câmpineană s-a ales, în luna noiembrie 2013, cu o decizie de blocare a conturilor, în condiţiile în care Ministerul Dezvoltării avea de plătit către bugetul local 11 milioane de lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări deja executate pentru Calea Dacia. Lucrările au fost plătite din fondurile proprii ale administraţiei câmpinene, urmând ca Primăria să recupereze aceşti bani ulterior de la Minister, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent, când instanţa de judecată a hotărât că instituţia statului va trebui să-şi respecte înţelegerea contractuală. 
Pe scurt, povestea acestui litigiu este următoarea. În septembrie 2012, printr-o notă de constatare a neregulilor de la modernizarea Căii Dacia, Ministerul Dezvoltării a aplicat municipalităţii o corecţie financiară de 1,39 milioane lei, 25% din valoarea proiectului, pentru schimbarea soluţiei tehnice a proiectului (tablier metalic în loc de tablier din beton).  O lună mai târziu, Primăria Câmpina contestă nota  Ministerului Dezvoltării, însă contestaţia este respinsă, pentru ca în ianuarie 2013, Primăria să dea în judecată Ministerul. În luna aprilie 2013, Curtea de Apel Ploieşti pronunţă sentinţa prin care respinge acţiunea administraţiei câmpinene, la care Primăria Câmpina formulează recurs.
Miercuri, 15 octombrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Primăriei Câmpina şi a anulat nota de constatare a neregulilor, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, în urma căreia Ministerul Dezvoltării trebuie să înapoieze administraţiei câmpinene 1,44 milioane lei.
Vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Primărie, edilul şef al Câmpinei, Horia Tiseanu, a explicat pe îndelete istoria acestui proces, o adevărată piatră de moară pe care o purta încă de la sfârşitul mandatului trecut: “Este un mare succes în instanţă şi suntem foarte bucuroşi. Am fost tot timpul convinşi că am făcut totul bine şi de aceea am dat în judecată Ministerul Dezvoltării Regionale. Am câştigat procesul printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu cred că Ministerul Dezvoltării ne va înapoia banii aşa de curând. Oricum, ne bazăm pe aceşti bani, de care Câmpina are nevoie pentru multe lucrări publice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare